Poor Things

(2024)

Sărmane creaturi

Poster Poor Things Postere Poor Things

Sinopsis Poor Things

Mai mult
Poor Things trl SUB

De la regizorul Yorgos Lanthimos vine povestea incredibilă și evoluția fantastică a Bellei Baxter (Emma Stone), o tânără readusă la viață de genialul și neortodoxul om de știință Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Sub protecția doctorului Baxter, Bella “crește” și devine o tânără uimitoare, mereu dornică să învețe. Înfometată de cunoaștere, Bella fuge cu Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), un avocat flușturatic și desfrânat, într-o călătorie lungă plină de aventuri și descoperiri. Eliberată de…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.9
Vezi pe Disney+
4 premii şi 7 nominalizări Oscar, 2 premii şi 4 nominalizări Globul de Aur, 5 premii şi 6 nominalizări BAFTA, un premiu Venetia
Vezi toate premiile
Willem Dafoe Willem Dafoe dr. Godwin Baxter Mark Ruffalo Mark Ruffalo Duncan Wedderburn Emma Stone Emma Stone Bella Baxter
Hanna Schygulla Hanna Schygulla Martha Von Kurtzroc Margaret Qualley Margaret Qualley Felicity Damien Bonnard Damien Bonnard
Christopher Abbott Christopher Abbott Alfie Blessington Vicki Pepperdine Vicki Pepperdine dna. Prim Ramy Youssef Ramy Youssef Max McCandless
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

Produs de

Element Pictures, Film4

Distribuitorul international

Searchlight Pictures

Distribuit in Romania de

Forum Film România

Box office Poor Things

Weekend premieră (05.02.2024)
  • Loc 1
  • Spectatori 1
  • Încasări (RON) 563.140,00
Total
  • Spectatori 21
  • Încasări (RON) 1.929.943,00
  • Încasări (USD) 418.960,70

Părerea criticului

StefanDo pe 09 Februarie 2024 15:15
În 2009, Yorgos Lanthimos îşi lansa meteoric cel de-al doilea film, Dogtooth, premiat cu trofeul Un Certain Regard la Cannes şi nominalizat ulterior la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Cu o idee dementă (un tată îşi ţine captivi cei trei copii adolescenţi, forţându-i să creeze un limbaj propriu şi o falsă mitologie a lumii înconjurătoare), Dogtooth arăta cu degetul cât de fragile şi atacabile sunt convenţiile societăţii.

13 ani mai târziu, Lanthimos renunţă complet la criptic, oferind Sărmane creaturi, film laureat cu Leul de Aur la festivalul de la Veneţia şi nominalizat la nu mai puţin de 11 categorii la premiile Oscar de anul acesta. Nu sunt mari şanse ca Sărmane creaturi să-i fure Oscarul pentru Cel mai bun film lui Oppenheimer, dar sigur va provoca vâlvă pentru membrii votanţi ai Academiei (şi de altfel printre spectatori), cu mixul său de feminism, scandalos şi imprevizibil.

În Londra victoriană, studentul la medicină Max McCandles (Ramy Youssef) devine asistentul excentricului chirurg Godwin Baxter (Willem Dafoe) şi în reşedinţa acestuia o descoperă pe Bella (Emma Stone), o tânără cu intelectul şi vocabularul unui copil de câţiva ani, a cărei evoluţie trebuie să o consemneze pas cu pas. Doar că inteligenţa Bellei se dezvoltă rapid şi, în ciuda promisiunii că îl va lua pe Max de bărbat, tânăra fuge în lume cu avocatul Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), sfidând convenţiile şi prejudecţile privind rolul femeii în societate.

Ajutat de scenografia şi costumele fanteziste, Lanthimos creează o lume stranie şi imprevizibilă, unde-şi pune în scenă generosul compendiu privind hibele masculinităţii. Toţi bărbaţii din jurul Bellei sunt monstruoşi sau inepţi, gata să profite de statutul lor superior în societate pentru a subjuga femeia, a o răni şi a-i tăia aripile. Până şi ideea de bază a filmului, aceea a "salvării" unei tinere sinucigaşe de către un savant nebun care îi înlocuieşte creierul cu cel al copilului ei nenăscut este un act dement, un crunt viol metafizic ale cărui consecinţe se transformă în însăşi existenţa Bellei.

Cu faţa oribil mutilată de tatăl său, al cărui cobai a fost în copilărie, savantul căruia apropiaţii i se adresează cu "God" (pe de o parte o prescurtare a prenumelui său, dar şi cuvântul englez pentru Dumnezeu) pare a deveni personajul pozitiv în această poveste unde un anumit apendice pare să te transforme automat în antagonist. El este cel care ridică din umeri cu durere la plecarea Bellei şi îşi lasă protejata să navigheze apele tulburi ale descoperirii de sine. În schimb, toţi ceilalţi bărbaţi o înconjoară pe eroină cu gelozie, frustări, lăcomie şi cinism, forţând-o fără să vrea să se descopere, să iubească şi să îşi ofere generozitatea celor mai puţin norocoşi decât ea.

Dacă fiecare personaj masculin din film este un obstacol (uneori la fel de uşor de ignorat ca bâzâitul unei muşte), femeile sunt o sursă de cunoaştere şi de validare. O vedem, de exemplu, pe celebra actriţă germană Hanna Schygulla în rolul unei aristocrate gata să-i destănuie protejatei sale că abstinenţa sexuală este o adevărată binecuvântare sau pe Kathryn Hunter în cel al patroanei unui bordel parizian de la care Bella învaţă că sexul poate fi o sursă de putere şi emancipare.

Personal nu cred că Poor Things are vreo intenţie să fie o comedie, dar la vizionarea de presă publicul a râs des şi mult, probabil uşor jenat de aplombul cu care Emma Stone şi personajul ei atacă frontal (filmul este interzis minorilor) atât convenţiile perene ale societăţii, cât şi convenţiile cinema-ului hollywoodian cuminte şi inofensiv, a cărei reprezentantă actriţa a fost multă vreme. Stone dă totul pentru acest rol extrem de fizic reuşind să creeze o eroină pe care publicul o va încuraja cu aplauze pe drumul ei spre independenţă şi echilibru.

Da, Poor Things are subtilitatea unui ciocan rotopercutor (acelaşi lucru se poate spune şi despre Barbie, de altfel), dar reuşeşte să-şi cucerească publicul cu ritm, energie şi inventivitate.

3 2
gogoride pe 10 februarie 2024 18:57
bre,matale esti femeie? ca prea ai scris cu foc!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
vamp_cupcake pe 29 Ianuarie 2024 23:49
O altă mizerie progresistă, pe placul celor care au dificultăți în a-și recunoaște genul biologic.
15 27
mirceathekid pe 4 martie 2024 11:00
Cele 18 dislikeuri ne arata in ce directie ne indreptam ca societate.
user-5d8eb2a1ae3b3 pe 11 Ianuarie 2024 03:56
Un alt bullshit pe placul corectitudinii politice sexomarxiste.
12 23
samharris pe 19 februarie 2024 20:27
intr-adevar filmul nu e pentru ascultatorii de eric weinstein, tim pool, trump sau sosoaca. culmea e ca nici mie nu-mi place wokeness, dar filmul acesta nici macar nu intra in categoria pe care o descrii. ai IQ de temperatura camerei; uneori e bine sa nu te chinui cu astfel de filme - lasa-le pentru elitele globohomo care controleaza tat, nu?
mirceathekid pe 4 martie 2024 11:01
Mai cum se ataca progresistul cu trotineta in spate.
user-65da68a04e0c2 pe 25 Februarie 2024 00:12
Acesta este cel mai urât film pe care l-am văzut vreodată. Este ciudat, dubios și profund gretos.

Coloana sonoră vine direct din iad. Filmul a fost o tortură de la un capăt la altul.

Ne pare rău pentru bieții actori care au fost nevoiți să interpreteze scene atât de urâte și oribile.

Ei spun că este comedie și romantism, ei bine, nu este nici una dintre acestea.

Scenariul a fost creat de o minte bolnavă pentru a crea un film atat de ciudat, de înfiorător și urât.

Sunt trupuri urâte goale care fac scene de sex, în cel mai urât mod posibil, învăluite într-o filosofie ciudată.

Nicio poveste de dragoste, doar cadavre și atmosfera super ingrozitoare.

Nu-ți pierde timpul așa cum am făcut noi!

10 8
iuliavuc pe 25 Februarie 2024 22:53
Un film cu o estetică de bazar, cu un umor stânjenitor (credeam că doar românii au o problemă cu glumițele, dar ei stau foarte bine, în comparație cu concepția regizorului grec despre motivele de amuzament), un mix indecis între My Fair Lady/Pygmalion, Marile Speranțe și Flori pentru Algernon, ilustrând idei grosolane (intenția pocnirii copilului care plânge în restaurant, urmare a unei frustrări probabil personale a regiei, precum și transformarea brutei masculine în țap, într-o variantă a feminismului de care autorul fie își bate joc, pe șleau, fie dovedește că înțelege feminismul tot atât cât un "el" autotransformat în rumegător). Un film al cărui singur merit e distribuirea luminoasei Hanna Schygulla într-un rol mic, dar memorabil, cel al personajului care înmânează protagonistei volume de cărți. Paradoxal, tot soțul a reușit să fie comic,… citeşte
7 1
rosix pe 1 martie 2024 09:13
Ideea de a scoate creierul din capul unui fat nenascut si a-l baga in capul femeii aflate in moarte clinica (deci cu creierul futut) pentru ca ea sa o ia de la zero si sa inteleaga "noua normalitate neomarxista" cu o minte de copil, mi se pare magistrala.
Andrei_Filmagica pe 15 Februarie 2024 12:50
Unul dintre cele mai ciudate si bune filme pe care le-am vazut. Regizorul a creat un adevarat univers in acest film care surprinde prin coloana sonora, povestea dramatica si actorii care au jucat ireprosabil. Willem Dafoe, Mark Ruffalo si Emma Stone au fost brilianti.
6 4
user-6314bf7e2b54c pe 22 Februarie 2024 21:48
Dacă ar fi trebuit inventat Oscar-ul pentru interpretarea unei anume actrițe, Emma Stone e aleasa.
5 2
user-65cdd9180c233 pe 15 Februarie 2024 11:31
Plasat într-o atemporalitate abisală, fără repere cronologice, “poor things”, filmul ființelor “sărmane”, private de cea mai frumoasă înzestrare umană, numită suflet, explorează denudând cu spirit anatomic, structura mental psihologică a omului involuat la un agregat fizic, recompus sau descompus de organe.
Se remarcă pe toată durata filmului această sciziune dintre corp, mental și instinctul uman, ființa numită Bella, reconfigurată de omul de știință savant, bizar, alintat simbolic God, el însuși un om trunchiat emoțional, funcționând, până aproape de final, ca o structură dezarticulată în cele 3 elemente. Bella explorează secvențial și defazat viața instinctuală, mentalul primar și apoi cel deductiv, atingând doar superficial dilemele etice ale umanului colectiv, ca apoi să plonjeze în emoționalul bipolar, dual, simplificat al… citeşte

5 2
user-65b3a967b06ff pe 29 Ianuarie 2024 17:08
Un film care va fi foarte apreciat in principal de publicul obișnuit cu astfel de filme
5 6
artoholic.king pe 19 Februarie 2024 17:39
Basm spumos, și real de frustrant
Emma Stone și-a depășit toate limitele în acest film, e incredibilă.
Să intrii în pielea unui personaj așa de complex ca și Bella Baxter e o provocare.
Ea, ca și actriță matură să interpreteze efectiv evoluția unui fetițe, făcând trecerea de la mintea inocentă la descoperirea sexualității; de la copil ținut în captivitatea părintelui posesiv la admirarea lumii, care ca și tânăr ți-ai imaginat-o plină de frumusețe și lucruri bune. Ce, din păcate, nu e adevărat.
Când o lovește realitatea, Bella are parte de o lovitură ce îi mistuie sufletul și o face confuză-n gândire. Realizează că banii sunt cei ce conduc lumea, pe de o parte.
Pe de altă parte, se arată subtil diferența dintre cum este tratat trupul unei femei, pe lângă cel al unui bărbat. Subiect ce mereu aduce controverse. De asemenea, și experiența… citeşte

4 5
White.Lily pe 03 Martie 2024 09:42
Poor things este genul de film controversat care ori iti place ori nu-ti place. Nu prea exista jumatati de masura cand vine vorba de acest gen de filme.
Si care cu siguranta va ramane mult timp pe retina spectatorului.
Personal, mi-a placut foarte mult. Iubesc genul de filme care te determina sa gandesti.

In opinia mea, Poor things este explozie de elemente, precum un foc de artificii. Nu stii unde sa te uiti mai intai. De la cadrele de filmare mai putin obisnuite, la costumele spectaculoase, la peisajele si decorurile impresionante, la rolurile actorilor principali care te lasa fara cuvinte pana la dialogul plin de substanta si profunzime.Au fost cateva scene in care imi venea sa dau inapoi, ca sa mai aud anumite replici.
Iar daca toate acestea nu sunt suficiente, cel mai mult mi-a placut faptul ca filmul abunda printr-o varietate de subiecte, precum:
citeşte

3 1
Iulidesprefilme pe 20 Februarie 2024 19:39
Filmul a primit premii BAFTA pentru producție, costume, machiaj, efecte speciale...Poate nu-l ocolește nici Oscarul...
3 3
boris.vultur pe 22 Februarie 2024 18:08
Odisee gotică
Poveste gotică, presărată cu grandios și grotesc , amestec de poezie, orori și umor. Un film pertinent, social, cu accente futuriste. Viziunea estetică e surprinzătoare. Excelente travellingurile, dar și filmările cu lentila cu unghi mare. Film militant, feminist, cu o Emma Stone în formă artistică totală.
3 4
user-65be6d3dea286 pe 03 Februarie 2024 18:45
vamp_cupcake super bun take cred ca as fi fost de acord..(daca aveam o debilitate cerebrala)
3 5
AdriAdrianna98 pe 03 Martie 2024 23:08
a inceput bine dar s-a stricat pe parcurs. arata cateva lectii de viata despre moralitate si cum ne schimbam de dragul de a ne adapta unei ''societati plictisitoare'' dar cam atat. E un film ciudatel care a vrut sa socheze, insa la un moment dat pica usor spre ridicol. Foarte multa vulgaritate nenecesara. Singurele aspecte care au salvat filmul au fost interpretarile remarcabile, mai ales a Emmei care cred ca a avut rolul carierei ei, si modul in care a fost filmat. Ametitor filmat, dar interesant, niste unghiuri si perspective unice.
2 1
xerses pe 01 Martie 2024 11:18
M-a zapacit prin scenariu, m-a uluit prin costume, m-a intrigat prin regie.Jocul actorilor a fost exceptional.
2 1

Spune-ţi părerea despre Poor Things

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Poor Things
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells