Premiile Oscar 2024: Recorduri doborâte și realizări istorice la cea de-a 96-a ediție

de Gloria Sauciuc în 15 Mar 2024
Pe 11 martie s-au decernat cele mai importante premii din industria filmului

Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film a marcat o noapte de realizări istorice și de recorduri notabile doborâte, cu un Oppenheimer ce a dominat ceremonia și mai multe persoane care au intrat în istoria Oscarurilor. Sezonul premiilor 2024 s-a încheiat după trei luni furtunoase de ceremonii, iar cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar a răspuns în mare măsură așteptărilor, oferind câștigătorii preconizaţi de majoritatea publicaţiilor de profil, Oppenheimer dominând ceremonia desfăşurată la Dolby Theatre în prezenţa a 3400 invitaţi. Palmaresul poate fi consultat aici.

De la remarcabila interpretare a melodiei „I'm Just Ken”, de către Ryan Gosling, la urcarea pe scenă a unui număr de cinci actrițe de calibru pentru a-i înmâna premiul de interpretare Emmei Stone (Sally Field, Jennifer Lawrence, Michelle Yeoh, Charlize Theron și Jessica Lange), ceremonia a fost una memorabilă.

Iată lista recordurilor doborâte și realizate la Oscar 2024

Cillian Murphy a făcut istorie, devenind primul actor de origine irlandeză care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor. Mark Ruffalo deține acum recordul pentru actorul în viață cu cele mai multe nominalizări la categoria „Rol secundar” fără a obține o victorie la Oscar, iar Justine Triet a intrat în istorie fiind prima femeie franceză care a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu original. Totodată, regizorul britanic Jonathan Glazer a intrat în istorie peste noapte cu The Zone of Interest, devenind prima producție britanică care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film internațional. Această realizare este atribuită utilizării consecvente a limbii non-engleze pe tot parcursul producției, în film vorbindu-se preponderent în germană, polonă și idiș, secundar în engleză. The Zone of Interest a fost nominalizat în acest an atât la categoria „Cel mai bun film”, cât și la categoria „Cel mai bun film internațional”. Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des de-a lungul anilor: Life Is Beautiful (1998), Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), Amour (2012), Roma (2018), Parasite (2019), Drive My Car (2021) și All Quiet on the Western Front (2022). Primul care a reușit acest lucru?

Pe de altă parte, The Boy and the Heron (regia Hayao Miyazaki) a devenit a doua producție non-engleză ce a câștigat premiul pentru cel mai bun film de animație, după o cursă strânsă cu celălalt favorit, Spider-Man: Across the Spider-Verse. Hayao Miyazaki, a mai câștigat - la aceeași categorie - în urmă cu 21 de ani, cu Spirited Away (2003). De remarcat este că Miyazaki, care s-a născut în Japonia, este prima persoană născută în afara SUA care a câștigat de două ori la această categorie.

Pe de altă parte, Christopher Nolan și soția sa, Emma Thomas, împreună cu Charles Roven, au făcut parte din echipa de producători care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, cu Oppenheimer. Ei au devenit al doilea cuplu căsătorit care a câștigat la această categorie, de când Richard D. Zanuck și Lil Fini Zanuck au câștigat pentru că au produs Driving Miss Daisy, filmul câștigător în 1989. De asemenea, un alt cuplu căsătorit și-a găsit succesul în seara Oscarurilor: Justine Triet și soțul ei, Arthur Harari, au câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu original cu Anatomy of a Fall.

Dacă Hitchcock avea dreptate când spunea că durata unui film trebuie să fie direct legată de rezistența vezicii urinare umane, atunci ediția din acest an nu a avut absolut nicio considerație pentru vezica urinară.

Anul acesta, durata medie a unui nominalizat la categoria „Cel mai bun film” este de 138 de minute. Cel mai scurt film este Zona de interes, care are 105 minute, iar cel mai lung este Killers of the Flower Moon, cu 206 minute...

Emma Stone și-a asigurat a doua victorie ca cea mai bună actriță pentru rolul din Poor Things, provocând o surpriză în condițiile în care Lily Gladstone era considerată favorita, pentru interpretarea din Killers of the Flower Moon. Ea a fost singura dintre nominalizatele din categorie care a câștigat anterior un Oscar. Precedenta victorie a lui Stone a fost obținută în urmă cu șapte ani pentru La La Land.

Da'Vine Joy Randolph a triumfat cu premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul său din The Holdovers, devenind a zecea actriță de culoare care câștigă la această categorie. Acest lucru contrastează cu categoria „Actriță principală”, unde trofeul lui Halle Berry pentru Monster's Ball rămâne singura victorie a unei actrițe de culoare.

Wes Anderson a obținut prima sa victorie la Oscar, cu The Wonderful Story of Henry Sugar, catalogat drept cel mai bun scurtmetraj live-action. Această victorie vine după ce Anderson a primit anterior șapte nominalizări la diferite categorii pentru munca sa la filme precum The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel (cu trei nominalizări) și Isle of Dogs. Cu toate acestea, Anderson a lipsit cu desăvârșire în noaptea în care a câștigat primul său Oscar.

Robert Downey Jr. a atins și el o etapă importantă, obținând primul său Oscar pentru interpretarea lui Lewis Strauss. Această victorie marchează primul său Oscar, în ciuda faptului că a primit prima sa nominalizare pentru actorie în 1993, pentru rolul din Chaplin.

Cine deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar din toate timpurile?

Persoana cu cele mai multe Oscaruri din istorie este nimeni altul decât Walt Disney, care a adunat un total de 26 de Oscaruri, dintre care 22 de premii competitive și patru onorifice. Ultima victorie a lui Disney a venit postum, în 1969, pentru contribuția sa la scurtmetrajul de animație Winnie the Pooh and the Blustery Day.                                                                     

Ce vedetă de film deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar?  

Audrey Hepburn deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar, având patru premii Oscar de-a lungul carierei sale ilustre de actriță.

După Audrey Hepburn, mai mulți actori notabili au câștigat câte trei Oscaruri pentru performanțele lor actoricești. Printre aceștia se numără Walter Brennan, Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Frances McDormand și Meryl Streep.

Care este filmul care a câștigat cele mai multe premii Oscar din toate timpurile?

Ben-Hur (1959), Titanic (1997) și Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003) sunt la egalitate pentru filmul care deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar câștigate. Fiecare dintre aceste filme a primit câte 11 premii Oscar.

În ciuda faptului că a fost nominalizat la un număr impresionant de 13 premii Oscar, Oppenheimer nu a reușit să doboare recordul pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un film. Acesta a reușit să obțină șapte victorii din cele 13 nominalizări la Premiile Oscar din 2024...

2024, un an bun pentru cineaste

Poate că Barbie a ratat câteva nominalizări, inclusiv la categoria Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, dar ceea ce au uitat mulți fani care se plâng este că Greta Gerwig a devenit prima regizoare din istorie care are toate cele trei filme de lungmetraj nominalizate în categoria „Cel mai bun film”, Barbie urmând lui Lady Bird și Little Women.

La categoria „Cel mai bun regizor”, regizoarea franceză Justine Triet (Anatomy of a Fall) a devenit a noua femeie nominalizată vreodată. Prima a fost Lina Wertmüller pentru Seven Beauties (1977). Au urmat Jane Campion pentru The Piano (1994), Sofia Coppola cu Lost in Translation (2003), Kathryn Bigelow cu The Hurt Locker (2010), Greta Gerwig cu Lady Bird (2017), Emerald Fennell cu Promising Young Woman (2020), Chloé Zhao cu Nomadland (2021) și din nou Jane Campion cu The Power of the Dog (2022).

The Holdovers este primul film de Crăciun nominalizat la categoria „Cel mai bun film” după Miracle on 34th Street din 1948.

Ca un memento deprimant, doar trei femei au primit vreodată Oscarul pentru cel mai bun regizor: Bigelow, Zhao și Campion. Totuși, anul acesta este pentru prima dată când în competiția pentru cel mai bun film au concurat trei filme regizate de femei - Barbie, Anatomia unei prăbușiri și Past Lives, de Celine Song. O premieră istorică la Oscar!

În altă ordine de idei, patru dintre cele 10 scenarii nominalizate au fost scrise (sau redactate alături) de femei - Anatomy of a Fall (Justine Triet, scenariu scris împreună cu partenerul ei, Arthur Harari), Barbie (Greta Gerwig, scenariu scris împreună cu partenerul ei, Noah Baumbach), May December (Samy Burch) și Past Lives (Celine Song). Aceasta e cea mai importantă reprezentare a scenaristelor dintr-un an.

Un palmares democratic

Jeffrey Wright și Sterling K. Brown au primit primele lor nominalizări la Oscar pentru American Fiction. Astfel, ei au stabilit un record, fiind pentru prima dată când un actor principal și un actor secundar de culoare au fost nominalizați pentru același film.

Apropo de reprezentare, vedeta filmului Killers of the Flower Moon, Lily Gladstone, face istorie ca prima femeie amerindiană nominalizată la categoria „Cea mai bună actriță”. Gladstone este membră a tribului Blackfeet. Ea a pierdut, însă, trofeul, în fața Emmei Stone.

Nominalizările atât pentru Colman Domingo (Rustin), cât și pentru Jodie Foster (Nyad) la categoria „Cel mai bun actor”, respectiv „Cea mai bună actriță în rol secundar” marchează prima dată în același an când doi actori non-heterosexuali au fost concurat interpretând personaje LGBTQ+.

Sandra Hüller, protagonista din Anatomia unei prăbușiri și actriță în rol secundar în Zona de interes, este prima interpretă de origine germană care obține o nominalizare (ca cea mai bună actriță) în 86 de ani. În cazul în care vă întrebați, ultima a fost Luise Rainer pentru The Good Earth (în 1938).

Martin Scorsese, cea mai în vârstă persoană nominalizată vreodată în categoria „Cel mai bun regizor”

Killers of the Flower Moon este cel de-al 10-lea film regizat de Martin Scorsese care primește o nominalizare la categoria „Cel mai bun film”. (Cele nouă anterioare au fost Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Gangs of New York, The Aviator, The Departed, Hugo, The Wolf of Wall Street și The Irishman). În plus, Scorsese a obținut și cea de-a 10-a nominalizare la categoria „Cel mai bun regizor”, ceea ce înseamnă nu doar că devine cea mai în vârstă (81 de ani) persoană nominalizată vreodată la această categorie, dar îl depășește și pe Steven Spielberg pentru cele mai multe nominalizări în categorie acordate unui cineast în viață. În cazul în care vă întrebați, William Wyler (Roman Holiday, Ben Hur) deține încă recordul categoriei, cu 12 nominalizări.

Cu toate acestea, Marty a luat acasă premiul pentru regie o singură dată - pentru filmul său din 2006, The Departed, iar Spielberg a câștigat de două ori (Schindler's List, Saving Private Ryan).

Robert De Niro, cea mai lungă perioadă de timp între prima și cea mai recentă nominalizare la Oscar a unui actor: 49 de ani

Legat tot de Killers of the Flower Moon, Robert De Niro a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” stabilind un nou record pentru cea mai lungă perioadă de timp între prima și ultima nominalizare la Oscar a unui actor, depășind-o pe Katharine Hepburn, care a avut 48 de ani de pauză (prima sa nominalizare a fost pentru Morning Glory, în 1938, și ultima sa nominalizare pentru On Golden Pond, în 1982). Într-adevăr, recunoașterea sa din 2024 vine la 49 de ani după ce a fost nominalizat pentru prima dată - pentru interpretarea sa din The Godfather Part II (pe care a câștigat-o) în 1975.

Cea mai nominalizată persoană în viață

Compozitorul John Williams, în vârstă de 92 de ani, a obținut cea de-a 54-a nominalizare în acest an pentru Indiana Jones and the Dial of Destiny. Dar trofeul pentru cea mai bună coloană sonoră a mers la Ludwig Göransson, pentru Oppenheimer. Totuși, această a 54-a nominalizare înseamnă că muzicianul se află la doar cinci puncte distanță în urma recordului înscris de Walt Disney, care a avut 59 de nominalizări în carieră. Totuși, Williams își păstrează recordul de compozitorul cel mai nominalizat la Oscar din toate timpurile și rămâne cea mai nominalizată persoană în viață. La polul opus, Billie Eilish și Finneas au câștigat premiul pentru cel mai bun cântec cu piesa „What Was I Made For?” din Barbie, duo-ul format din frate și soră, în vârstă de 22 și - respectiv - 26 de ani, devenind compus din cei mai tineri câștigători a două premii Oscar din istorie.

Bradley Cooper, unul dintre cei cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără nicun trofeu câștigat

Bradley Cooper este a cincea persoană în viață cu cele mai multe nominalizări care nu a câștigat niciodată un Oscar. El a fost nominalizat de 12 ori, dar nu a câștigat niciodată. Nu a câștigat nici anul acesta, nici premiul pentru cel mai bun film, nici pentru cel mai bun actor, nici pentru cel mai bun scenariu original. El se alătură inginerului de sunet Greg P. Russell (16 nominalizări, niciun trofeu), compozitorului Thomas Newman (15), compozitoarei Diane Warren (15) și supervizorului de efecte speciale Daniel Sudick (13).

Exploreaza subiecte similare:

Oppenheimer, Poor Things, The Holdovers, Emma Stone, Robert Downey Jr., Ryan Gosling, The Zone of Interest, Wes Anderson, Da'Vine Joy Randolph, Cillian Murphy, Mark Ruffalo, The Boy and the Heron, Walt Disney, Audrey Hepburn, titanic, The Lord of the Rings: The Return of the King, Christopher Nolan, Justine Triet, Emma Thomas, Jonathan Glazer, Halle Berry, Bradley Cooper, Martin Scorsese, Steven Spielberg, John Williams, Robert De Niro, Hitchcock, Killers of the Flower Moon , Katharine Hepburn

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells