Festival de Cannes 2024: Selecția oficială

de Mihnea Vonica în 11 Apr 2024
A fost anunțată selecția oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes

Iris Knobloch, președinta festivalului, alături de Thierry Frémaux, delegatul general, au anunțat lista oficială a peliculelor ce vor debuta la Cannes. Iată filmele care vor avea premiera pe Boulevard de la Croisette anul acesta!

Filmele în competiție

Dintre regizorii cu filme în competiție, probabil una dintre cele mai așteptate reveniri pe Croazetă este cea a lui Francis Ford Coppola (dublu laureat al Palme d'Or cu The Conversation și Apocalypse Now), de data aceasta cu lungmetrajul Megalopolis, ce se anunță a fi cel mai ambițios film al regizorului american, cuprinzând actori precum Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman și Forest Whitaker. Megalopolis este o dramă științifico-fantastică în care un arhitect face tot posibilul pentru a reconstrui New York City într-un mod utopic după ce metropola a fost lovită de un dezastru devastator.

Nume familiare festivalului îl includ pe regizorul grec Yorgos Lanthimos, al cărui ultim film, Poor Things, a câștigat patru premii Oscar. Acesta revine la Cannes cu filmul Kinds of Kindness și cu protagonista din ultimele sale două pelicule, Emma Stone, dar și cu alți actori celebri precum Willem Dafoe, Jesse Plemons și Margaret Qualley. Pentru mai multe informații și trailer-ul filmului, intrați aici. Regizorul iranian Ali Abbasi va prezenta The Apprentice, un film despre ascensiunea lui Donald Trump din anii 1970-1980, ce îl are ca protagonist pe actorul român Sebastian Stan. Mai multe despre The Apprentice, puteți descoperi aici. Andrea Arnold se întoarce cu pelicula Bird, cu Barry Keoghan și Franz Rogowski, iar Jacques Audiard vine la Cannes cu Emilia Perez, o comedie muzicală despre cartelurile din Mexic, ce le are ca protagoniste pe Zoe Saldana și Selena Gomez.

Regizorul și scriitorul american Paul Schrader, cunoscut pentru scenariile filmelor Taxi Driver (laureat cu Palme d'Or) și Raging Bull, va prezenta filmul Oh, Canada, despre dezertori americani care au fugit în Canada pentru a nu fi trimiși în războiul din Vietnam, și aduce actori cu nume mari precum Uma Thurman, Richard Gere și Michael Imperioli, dar și pe tânărul Jacob Elordi, cunoscut pentru Euphoria. Alte filme în competiție ce vor avea premiera pe Croazetă includ Anora, regizat de Sean Baker, The Shrouds, noul lungmetraj al lui David Cronenberg și Parthenope de Paolo Sorrentino.

Pe lângă o puternică prezență a filmelor în limba engleză și a numeroase producții americane, se remarcă și regizori mai tineri, reprezentanți ai cinematografiei internaționale. Regizoarea indiancă Payal Kapadia, câștigătoare a celui mai bun documentar în 2021 cu A Night of Knowing Nothing, va veni cu primul său film de ficțiune, All We Imagine as Light, în timp ce franțuzoaica Agathe Riedinger va fi prezentă la Cannes cu filmul său de debut, Diamant Brut. China va fi reprezentată de regizorul Jia Zhang-Ke cu pelicula Feng Liu Yi Dai (Caught by the Tides), Suedia de Magnus Van Horn cu Pigen med nålen (The Girl with the Needle), iar Portugalia de Miguel Gomes cu filmul Grand Tour.

Filme din alte secțiuni/din afara competiției

În ceea ce privește filmele din afara competiției, sequel-ul mult așteptat al lui George Miller, Furiosa: A Mad Max Saga, va avea premiera la Cannes, avându-i pe Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth drept protagoniști. Kevin Costner va debuta cu Horizon: An American Saga - Chapter 1, prima parte dintr-o nouă serie de filme Western care prezintă războiul civil și expansiunea americanilor către Vest. Mai multe informații despre acest film, puteți găsi aici.

O importantă premieră este faptul că Arabia Saudită va fi reprezentată pentru prima dată în istoria festivalului datorită regizorului Tawfik Alzaidi ce va prezenta filmul Norah în cadrul secțiunii Un Certain Regard, în care două suflete pereche se întâlnesc în anii '90 și își descoperă resursele creative, aflate în interiorul lor. De asemenea, actrița și, mai recent, regizoarea franțuzoaică Noémie Merlant revine în cadrul proiecțiilor de la miezul nopții cu al doilea său lungmetraj, Les femmes au balcon, o comedie feministă ce se petrece în Marseilles, scrisă alături de regizoarea și scenarista Céline Sciamma. Un alt film în afara competiției este Rumours, în care joacă Cate Blanchett, Alicia Vikander și Charles Dance, o satiră regizată de Evan Johnson, Galen Johnson și Guy Maddin.

Filmul de deschidere

Filmul de debut al festivalului este comedia Le Deuxième Acte de Quentin Dupieux, ce îi are ca protagoniști pe Léa Seydoux, Louis Garrel și Vincent Lindon, actori care frecventează des Festivalul de la Cannes. Le Deuxième Acte este un road movie în afara competiției și spune povestea lui Florence, care vrea să-l introducă pe David, bărbatul de care este îndrăgostit, tatălui său. David însă nu este atras de ea și vrea să o arunce în brațele prietenului său, Willy. Acțiunea are loc într-un restaurant în mijlocul pustietății, iar festivalul anunță că Le Deuxième Acte este un mise en abyme (o tehnică autoreferențială ce evidențiază forma, "un film în film") în ceea ce privește actoria. Mai multe despre acest film, puteți citi aici.

Juriul filmelor din competiție va fi prezidat de Greta Gerwig, regizoarea filmelor Lady Bird, Little Women și, cel mai recent, Barbie. Festivalul de la Cannes este unul dintre cele mai importante și prestigioase festivaluri de film din lume și se va desfășura anul acesta în perioada 14-25 mai. 

Festival de Cannes 2024: Selecția oficială

Filmul de deschidere

LE DEUXIÈME ACTE Quentin DUPIEUX (în afara competiției)

 

În competiție

The Apprentice Ali ABBASI

Motel Destino Karim AÏNOUZ

Bird Andrea ARNOLD

Emilia Perez Jacques AUDIARD

Anora Sean BAKER

Megalopolis Francis Ford COPPOLA

The Shrouds David CRONENBERG

The Substance Coralie FARGEAT

Grand Tour Miguel GOMES

Marcelo Mio Christophe HONORE

Feng liu yi dai JIA Zhang-Ke

All We Imagine As Light Payal KAPADIA

Kinds of Kindness Yorgos LANTHIMOS

L'Amour ouf Gilles LELLOUCHE

Diamant Brut Agathe RIEDINGER (debut)

Oh Canada Paul SCHRADER

Limonov: The Ballad Kirill SEREBRENNIKOV

Parthenope Paolo SORRENTINO

Pigen med nålen Magnus VON HORN

Un Certain Regard

Norah Tawfik ALZAIDI

The Shameless Konstantin BOJANOV

Le royaume Julien COLONNA (debut)

Vingt Dieux ! Louise COURVOISIER (debut)

Le procès du chien Laetitia DOSCH (debut)

Gou zhen GUAN Hu

The Village Next to Paradise Mo HARAWE (debut)

September Says Ariane LABED (debut)

L'histoire de Souleymane Boris LOJKINE

LES DAMNES Roberto MINERVINI

ON BECOMING A GUINEA FOWL Rungano NYONI

BOKU NO OHISAMA (MY SUNSHINE) Hiroshi OKUYAMA

SANTOSH Sandhya SURI

VIET AND NAM TRUONG Minh Quý

ARMAND Halfdan ULLMANN TØNDEL (debut)

 

În afara competiției

SHE'S GOT NO NAME CHAN Peter Ho-Sun

HORIZON Kevin COSTNER

RUMOURS Evan JOHNSON, Galen JOHNSON, Guy MADDIN

FURIOSA : UNE SAGA MAD MAX George MILLER

 

Proiecțiile de la miezul nopții

TWILIGHT OF THE WARRIOR WALLED IN Soi CHEANG

THE SURFER Lorcan FINNEGAN

LES FEMMES AU BALCON Noémie MERLANT

I, THE EXECUTIONER Seung Wan RYOO

 

Cannes Première

EVERYBODY LOVES TOUDA Nabil AYOUCH

C’EST PAS MOI Leos CARAX

EN FANFARE Emmanuel COURCOL

MISÉRICORDE Alain GUIRAUDIE

LE ROMAN DE JIM Arnaud LARRIEU, Jean-Marie LARRIEU

RENDEZ-VOUS AVEC POL POT Rithy PANH


Proiecțiile speciale

LE FIL Daniel AUTEUIL

ERNEST COLE, PHOTOGRAPHE Raoul PECK

L’INVASION Sergei LOZNITSA

APPRENDRE Claire SIMON

LA BELLE DE GAZA Yolande ZAUBERMAN

Exploreaza subiecte similare:

Megalopolis, The Conversation, Apocalypse Now, Poor Things, Kinds of Kindness, Taxi Driver, Bird, Raging Bull, Euphoria, The Shrouds, Grand Tour, Furiosa: A Mad Max Saga, Horizon: An American Saga - Chapter 1, The Balconettes, Lady Bird, Little Women, barbie, Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Forest Whitaker, Emma Stone, Willem Dafoe, Jesse Plemons, Margaret Qualley, Sebastian Stan, Barry Keoghan, Franz Rogowski, Zoe Saldana, Selena Gomez, Uma Thurman, Richard Gere, Michael Imperioli, Jacob Elordi, Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Noémie Merlant, Cate Blanchett, Alicia Vikander, Charles Dance, Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon, Greta Gerwig, A Night of Knowing Nothing, L'histoire de Souleymane, The Apprentice , Motel Destino, Emilia Perez, Anora, The Substance, Marcello Mio, Feng liu yi dai, All We Imagine as Light, L'Amour ouf, Diamant Brut, Oh Canada, Limonov: The Ballad, Parthenope, Pigen med nålen, Norah, The Shameless, Le royaume, September Says, The Village Next to Paradise, Gou zhen, Le procès du chien, Vingt Dieux

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells