Articole Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

(2011)

Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi

Despre producție

În spatele trilogiei

Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi este continuarea celor trei filme apărute anterior, care au încântat publicul și care au avut încasări enorme și anume: Pirații din Caraibe cu subtitlurile Blestemul Perlei Negre (2003), Cufărul omului mort (2005) și La capătul lumii (2007).

„Cifrele sunt grozave,” spune producătorul Jerry Bruckheimer, „dar ceea ce este chiar mai bine decât atât este faptul că îți spun câte ceva despre ce au însemnat aceste filme pentru amatorii de film. Audiențele s-au îndrăgostit din nou de pirați după o absență de aproape 3 ani și cu siguranță l-au îndrăgit enorm pe Johnny Depp în rolul Căpitanului Jack Sparrow! Sunt mai multe aventuri prin care Căpitanul Jack Sparrow urmează să treacă, iar scenariștii noștri Ted Elliot și Terry Rossio au creat o întreagă lume pe care acesta să o exploreze.”

Johnny Depp, care s-a îndrăgostit irevocabil de personajul căpitanului Jack Sparrow pe parcursul acestor trei filme, a acceptat numaidecât o nouă aventură. „Ideea unui nou film după terminarea Piraților 3 era oarecum în mințile noastre, gândindu-ne: sper din tot sufletul să fie și o a patra parte”, spune Depp. „După ce termin interpretarea rolului Căpitanului Jack Sparrow, trebuie să mă decuplez total pentru a ieși din pielea personajului, pentru că mie îmi place să fiu în pielea acestuia. Este comfortabil să îl joc pe Căpitanul Jack Sparrow pentru că astfel am permisiunea să fiu complet lipsit de respect, complet distructiv, absolut abstract în toate situațiile. Îl cunosc atât de bine încât interpretarea lui îmi vine în mod natural.”

Atât Jerry Bruckheimer cît și Johnny Depp au fost complet de acord cu privire la cine ar trebui să regizeze Pe ape și mai tulburi: Rob Marshall, care a regizat Chicago, film ce a câștigat un premiu Academy Award pentu Cea mai bună imagine a anului, urmat de filmele incredibil de ambițiose Memoriile unei Gheișe și Nine.

„Rob este un regizor căruia nu îi este frică să accepte cele mai mari provocări și care își asumă adevărate riscuri”, spune Bruckheimer. „Mai mult decît atât, experiența sa din trecut în domeniul teatrului muzical și al coregrafiei, au reprezentat un avantaj enorm în regizarea unuia dintre filmele Pirații din Caraibe. Ai nevoie de o persoană care poate să pună în scenă multă acțiune și care înțelege rolul mișcării. De asemenea, Rob este un narator minunat care are un gust impecabil”.

Rob Marshall reprezintă o adevărată forță în filmul american contemporan al cărui stil de a lucra pe platou a fost descris ca fiind „de fier, înfășurat în catifea”. Prima opera impunătoare, dar distinsă a lui Marshall, Chicago, a fost nominalizată la 13 premii Academy Awards și a câștigat șase dintre acestea, inclusiv cel pentru Cea mai bună imagine a anului 2002. Următoarele două filme ale sale, Memoriile unei Gheișe și Nine, au fost nominalizate la 10 categorii ale Academy Awards, dintre care au câștigat trei. La început, acesta a fost atras de ideea de a regiza Pe ape și mai tulburi datorită afecțiunii pe care o avea pentru primele trei filme din seria Piraților din Caraibe, a dragostei sale pentru Disney și ideii de a lucra cu Johnny Depp și Jerry Bruckheimer.

„Asemenea majorității oamenilor, mereu am iubit lumea Disneyland și ideea de a face un film de acțiune și aventură, de care nu mai făcusem până acum, a fost incredibilă pentru mine. Am fost mereu în primul rând la vizionările acelor filme în timpul verii, deci, ca și regizor, a mă desprinde de Chicago, Memoriile unei gheișe și Nine a fost cu adevărat captivant.”

Ted Elliot și Terry Rossio, consacrata echipă care a scris înainte de Pirații din Caraibe scenarii clasice precum Alladin sau Shrek, au săpat chiar mai adânc în cufărul cu comori ale piratului, au descoperit întâmplările sale petrecute pe mare, tradiții și mitologii pentru Pe ape și mai tulburi, dispunând și de sugestiile din mult admiratul roman cu același titlu al lui Tim Powers. „Principalul scop a fost acela de a crea o poveste de sine stătătoare, mai degrabă decât a continua trilogia”, precizează Rossio.

Având în vedere poveștile lui Will Turner (Orlando Bloom) și a lui Elizabeth Swann (Keira Knightley) care și-au găsit deznodământul în La capătul lumii, Elliot și Rossio au căutat să creeze personaje noi și totodată să păstreze unele personaje preferate de public, în principal Căpitanul Hector Barbossa (Geoffrey Rush), Joshamee Gibbs (Kevin R. McNally) și, bineînțeles, Căpitanul Jack Sparrow. În romanul lui Tim Powers apărea ca personaj principal și legendarul Blackbeard, cel mai de temut dintre toti pirații, cel mai potrivit personaj negativ pentru acest film. Un nou personaj negativ a fost creat în persoana Angelicăi, o femeie care i se potrivește Căpitanului Jack din toate punctele de vedere.

Elliot și Rossio au scris scenariul în strînsă colaborare cu Jerry Bruckheimer, Rob Marshall, John DeLuca, Johnny Depp și producătorii executivi ai lui Bruckheimer, Mike Stenson și Chad Oman. „Johnny a fost foarte util în crearea Pe ape și mai tulburi, informează TerryRossio. „De la firul narativ la construcția personajului, decoruri, teme și, bineînțeles, dialoguri. Nu am fi avut acest scenariu fără Depp. Cunoaște personajul lui Jack Sparrow atât de bine încât vrei să asculți orice instinct al lui, orice idee, mică sau mare. Eu îmi imaginez personajul Jack Sparrow, dar Johnny îl trăiește”.


Înfățișarea personajelor

Căpitanul Jack Sparrow, Angelica, Hector Barbossa, Blackbeard, Gibbs, Philip, Syrena și aproximativ alte 1000 de personaje din Pe ape și mai tulburi reprezintă o colaborare sinergică (în primul rând) a actorilor care îi portretizează cu cei ce se ocupau de garderoba lor, păr, machiaj și recuzită.

Stimabilul Penny Rose a străbătut întreg globul pentru a-i costuma cum trebuie atât pe protagoniști cât și sutele de figuranți. „Costumele sunt 100% autentice”, insistă Rose. „Nu există croieli moderne. Nu veți vedea nici un fermoar sau vreun arici în aceste costume”.

După cum a spus Johnny Depp mai devreme, „Căpitanul Jack s-a regăsit pe sine demult”și a fost nevoie de puține modificări la înfățișarea de acum iconică a personajului. Da, cândva, între timp a căpătat o cicatrice misterioasă în formă de „X” pe obrazul său stâng și un zimț de aur fixat cu ajutorul unei perle negre (înlocuind-o pe cea care se bălăngănea pe bandana lui). Dar înfățișarea inițială din Blestemul Perlei Negre este în esență intact.

Pentru Penelope Cruz în rolul Angelicăi, Rose a dorit înfâțișarea unui tâlhar romantic la drumul mare. Ea a creat o jachetă în stil bărbătesc cu tăieturi feminine, cu pantaloni și cizme înalte și strâmte. Pentru a completa costumația, i-a dat Penelopei o pălărie stufoasă, care adaugă un anumit fler personajului său.

În ceea ce-l privește pe Ian McShane în rolul lui Blackbeard, cu toate că s-a documentat istoric cu privire la adevăratul pirat, creativa artistă i-a acordat acestuia un pic de eleganță. „Știam totul despre Blackbeard”, spune Rose. „El nu era foarte elegant; era o operă de artă urîtă, dar, în mod evident, pentru film, l-am vrut ceva mai elegant”. Rose a venit cu ideea unei înfățișări de înger al iadului, îmbrăcându-l pe McShane într-o groază de piele. După aplicarea bărbii foarte lungi și împletite, Ian McShane a fost transformat într-un Blackbeard formidabil.

Un alt personaj din Pe ape și mai tulburi care a jucat și în restul filmelor și care nu a suferit foarte multe modificări ale imaginii a fost Căpitanil Barbossa. În acest film, Barbossa a devenit un corsar, deci poartă o uniformă de comandor naval foarte mare, care este foarte diferită de hainele purtate anterior de pirat.

„Pirații” în 3D

„Singura posibilitate de a lansa „Pirații din Caraibe: pe ape și mai tulburi” în 3D era să îl filmăm în 3D” spune Jerry Bruckheimer. „Iar acesta este unul dintre primele mari filme de aventură filmate în 3D în locații adevărate, nu cu un fundal verde în spate”.

Pirații din Caraibe: pe ape și mai tulburi a fost filmat în junglă, pe plaje, pe străzi din secolul al VIII-lea din Londra, deci confruntarea cu aceste elemente a fost mult mai dificilă cu două camere, nu cu una, astfel că a luat mai mult timp și mai mulți bani. Dar, după cum notează și Bruckheimer „A filma în 3D digital îi dă filmului o mărime, o dimensiune aparte”. Rob Marshall adaugă că „Tehnologia este atât de captivantă pentru că simți că ești în interiorul filmului. Este un cu totul alt mod de a privi Pirații din Caraibe, pentru că acum faci parte din această experiență”.

Pe ape și mai tulburi este primul film de lung metraj filmat în 3D cu revoluționarele camere digitale RED.

Când totul a fost spus și făcut...

Pirații din Caraibe: pe ape și mai tulburi promite să mențină faima filmelor din seria Piraților cu noua sa aventură epică, plină de acțiune, înfățișând atât personaje vechi, cât și personaje noi, pline de umor, zarvă, platouri de filmare uimitoare și locații magice. În timp ce creau noi amintiri pentru amatorii de film din toată lumea, unele dintre cele mai frumoase amintiri le revin producătorilor filmului a căror călătorie împreună în realizarea Pirații din Caraibe: pe ape și mai tulburi i-a condus pe noi culmi creative și a creat noi prietenii.

După cum rezumă Jerry Bruckheimer, „Cele mai frumoase amintiri din timpul filmărilor Piraților din Caraibe: pe ape și mai tulburi sunt prieteniile legate între echipă și actori. Johnny a revenit, Geoffrey și Kevin de asemenea, iar acum s-au legat prietenii noi cu Rob, John(DeLuca), Penelope, Ian, Sam și Astrid. Distracția este să îți faci noi prieteni și să lucrezi cui ei”.

Cu ideile lui Hans Zimmer, câștigătorul Academy Award, inclusiv o primă colaborare cu cunoscutul duet mexican la chitară, Ringo y Gabriela, Pirații din Caraibe: pe ape și mai tulburi va ajunge în cinematografe pe data de 20 mai 2011 în Disney Digital 3D.

Sinopsis Distribuția
jinglebells