Articole Night Watch

(2004)

Veghea de noapte

Despre efectele vizuale

Oricat de ambitioasa si epica a fost viziunea lui Timur Bekmambetov pentru Rondul de Noapte (Nochnoy Dozor) a ramas totusi o problema: cum sa realizeze cele 400 de efecte vizuale de filmare necesare scenelor de lupta si magie supranaturala de amploare … intr-o tara in care aceasta posibilitate la nivelul Industrial Light and Magic a lui George Lucas este doar un vis? Bekmambetov a dorit ca productia sa se realizeze exclusiv in Rusia, constient insa ca nu exista nici macar o singura casa de productie capabila de o asemenea sarcina.

Pentru a rezolva problema, realizatorii au abordat o situatie radicala: au alaturat zeci de unitati de gen din Rusia pentru a crea o casa gigant de efecte „virtuale” pentru perioada de post-productie de un an. „A fost foarte important pentru noi sa cream toate efectele CGI ale filmului in studiouri rusesti”, spune producatorul Konstantin Ernst, „asa ca am organizat o retea de aproximativ 42 de studiouri mici care ne-a permis sa cream efecte GGI la un nivel foarte inalt.”

Casele de productie de gen au acoperit intreaga tara, de la Moscova la St. Petersburg la Kiev si fiecare cu propria specialitate. In fiecare zi, intreaga activitate a diferitilor designeri si producatori era transmisa la un server central astfel incat Bekmambetov sa o poata evalua si apoi sa o trimita mai departe pentru o dezvoltare ulterioara sau pentru a fi completata la un alt studio.

La final, multi au fost surprinsi de natura uluitoare a efectelor pe care unitatile de profil din Rusia au putut sa le realizeze cu un buget atat de mic – efecte care cuprind un pod medieval care apare peste Moscova la un zbor al unui avion de linie care cade din cer si aterizeaza cateva mile mai jos intr-o ceasca de ceai. „Cred ca cea mai mare contributie la succesul nostru in acest domeniu s-a dovedit a fi calitatea artistilor mai mult decat echipamentul lor. Daca ai artisti valorosi, poti crea lucruri uimitoare”, spune Ernst.

Cele 42 case de productie FX rusesti au creat aproximativ 28 de minute de imagini generate pe calculator pentru actiunea magica a filmului, lucrand pentru a le face cat mai veridice posibil. „Ideea a fost sa facem ca efectele sa para foarte reale, invizibile chiar, astfel incat sa nu-ti dai seama intotdeauna daca sunt acolo”, spune Bekmambetov. Este o lume care te convinge sa crezi in ea.”Aceasta mentalitate de gandire libera si noile moduri de lucru reprezinta nucleul filmului Rondul de Noapte (Nochnoy Dozor) si a succesului sau in Rusia, dupa cum spun realizatorii.
Sinopsis Imaginea filmului
jinglebells