Articole Macbeth

(2015)

Macbeth

Distribuția din MACBETH

Din punctul său de vedere, Fassbender, care a apărut rapid ca unul dintre actorii cei mai realizați și populari din lume, a văzut imediat potențialul într-o nouă adaptare a piesei. „A fost extrem de captivant”, spune el despre atracția sa față de proiect. „Este o operă uimitoare și ai doar o singură șansă să faci acest lucru. Așa că am încercat să fiu cât mai bine pregătit și să mă asigur că fiecare piatră este descoperită, astfel încât să nu dorești să mai faci nimic la sfârșitul zilei.”


Fassbender își fundamentează personajul Macbeth în umanitatea reală, spune Canning. „Nu este dintr-un loc de teatralitate; într-adevăr intri în mintea omului. Ce e atât de special la asta este că vezi cum se desfășoară nebunia. Te uiți la el știind că nu deții niciun control și că nu există nicio modalitate de a-l ajuta, așa că te uiți cum se desfășoară evenimentele și este surprinzător într-o piesă pe care toată lumea o știe relativ de bine. Există încă o mulțime de surprize emoționale în interiorul acesteia.”


Cu Fassbender la bord, atenția s-a îndreptat spre un regizor care ar putea completa stilul unic al actorului principal și ar putea adăuga un nou strat la această piesă clasică. Și cu numele lui Fassbender atașat, sarcina a fost extrem de apreciată. „Michael a oferit o fundație solidă cu care să atragă alte persoane,” remarcă Canning.

Iar atașamentul lui Fassbender a fost esențial pentru implicarea lui Kurzel. „Nu aș fi făcut-o fără Michael”, spune el. „Îl cunoscusem după ce terminasem primul meu film și el este unul dintre cei mai mari actori ai generației sale de departe, așa că era, ca artist, o persoană cu care am vrut cu disperare să colaborez. De îndată ce am auzit că s-a alăturat proiectului, am vrut să fac acest lucru imediat.”


De fapt, a fost după ce Fassbender a văzut Snowtown - înainte ca ideea lui Kurzel de a regiza Macbeth să intre vreun pic în discuție – când actorul i-a cerut agentului său să stabilească o întâlnire. „Am simțit imediat că vreau să lucrez cu tipul ăsta”, spune Fassbender. „Doar dintr-un sentiment vag a ceea ce este el ca persoană și conversațiile pe care le-am avut, am știut că am putea colabora. Practic am început să construim de acolo, iar dragostea și respectul pe care le am pentru om și modul în care el lucrează și cine este ca ființă umană, totul s-a dezvoltat de acolo.”



Acest lucru a fost valabil mai ales în ce o privește pe Marion Cotillard, care s-a angajat să joace rolul crucial al lui Lady Macbeth, în ciuda faptului că engleza este a doua limbă. „Am știut că într-o zi o voi juca pe Lady Macbeth”, spune Cotillard, remarcând legătura specială pe care a simțit-o întotdeauna cu Scoția și această piesă specială. „Dar m-am gândit că ar fi în limba franceză și pe scenă. Când am primit oferta am fost surprinsă, ca să nu spun mai mult.”



Dar, fiind una dintre cele mai talentate actrițe din generația ei, Cotillard a fost o alegere evidentă pentru rolul lui Lady Macbeth. Și, în timp ce personajul este originar din Scoția, alegerea ei adaugă un alt strat filmului. „Ne-a permis, în centrul acestei povești, să plasăm un personaj care este diferit”, spune Canning. „Există un ușor sentiment de separare acum, în Lady Macbeth, că ea există în comunitate, dar are cumva un program ușor diferit de cel al altor femei din acea comunitate. Acest lucru adaugă complexitate rolului lui Lady Macbeth și cred că, în combinație cu interpretarea ei incredibilă, va fi un mod cu totul proaspăt de a o privi pe Lady Macbeth.”


Jack Reynor aprobă: „Chiar are sens că ea și-a menținut propriul accent, iar asta adaugă doar un nivel diferit întregului proiect. Este și incredibil de puternică, și există momente în film în care ea preia într-adevăr comanda. A fost o onoare să lucrez cu ea.”


Kurzel spune că Cotillard a muncit din greu pentru a învăța limba shakespeareană, în ciuda barierei lingvistice. „A fost extrem de greu pentru ea din punct de vedere al modului în care versetul îi este extrem de străin”, observă el. „Când am vorbit cu ea prima dată – eu și Michael eram amândoi foarte dornici ca Marion să facă parte din film – nu a crezut că va avea posibilitatea vreodată să facă așa ceva, așa că pentru ea cred că a fost ceva ce nu putea refuza.”


„Nu am putut rata această ocazie de a juca acest personaj în limba engleză,” aprobă ea. „Am lucrat cu toții cu Neil Swain în ce privește limba, care este mult mai mult decât un antrenor de dialog, este un expert în operele lui Shakespeare. Munca noastră cu el a constat în a aprofunda lumea lui Shakespeare și a fost mai mult decât doar găsirea accentului potrivit, a ritmului și energiei.”
Cotillard spune că să joace alături de Fassbender a fost ușor, deoarece perechea formată a simțit o conexiune imediată. „Uneori cunoști pe cineva și simți ca îl cunoști de-o viață”, spune ea. „Acesta este sentimentul pe care l-am avut despre Michael; e creativ și inventiv, dar puterea lui de invenție nu stă în calea simplității. M-a surprins în fiecare zi.”


În cele din urmă, faptul că Cotillard a îmbrățișat din toată inima provocarea se reflectă în întreaga producție și, crede Kurzel, este ceea ce a făcut colaborarea atât de puternică. „A existat ceva teamă în producție”, spune el sincer. „Nu doar Marion luptându-se cu versetele, dar și Michael jucând rolul lui Macbeth, și eu regizând al doilea film al meu după acel film mic, australian. Ne-a fost foarte frică, dar cred că asta creează o tensiune bună și te face mai hotărât să o depășești.”


„Cred că, în cele din urmă, veți avea o mare empatie pentru Macbeth și Lady Macbeth”, observă Hastings-Smith. „Evident, ei fac lucruri teribile, ceea ce se poate întâmpla chiar și oamenilor buni, dar cred că ajungi să înțelegi tragedia acestui lucru într-un sens foarte uman, cu acest film.”


Cu rolurile centrale distribuite, atenția s-a îndreptat spre distribuția personajelor din jurul lui Macbeth.

„Am vrut să distribuim oameni în rolurile din jurul lui Macbeth din aceeași lume războinică”, remarcă Canning cu privire la distribuția crucială a lui Macduff și Banquo. „Sean Harris și Paddy Considine au fost incredibili în a arăta lumea soldatului din poveste și cred că am fost capabili să plasăm personajele lui Macduff și Banquo în centru în moduri pe care dinamica teatrului nu le permit. Interpretarea lor contribuie la a aduce la viață această lume.”


Personajul Banquo al lui Considine este un „tip aprig și loial”, spune actorul. „El este aparent incoruptibil și are un imens conflict moral când își vede prietenul dezvăluindu-se. E mai puțin tulburat de profeție decât Macbeth, dar atunci când începe să vadă schimbarea în prietenul său, atunci începe să pună la îndoială motivele lui.”

Jack Reynor joacă rolul lui Malcolm. Cu niciun fel de trecut în teatrul clasic, atracția lui Reynor față de rol a fost pachetul pe care îl făcuse. „Fusesem familiarizat cu Michael înainte de turnarea filmului și într-adevăr m-am înțeles grozav cu el”, spune Reynor despre compatriotul său. „Cât despre mine, am prins imediat șansa de a lucra cu el, inițial. Și apoi am aflat că Justin Kurzel urma să regizeze și îi văzusem filmul Snowtown. Am crezut că era un portret extrem de puternic al acelei părți a lumii și al acelei societăți și a fost foarte interesant. M-am gândit, din punct de vedere al tonului, că el ar putea fi minunat pentru acest film.”

Despre producție
jinglebells