Articole Luftslottet som sprängdes

(2009)

Castelul din nori s-a sfărâmat

Despre distribuție și echipa de producție

Michael Nyqvist interpretează rolul lui Mikael Blomkvist

S-a născut în 1960. Unul din cei mai iubiți actori ai Suediei. Michael Nyqvist a absolvit Școala Academică de Dramă din Suedia. După ce a lucrat în mare parte în teatru, a obținut mici roluri în diferite producții de film. Prima lui reușită a apărut în 2000 cu filmul Together de Lukas Moodysson. Filmul a atins un mare succes internațional și Nyqvist a obținut premiul pentru cel mai bun actor la Gijon International Film Festival.

A continuat să interpreteze roluri principale în filme premiate precum The Guy In the Grave Next Door (2002) regizat de Kjell Sundvall pentru care a câștigat premiul Guldbagge (echivalentul suedez pentru Oscar) pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din As It Is In Heaven (2004), regizat de Kay Pollak, Day and Night (2004), regizat de Simon Staho și Suddenly (2006) de Johan Brisinger.

Distribuția din Day and Night a câștigat premiul Silver Hugo pentru cea mai bună distribuție la Chicago International Film Festival din 2004. Michael a împărțit premiul acesta cu colega lui din Bărbați care urăsc femeile, Lena Endre. A mai jucat în London Voodoo (2004) cu celălalt coleg al său, Sven-Bertil Taube.

Nyqvist a jucat de curând în The Black Pimpernel (2007), Arn: The Knight Templar (2007), The Kautokeino Rebellion (2007) și Downloading Nancy (2008). Ultimul său proiect este Anglavakt.

Michael despre Mikael Blomkvist:

“Mikael Blomkvist este o persoană care nu renunță odată ce este pe punctul de a descoperi ceva și are un simț al justiției pe care îl apără cu pasiune. Când Mikael Blomkvist crede că cineva face ceva rău, nu numai că deschide gura, dar se asigură că sunt prinși și ajung în spatele gratiilor”.

Michael despre rol:

“Am citit și m-am gândit la situația lui Stieg Larsson când era tânăr, cum era el și generația lui pe măsură ce creșteau. Au luat ceva cu ei în anii '90 care a dispărut când au început să dezvolte companii limitate”.

Noomi Rapace interpretează rolul lui Lisbeth Salander

S-a născut în 1979. Noomi Rapace devine rapid una din cele mai populare tinere actrițe din Europa prin interpretarea ei autoritară a rolului lui Lisbeth Salander în adaptările trilogiei Millenium al lui Stieg Larsson: Bărbați care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul și Castelul din nori s-a sfărâmat. A fost nominalizată de curând cu European Award pentru cea mai bună actriță și a câștigat Guldbagge Award pentru cea mai bună actriță pentru rolul ei din Bărbați care urăsc femeile.

O interpretă renumită de scenă, televiziune și cinema, Rapace și-a făcut debutul în actorie în 1996 în seriile de televiziune “The kromer” din 1996. De-atunci a apărut în peste 20 de filme și seriale de televiziune.

Pentru rolul ei din filmul danez din 2007 Daisy Diamond, Rapace a fost premiată cu Bodil Award și Robert Award pentru cea mai bună actriță. A terminat de curând filmările pentru Luftslottet Som Sprangdes și Svinalagorna și va juca în producția din 2010, Clean Out.

Fiica cântărețului de Flamenco, Rogelio Duran, Rapace este măritată cu actorul Ola Rapace.

Noomi despre Lisbeth Salander

“Lisbeth este o ființă umană care a suferit mult. A trebuit să-și creeze propria lume, propriile reguli, căci cele existente nu au ajutat-o. Întotdeauna a fost complet singură în lumea ei, în afara ei e vulnerabilă. Lisbeth și-a ascuns emoțiile, inima, pentru a se proteja. Totul dinăuntrul ei este puternic înrădăcinat și odată ce lasă pe cineva înăuntru este incredibil de loială. Ar lupta până la moarte pentru ceea ce crede”.

Noomi despre rol:

“Toți oamenii posedă toate calitățile în diferite cantități, până la un anume punct. Pentru toate rolurile pe care le-am jucat, este o chestiune de a găsi elementul important din mine. În Lisbeth, rănile și vulnerabilitățile ei sunt chiar la exterior. În mine erau mult mai adânci, a trebuit sa le scot în evidență pentru a putea s-o descriu pe Lisbeth.”

Lena Endre interpretează rolul lui Erika Berger

Lena Endre este una din cele mai cunoscute actrițe din Suedia. Atât în film cât și în televiziune, a avut roluri importante, printre care Jerusalem și Den goda viljan (Best Intentions). Pentru Trolosa (Faithless) a primit Swedish Film Academy Award pentru cea mai bună actriță, în 2000.

Daniel Alfredson

S-a născut în 1959. Daniel Alfredson are o filmografie vastă ca regizor și producător.

Ca regizor, printre filmele lui Daniel amintim Mannen pa Balkongen (The Man on the Balcony), pentru care a scris scenariul câștigător al unui premiu Guldbagge, împreună cu Jonas Cornell, Tic tac, care a câștigat premiul Gulbagge pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun actor într-un rol secundar, Straydogs și succesul critic și comercial Varg (Wolf), cu Peter Stormare în rolul principal și Kerstin Ekman ca scenarist.

Pentru televiziune, Daniel a regizat programe precum Dodsklockan (Call of Death) și Emma aklagare (Emma the Prosecutor), dar a și produs serialele de televiziune Pistvakt (Ski Patrol), Tusenbroder – Aterkomsten (Brotherhood) și Playa del Sol.

Despre Stieg Larsson – autorul trilogiei Millenium

Stieg Larsson (1954-2004) a fost jurnalist. A fost redactorul-șef al revistei Expo din 1999 și a lucrat anterior la o mare agenție de știri pentru mulți ani. A fost unul din cei mai mari experți ai lumii în organizații democratice, de extremă dreapta și naziste și era deseori consultat în această privință. Era pe punctul de a ține o predică într-o școală generală cât și la Scotland Yard.

Sinopsis
jinglebells