Articole Îngerul necesar

(2007)

Îngerul necesar

Despre regizor

Gheorghe Preda s-a nascut la Moieciu, in judetul Brasov. A urmat mai intai studii economice la Bucuresti, apoi studii de film la Bucuresti si Paris (licenta la Academia de Teatru si Film si master in cinema si audiovizual la Sorbona).

A lucrat in televiziune de la terminarea facultatii mai intii la ProTv, apoi la TVR si Antena 1. A fost director de creatie la MTV Romania din 2002 pana in 2004. in prezent este lector universitar docdorand la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica. Este in acelasi timp si regizorul artistic al postului de televiziune Realitatea TV. A facut 6 scurt metraje de fictiune si 5 documentare pentru televiziune, precum si clipuri muzicale si spoturi publicitare.

A fost distins de doua ori cu Premiul Uniunii Cineastilor, de doua ori cu Premiul National de Televiziune (APTR) si de trei ori cu Premiul Special al Juriului la Festivalul International de film Dakino. A obtinut in 1996 Marele Premiu la Festivalul Filmului de arta Teplice, Slovacia cu un documentar despre Marcel Chirnoaga. Este membru al Uniunii Cineastilor din Romania.

A inceput filmul ingerul Necesar in 2004, acesta fiind o productie finantata de MDV film in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Televiziunea Romana.

Declaratia regizorului:

"Am vrut sa fac un film rece, farmaceutic, impecabil vizual, aproape fara emotii. Nu am o relatie prea buna cu Romania de azi, asa ca, deliberat si oarecum programatic nu am vrut s-o arat in filmul meu. Ma intereseaza cu totul alte lucruri decat feliile de realitate. Sunt atasat de fotografiesi de arta contemporana, mai ales de cea conceptuala, deci e cumva normal la un moment dat, sa incerc sa ilustrez un concept. In acest demers, imi place sa cred ca ironia este una din figurile de stil care ma caracterizeaza. Vizualul e pe primul loc in preocuparile mele. Actoria clasica, in acceptiunea curenta a termenului, nu ma intereseaza. Nu voi face niciodata filme "de actori". Ma intereseaza prezenta unui individ mai mult decat jocul sau.

Am scris 4 sau 5 variante de scenariu. Scriu foarte greu pentru ca trebuie sa echivalez intr-un limbaj care imi e oarecum exterior, ceva ce "vad" cu foarte mare precizie. Sunt sigur ca voi face putine filme in cariera pentru ca sunt de un perfectionism insuportabil. Cred cu tarie in filmul de arta, cel care prin originalitatea viziunii regizorului are curajul sa infrunte toate tiparele filmului comercial. Mi-ar placea ca intr-o zi sa fac filme fara poveste, care sa fie ascultate in sali de concerte si sa fie expuse in muzee de arta contemporana."
Despre actori
jinglebells