Articole Îngerul necesar

(2007)

Îngerul necesar

Despre realizatori

Productia - Cezar Helmis. S-a nascut in Bucuresti in 1975. A urmat cursurile Facultatii de Limbi Straine sectia engleza - italiana. Lucreaza in televiziune din anul 2000. A fost producator al emisiunilor Maestrul (National TV), 6 vine presa, Beretele albe (B1 TV). Din 2007 este producatorul general al emisiunii Divertis Mall (Antena 1).

A fost producator executiv al miniseriei Un caz de disparitie (regia Dan Paduraru) productie difuzata pe Antena 1. A fost coordinator de productie la filmul A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu). A coordonat promovarea filmelor Magnatul (regia Serban Marinescu) si Italiencele (regia Napoleon Helmis).

Prin firma sa Adjudecat Inclusiv Media este producator de evenimente (concertul Symphony da rock gazduit de sala Radio in martie 2005) si de campanii sociale.

Montajul - Laura Georgescu Baron. S-a nascut in Bucuresti si a absolvit sectia de montaj - multimedia de la Academia de Teatru si Film unde in prezent este lector universitar. Are specializari in montaj in Franta si UK. In prezent lucreaza in publicitate, fiind Production Director la agentia Leo Burnett & Target. A realizat montajul unor filme de scurt si lung metraj ca Starovenii (regia: Dumitru Grose), Acvarium (regia : Vasile Albinet), Zbor deasupra unui cuib de curci (regia : Ovidiu Georgescu) Conturul Norilor (regia : Marius Sopterean), Dupa Ea (regia : Cristina Ionescu).

Costume - Mihaela Ularu. S-a nascut in Bucuresti. A absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu in 1986. In anul 1988 debuteaza ca scenograf de teatru pentru spectacolul dupa piesa Turandot in regia lui Gelu Colceag. A lucrat apoi ca scenograf la spectacole regizate de Catalina Buzoianu, Silviu Purcarete, Dominic Dembinski, Tudor Marascu, Sergiu Anghel, Cornel Todea, Raluca Ianegic in productii gazduite de diverse teatre bucurestene : Odeon, C.I. Nottara, Teatrul Mic etc.

Isi face debutul in film in 1989, cu filmul Campioana, realizat de Elisabeta Bostan, lucrand apoi pentru productii cinematografice romanesti, coproductii romano-franceze pentru canalul M6, in coproductii romano-austriece. In 1994 a efectuat o stagiatura pentru TONELGROEP Theater Company Amsterdam pentru elaborarea unui proiect architectural in vederea reamenajarii unei uzine abandonate pentru New Drama Hall. Lucreaza ca scenograf pentru videoclipuri muzicale pentru MTV Londra in regia lui W.I.Z. (Kasabian, All Saints, Dizzee Rascal, Kaiser Chiefs).

Incepand din anul 1997 pana in prezent - scenograf pentru peste o suta de spoturi publicitare ale unor firme ca Procter & Gamble, Benckiser, Unilever, Coca-Cola, Glaxo- SmithKline, Nokia, McDonald’s, Peugeot, Volvo, Orange si multe altele.

Muzica - Cristian Lolea. S-a nascut in 1977 in Bucuresti. A absolvit pianul la Liceul de Muzica "George Enescu" din Bucuresti (1995), urmand cursurile Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti la clasa lui Tiberiu Olah (1995-2001). In prezent este doctorand, lucrand sub indrumarea lui Octavian Nemescu la aceeasi institutie de invatamant, unde a fost si cadru didactic asociat in perioada 2002-2004.

A participat la diferite cursuri de maiestrie in compozitie, beneficiind de burse la "Gaudeamus Music Week" (Amsterdam-Olanda, 1997), "International Summer Courses for Young Composers", (Radziejowice-Polonia, 1998), "7. Internationale Akademie für Neue Komposition und Audio-Art" (Schwaz-Austria, 1999).

A obtinut premiul I la numeroase concursuri nationale si internationale, cum ar fi Concursul International de Compozitie "The Roads of Romanticism" (Varsovia-Polonia, 2007), Premiul de Excelenta pentru Tineri Compozitori, acordat de UNPR (Uniunea Nationala a Patronatului Roman, Bucuresti, 2006) sau Concursul International de Compozitie "George Enescu - Impresii din copilarie" (Bucuresti, 1998).

A compus muzica de camera, simfonica si vocal-simfonica, muzica de reclama, muzica de televiziune, muzica de film. Lucrarile sale au fost cantate sau difuzate in Romania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Germania, Brazilia sau Statele Unite.

"Gheorghe Preda. Din cauza lui am ajuns sa scriu eu muzica pentru "Ingerul necesar". M-a si s-a provocat alegandu-ma pe mine. S-a provocat pentru ca a ales drept compozitorul muzicii filmului pe cineva care inca nu mai compusese pentru un lung-metraj si m-a provocat pentru ca la inceput nici nu stiam ce si cat ma asteapta. Nici nu-mi trecea prin cap ca lucrul la muzica filmului, inceput in vara lui 2004, o sa fie gata abia in toamna lui 2006. Cu destul de multe pauze, e adevarat. Voit nu mai adaug si faptul ca ultimele mixaje au fost gata la inceputul lui 2007...

Trebuia, printre altele, sa inventez muzica unei compozitoare de succes. Apoi, sa scriu muzica "dezarticulata" (termenul e imprumutat din scenariul filmului) din capul Anei (personajul principal) atunci cand incearca sa compuna o piesa noua si nu reuseste. Apoi, sa imaginez o piesa care sa fie o incununare fastuoasa a ceea ce Ana incerca sa compuna si nu poate. Plus muzica filmului. si toate astea intr-o imbinare simfonico-baroco-clasico-cotemporano-electronico-industriala. Cel putin ofertant si provocator pentru orice compozitor.

As spune ca, muzical, filmul se desfasoara in trei dimensiuni: prima - cea a unor piese muzicale deja compuse, a doua - a muzicilor din imaginatia Anei, care incearca sa compuna si se cufunda in diverse amintiri traumatizante si, in fine, muzica de film propriu-zisa. Evident ca teme si idei muzicale se intampla sa circule dintr-o dimensiune in alta, chiar daca de multe ori distorsionat, caci e in spiritul filmului.
in rest, ma mandresc cu faptul ca am aparut cateva secunde in film, fara sa fiu scos la montaj! Si, pentru ca am fost intrebat de mai multe ori, toata muzica din film a fost compusa special pentru "Ingerul necesar".

Imaginea - Silviu Stavila. S-a nascut in 1973 in Bucuresti. A absolvit Academia de Teatru si Film, sectia Imagine de Film si TV la clasa profesorilor Florin Mihailescu si Calin Ghibu. Din 1997 lucreaza in televiziune, mai intai la Tele 7abc. Apoi, din 1998 pina in anul 2004 la Antena 1.

Intre 1993-1997 a semnat ca director de imagine cateva filme de scurt metraj: Lepadatii (regia: Napoleon Helmis), Summer almost gone (regia: Alexander Bayer), Sara (regia: Napoleon Helmis), Celalalt oras (regia: Alexander Bayer). A lucrat ca asistent de imagine al lui Calin Ghibu la filmele Terminus Paradis si Prea tarziu in regia lui Lucian Pintilie.

A debutat in filmul de lungmetraj in anul 2000 cu filmul Marfa si banii in regia lui Cristi Puiu. In 2001 semneaza impreuna cu Calin Ghibu imaginea filmului Dupa-amiaza unui tortionar, regia Lucian Pintilie. In 2002 colaboreaza din nou cu Lucian Pintilie semnand imaginea filmului Niki si Flo. In 2003 semneaza imaginea la filmul Camera ascunsa (regia: Bogdan Dumitrescu) si la filmul de scurt metraj Conul de brad (regia: Ionut Giurgiuca). In 2005 semneaza imaginea filmului Tertium non datur regia Lucian Pintilie, filmului de televiziune Un caz de disparitie in regia lui Dan Paduraru (pentru Antena 1) si imaginea filmului documentar Vladimir Ghika (regia Anca Berlogea).

In 2006 realizeaza imaginea filmului Last Chance (regia Ion Ionescu) si a documentarului Tantu (regia Andrei Morosanu). In 2007 filmeaza un documentar despre Moldova in regia d-lui Stelian Tanase. Este freelancer si colaboreaza cu Dan Paduraru la emisiunea Divertis Mall pentru postul TV Antena 1.

Producator - Mihai Orasanu. A absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, sectia Electronica aplicata, din Institutul Politehnic Bucuresti, in 1976. A urmat cursuri de sound director - la Guild Hall University, Londra, in 1996. Este doctor in cinematografie si media. Preda cursuri de sunet, fiind conferentiar universitar la Universitatea de Arta teatrala si Cinematografica, Bucuresti, Facultatea de Film si TV, Catedra Multimedia.

Este membru titular al Asociatiei Internationale a Inginerilor de Sunet (A.E.S.), al Asociatiei operatorilor de sunet din cadrul U.C.I.N., al Uniunii Producatorilor de Film din Romania.

In peste 25 ani de activitate in domeniul cinematografiei a semnat coloana sonora la peste 50 de filme artistice de lung metraj si la peste 300 acte de film documentar. A colaborat cu regizori foarte cunoscuti ca: Lucian Pintilie, Dan Pita, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Andrei Blaier, Iulian Mihu, Geo Saizescu, Mircea Moldovan etc. In calitate de producator a realizat peste 15 proiecte de film de lung si scurt metraj printre care lung metrajele Milionari de weekend (regia Catalin Saizescu), Magnatul si Ticalosii (regia : Serban Marinescu), Ingerul Necesar (regia Gheorghe Preda).
Interviu cu Anca Florea Despre actori
jinglebells