Articole Fracture

(2007)

Ruptura

Despre actori

Anthony Hopkins (Ted Crawford) a primit un premiu "Oscar" pentru performanta sa din filmul The Silence of the Lambs (Tacerea mieiilor) (1991) si a fost nominalizat la aceeasi categorie pentru realizarile sale din filmele: The Remains of the Day (1993) si Nixon (1995).

El a fost recompensat cu premiul Academiei Britanice de Film si Televiziune pentru cel mai bun actor, in filmul The Remains of the Day. In 1993, el a jucat in filmul lui Richard Attenborough, Shadowlands cu Debra Winger, castigand numeroase premii ale criticii din Statele Unite si Marea Britanie. In 1998, el a fost nominalizat ca cel mai bun actor in rol secundar, pentru performanta sa din filmul Amistad.

In 2001, Hopkins a jucat in continuarea filmului The Silence of the Lambs, Hannibal, alaturi de Julianne Moore. Regizat de Ridley Scott, filmul a adunat peste 100 milioane de dolari numai in Statele Unite. In 1998, el a jucat in filmul Meet Joe Black, regizat de Martin Brest, in filmul Instinct, regizat de Jon Turteltaub si in filmul Titus, o adaptare realizata de Julie Taymor dupa piesa lui Shakespeare Titus Andronicus, alaturi de Jessica Lange. In 1992 el apare in Howard’s End si Bram Stoker’s Dracula inainte de a apare in Legends of the Fall si The Road to Wellville.

El isi face debutul regizoral in 1995 cu filmul August, o adaptare a piesei Unchiul Vania de Cehov, la care el a compus muzica pentru coloana sonora si a interpretat rolul lui Vania. El a mai jucat in: Surviving Picasso si alaturi de Baldwin in The Edge, o aventura dramatica scrisa de David Mamet si regizata de Lee Tamahori.;The Mask of Zorro, regizat de Martin Campbell, alaturi de Antonio Banderas si Catherine Zeta-Jones, si Amistad, regizat de Steven Spielberg.

Dintre filmele de inceput de cariera putem aminti: 84 Charing Cross Road, The Elephant Man, Magic, si A Bridge Too Far. The Bounty si Desperate Hours au fost primele doua colaborari cu compania Dino De Laurentis Company. In televiziunea americana, el a primit doua premii Emmy pentru "The Lindbergh Kidnapping Case" (1976) in care joaca rolul lui Bruno Hauptmann, si "The Bunker" (1981) in care joaca rolul lui Adolph Hitler.

Nascut la 31 decembrie, 1937 in Margum langa Port TalbotWales, el este singurul copil al lui Muriel si Richard Hopkins. Tatal sau a fost bancher, iar el a fost educat la Cowbridge Grammar School. La 17 ani el se alatura unei trupe de teatru de amatori si datorita calitatilor si inclinatiilor sale catre muzica (pian) castiga o bursa la colegiul Welsh College of Music & Drama din Cardiff, unde va studia doi ani (1955-1957). In 1960, el a fost invitat la o auditie de catre Sir Laurence Olivier, apoi devine director al teatrului national la Old Vic.

Hopkins isi face debutul in film in 1967, cu rolul lui Richard Inima de Leu, in The Lion in the Winter, alaturi de Peter O’Toole si Katharine Hepburn. El a primit o nominalizare la premiul Academiei Briatnice si un premiu "Oscar" pentru cel mai bun film. Hopkins a mai aparut in filmele: Hearts In Atlantis, regizat de Scott Hicks; Bad Company, alaturi de Chris Rock; Red Dragon, alaturi de Ed Norton, Ralph Fiennes si Emily Watson. Ultimele doua filme ale lui Hopkins sunt: The Human Stain, alaturi de Nicole Kidman si Alexander alaturi de Colin Farrellm si Angelina Jolie, regizat de Oliver Stone. El a mai putut fi vazut recent in filmele: Proof alaturi de Gwyneth Paltrow, regia John Madden; The World’s Fastest Indian, regia Roger Donaldson si All the King’s Men cu Jude Law, Sean Penn, Kate Winslet, regia Steven Zaillian.

Ryan Gosling (Willy Beachum) a jucat pentru prima oara intr-un rol principal in filmul The Believer, inceputul unei cariere spectaculoase. Performanta sa l-a facut cunoscut si a atras atentia intregii industrii cinematografice asupra sa, el continuind sa fie considerat “unul dintre cei mai excitanti actori ai generatiei sale", dupa cum declara recent Manohla Dargis, critic la The New York Times.

Anul acesta, Gosling a fost onorat cu o nominalizare la premiul "Oscar" la sectiunea cel mai bun actor, pentru rolul sau din filmul Half Nelson, film ce i-a mai adus un premiu pentru cel mai bun actor in rol principal dat de Film Independent’s Spirit, precum si nominalizari ca cel mai bun actor la premiile: Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics, Chicago Film Critics, Online Film Critics’ Society, Toronto Film Critics si the Satellite Awards.

Interpretarea sa din filmul The Believer, cu care a castigat marele premiu al juriului la festivalul de la Sundace, in 2001, i-a adus nominalizari pentru cel mai bun actor, de catre Independent’s Spirit, London Film Critics’ Circle, si premiul Golden Ram pentru cel mai bun actor decernat de Russian National Critics Association. El s-a intors in 2002 la Sundance intr-un film independent, The Slaughter Rule, unde joaca rolul unui adolescent vulnerabil, alaturi de David Morse. El a primit aprecieri favorabile din partea criticii de specialitate pentru performanta sa din filmul Murder by Numbers, alaturi de Sandra Bullock.

Filmografia sa mai include filme precum: Remember The Titans, alaturi de Denzel Washington; The United States of Leland, alaturi de Kevin Spacey si Don Cheadle; The Notebook; Stay, alaturi de Ewan McGregor si Naomi Watts. El va putea fi urmarit in noul sau film Lars and the Real Girl, alaturi de Patricia Clarkson si Emily Mortimer.
Despre realizatori Despre productie
jinglebells