Articole Beowulf

(2007)

Beowulf

Despre distributie

Pe Ray Winstone (Beowulf) l-am putut vedea de curand in drama lui Martin Scorsese care a castigat Oscarul, "The Departed" si in filmul "Braking and Entering" al lui Anthony Minghella, alaturi de Jude Law si Juliette Binoche. Filmele sale in lucru includ cea de-a patra serie a lui "Indiana Jones", al lui Spielberg, cu Harrison Ford si Shia LaBeouf si comedia lui Hillcoat "Death of a Ladies Man", scris de Nick Cave.

Winstone a castigat in 1998 premiul British Independent Film pentru cel mai bun actor si o nominalizare la premiul BAFTA, pentru interpretarea sa din "Nil By Mouth" al lui Gary Oldman. In anul urmator a obtinut o alta nominalizare la British Independent Film pentru realizarea sa din filmul lui Tim Roth "The War Zone". El a primit cea de-a treia nominalizare la British Independent Film pentru cel mai bun actor in filmul "Sexy Beast". Impreuna cu cei care au realizat filmul "Last Orders", el a castigat premiul National Board of Review pentru cea mai buna echipa de film in 2001. Winstone a mai obtinut o nominalizare la categoria cel mai bun actor din partea Australian Film Institute, pentru rolul din "The Proposition".

Nascut in Hackney, din cartierul East End al Londrei, Winstone a fost campion de box la scoala si a luptat de doua ori pentru Anglia. El a studiat actoria la Corona School, timp in care regizorul Alan Clarke l-a distribuit in controversatul "Scum", care trebuia sa fie initial o piesa pentru BBC, dar care a fost dezavuat pentru scenele sale de violenta. Ulterior "Scum" a devenit un film care l-a lansat pe Winstone in cariera. Alte filme in care a jucat sunt: "Quadrophenia", "Ladybird, Ladybird", "Face", "The Sea Change", The Very Thought of You", "Agnes Brown" si "Fanny and Elvis". Printre filmele mai recente putem enumera: "Cold Mountain" al lui Mighella si "King Arthur" al lui Antoine Fuqua. Lui ii apartinea si vocea d-lui Castor din fantezia de succes "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe".

Winstone a lucrat mult si in televiziune, realizand seriale si filme de televiziune. Printre ele se numara rolurile principale din filmele britanice de televiziune "Henry VIII" si "Sweeney Todd".

Anthony Hopkins (Hrothgar) a primit premiul Academiei de Film pentru interpretarea rolului din "The Silence of the Lambs" (1991) si o nominalizare la aceeasi categorie pentru rolurile din "The Remains of the Day" (1993), si "Nixon" (1995). Pentru "The Remains of the Day", el a mai obtinut si premiul British Academy of Film & Television Arts la categoria cel mai bun actor. In anul 1993, el a jucat in filmul lui Richard Attenborough "Shadowlands", cu Debra Winger, obtinand numeroase premii ale criticii atat in SUA cat si in Marea Britanie. In 1998, el a fost nominalizat ca Best Supporting Actor pentru rolul sau din "Amistad".

In 2001, Hopkins a inceput sa turneze urmarea filmului "Silence of the Lambs", care se intitula "Hannibal", alaturi de Julianne More. In regia lui Ridley Scott, filmul a avut incasari de peste 100 milioane dolari, numai in Statele Unite. In 2000, Hopkins a jucat rolul povestitorului din hitul sezonului "Dr. Seuss How the Grinch Stole Christmas." In 1998 el a jucat rolurile principale din "Meet Joe Black", in regia lui Martin Brest, "Instinct", regizat de Turteltaub si "Titus", adaptarea pentru ecran realizata de Julie Taymor a piesei "Titus Andronicus" de Shakespeare, in care a jucat alaturi de Jessica Lange.

In 1992, el a aparut in "Howard’s End" si "Bram Stoker’s Dracula", inainte de a juca in "Legends of the Fall" si in "The Road to Wellville". Debutul regizoral si l-a facut in 1995 cu "August", o adaptare a piesei "Unchiul Vania" a lui Cehov, pentru care a compus partitura muzicala si in care a jucat rolul principal. A detinut rolul principal si in "Surviving Picasso" si in "The Edge", alaturi de Alec Baldwin, o aventura dramatica scrisa de David Mamet si regizata de Lee Tamahori. "The Mask of Zoro", in regia lui Martin Campbell, in care au mai jucat si Antonio Banderas si Catherine Zeta-Jones, a aparut pe ecrane in iulie 1998, iar "Amistad", in regia lui Stephen Spielberg, in decembrie 1997.

Dintre filmele anterioare putem spicui: "84 Charing Cross Road", "The Elephant Man", "Magic" si "A Bridge Too Far". "The Bounty" si Desperate Hours" au fost primele sale colaborari cu Dino De Laurentiis Company. La televiziunea americana, Hopkins a primit doua premii Emmy pentru "The Lindbergh Kidnapping Case" (1976), in care l-a interpretat pe Bruno Hauptmann si pentru "The Bunker" (1981), in care l-a interpretat pe Adolf Hitler.

Nascut la 31 decembrie 1937 la Margum, langa Port Talbot din Wales, el este singurul fiu al lui Muriel si Richard Hopkins. Tatal sau a fost bancher. Educatia si-a primit-o la Cowbridge Grammar School. La varsta de 17 ani el a participat la un turneu cu trupa teatrala de amatori YMCA, ocazie cu care si-a dat seama ca aceasta era meseria potrivita. Entuziasmul si talentul sau ca pianist l-au facut sa obtina o bursa la Welsh College of Music and Drama din Cardiff, unde a studiat timp de doi ani (1955-1957).

El s-a inrolat in Armata britanica in 1958, petrecand cei doi ani de armata ca furier la unitatea de artilerie de la Bulford. In 1960 a fost invitat la o auditie de catre Sir Laurence Olivier, care era atunci director al Teatrului National Old Vic. Doi ani mai tarziu, Hopkins a devenit dublura lui Olivier in piesa "Dance of Death" a lui Strindberg. Debutul in film si l-a facut in 1967, in rolul lui Richard Inima de Leu din "The Lion in Winter", cu Peter O’Toole si Katherine Hepburn. El a obtinut o nominalizare la British Academy Award, iar filmul a obtinut nominalizarea la premiul Academiei pentru cel mai bun film.

Telespectatorii americani l-au descoperit pe Hopkins in 1973, in primul mini-serial american de televiziune produs de ABC, cu "QBVII" al lui Leon Uris, in care a jucat rolul Adam Kelno, doctorul britanic de origine poloneza, care a fost pana la urma distrus de trecutul sau dubios din timpul razboiului. In anul urmator, el a jucat pe Broadway in piesa Teatrului National "Equus", iar mai tarziu in alta versiune a piesei la Los Angeles, unde a trait timp de 10 ani, lucrand intens la filme si pentru televiziunile americane.

Dupa ce a interpretat rolul capitanului Bligh din "The Bounty" (1984), el s-a reintors in Anglia, unde a jucat la Teatrul National in piesa "Pravda", a lui David Hare, pentru care a primit distinctia de cel mai bun actor din partea British Theatre Association si premiul Observer pentru realizari remarcabile, la festivitatea de premiere Laurence Olivier Awards din 1985. In perioada cat a activat la Teatrul National, el a jucat in "Antoniu si Cleopatra" si in "Regele Lear".

Hopkins a mai aparut in adaptarea pentru ecran a piesei "Hearts in Atlantis", realizata de Stephen King pentru regizorul Scott Hicks in comedia "Bad Company", alaturi de Chris Rock, in filmul de succes ce a precedat "Silence of the Lambs", numit "Red Dragon", alaturi de Ed Norton, Ralph Fiennes si Emily Watkins si in adaptarea Miramax Films a romanului lui Philip Roth "The Human Stain", alaturi de Nicole Kidman, sub bagheta regizorala a lui Robert Benton.

In ultima perioada Hopkins a jucat in "Proof", productie a Miramax Films, alaturi de Gwyneth Paltrow, "The World’s Fastest Indian" al regizorului Roger Donaldson, in "All The King’s Men" al regizorului Steven Zaillian, alaturi de Sean Penn, Jude Law si Kate Winslet si in thrillerul "Fracture", alaturi de Ryan Gosling. De asemenea el a regizat si compus muzica pentru filmul sau de debut regizoral "Slipstream", care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance, in 2007. In 1993, Hopkins a fost ridicat la rang de cavaler de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar in 2000 a devenit cetatean al Statelor Unite.

John Malkovich (Unferth) - John Malkovich este unul dintre cei mai cautati actori ai momentului, jucand atat in productii americane cat si internationale. A lucrat cu multi regizori de renume, impresionand publicul prin roluri ca cele din filmele: "Ripley’s Game", al lui Liliana Cavani, "Being John Malkovich", al lui Spike Jonze, "The Portrait of a Lady", al lui Jane Campion, "In the Line of Fire", al lui Wolfgang Petersen, "Of Mice and Men", al lui Gary Sinise, "The Sheltering Sky", al lui Bernardo Bertolucci, "Dangerous Liaisons", de Stephen Frears, "Empire of the Sun", de Steven Spielberg, "The Glass Menagerie", de Paul Newman, The Killing Fields", de Roland Joffe si "Places in the Heart", al lui Robert Benton. A fost nominalizat de doua ori la premiul Academiei pentru Best Supporting Actor: in 1985 pentru "Places in the Heart", si in 1994 pentru "In the Line of Fire". Pentru interpretarea sa din "Places in the Heart", a obtinut premiul de Best Supporting Actor din partea National Society of Film Critics si National Board of Review. In 1999, a castigat premiul New York Film Critics Circle la categoria Best Supporting Actor, pentru filmul "Being John Malkovich". Recent, a jucat in filmul epic "Eragon", dupa romanul cu acelasi nume. In perioada urmatoare, el va juca in filmele "The Great Buck Howard", cu Tom Hanks, "Drunkboat", "Gardens of the Night", "In Tranzit", "Disgrace", "The Mutant Chronicles" si "Afterwards".

Malkovich este de multa vreme membru al Companiei de teatru Steppenwolf, din Chicago. El s-a alaturat companiei teatrale imediat dupa terminarea colegiului, iar in perioada 1976 - 1982 a jucat, regizat si realizat scenografia pentru mai mult de 50 de piese. Debutul sau pe scena new-yorkeza in piesa lui Sam Shepard "True West" i-a adus un premiu Obie. Alte productii notabile ale Steppenwolf Theatre, in care a jucat, sunt: "Death of a Salesman", "Slip of the Tongue", "State of Shock, a lui Sam Shepard si "Burn This", a lui Lanford Wilson, piese pe care le-a jucat la New Yok, Londra si Los Angeles. La Steppenwolf a regizat numeroase piese, inclusiv reputata "Balm in Gilead", la Chicago si in afara Broadwayului, "The Caretaker", la Chicago si pe Broadway, "Hysteria" si "Libra", pe care Malkovich a adaptat-o dupa romanul lui Don DeLillo.

Malkovich a jucat si in multe productii de televiziune, castigand un premiu Emmy pentru interpretarea sa din filmul de televiziune "Death of a Salesman", in regia lui Volker Schlondorff, alaturi de Dustin Hoffman. Realizarile sale de televiziune includ mini-serialul "Napoleon" si filmul HBO "RKO 281", pentru care a obtinut doua nominalizari la premiul Emmy.

Pe langa "The Dancer Upstairs", pe care l-a regizat, Malkovich a mai regizat si trei filme de scurt metraj ("Strap Hangings", "Lady Behave", "Hideous Man") pentru designerul londonez Bella Freud. In 2003, versiunea franceza a piesei sale "Hysteria" a obtinut cinci nominalizari la premiul Moliere, inclusiv la categoria "cea mai buna regie".

Brendan Gleeson (Wiglaf) a putut fi urmarit de curand in rolul lui Alastor "Mad-Eye" Moody, rolul pe care l-a jucat pentru prima data in "Harry Potter and the Goblet of Fire" si pe care l-a reluat in "Harry Potter and the Order of the Phoenix".

Gleeson a jucat in peste 40 de filme de la debutul sau in filmul lui Jim Sheridan "The Field". Dupa aceea a jucat in roluri mici, cum ar fi cel din "Into the West" al lui Mike Newell si din "Far and Away", al lui Ron Howard, pana cand a dat lovitura cu rolul lui Hamish din "Braveheart", al lui Mel Gibson, carui i s-a decernat Oscarul pentru cel mai bun film. Au urmat filmele lui Neil Jordan, "Michael Collins" si "The Butcher Boy" si de asemenea filmul independent al lui John Boorman, "Angela Moody".

In 1998, Boorman a regizat si filmul biografic "The General", in care Gleeson a obtinut rolul eroului irlandez Martin Cahill. Pentru interpretarea sa, Gleeson a primit mai multe distinctii, printre care si London Film Critics Circle Award pentru cel mai bun actor. De atunci, el a mai colaborat cu Boorman si la filmele "The Tailor of Panama", "In My Country" si "The Tiger’s Tale".

Din palmaresul cinematografic al lui Gleeson mai putem enumera: filmele lui John Woo "Mission Impossible II", "Harrison’s Flowers", "Wild About Harry", filmul "A.I. Artificial Intelligence" al lui Steven Spielberg, "28 Days After", al lui Danny Boyle, "Gangs of New York" al lui Martin Scorsese, "Cold Mountain" al lui Anthony Minghella, "Troy", al lui Wolfgang Petersen, "The Village", al lui Night Shyamalan, "Kingdom of Heaven", al lui Ridley Scott, "Breakfast on Pluto" si "Black Irish", ale lui Neil Jordan. La televiziune Gleeson va parea in rolul titular al productiei HBO "Churchill at War".

Nascut in Irlanda, Gleeson a fost la inceput profesor, dar curand si-a parasit meseria pentru a se apuca de actorie, la compania irlandeza de teatru Passion Machine. Printre piesele in care a jucat se numara "King of the Castle", "The Plough and the Stars", The Prayers of Sherkin", "The Cherry Orchard" si "Juno and the Paycock" care s-a jucat la Galery Theatre si care a fost prezentata si la Festivalul de teatru de la Chicago. In 2001, el s-a intors pe scena teatrului Peacock Theatre din Dublin, pentru a juca in piesa lui Billy Roche "On Such as We", regizata de Wilson Milam.

La inceputul acestui an, castigatoarea premiului Academiei si de trei ori a Golden Globe, Angelina Jolie (mama lui Grendel), a jucat impreuna cu Dan Futterman in povestea emotionanta a sotilor Marianne si Daniel Pearl, "A Mighty Heart". Anterior, ea a jucat alaturi de Matt Damon in "The Good Shepherd", in regia lui Robert De Niro si alaturi de Brad Pitt in comedia romantica "Mr. & Mrs. Smith", in regia lui Doug Liman. In 2004, ea a jucat in "Alexander", regizat de Oliver Stone, alaturi de Colin Farrell, Val Kilmer si Anthony Hopkins, ca si in filmul de aventuri "Sky Captain and the World of Tomorrow", alaturi de Jude Law si Gwyneth Paltrow. Vocea ei a fost pe coloana sonora a filmului "Shark Tale", alaturi de cele ale lui Will Smith, Jack Black si Robert De Niro, iar cu Ethan Hawke a jucat in thrillerul "Taking Lives".

In 2003, Jolie a reluat rolul din "Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life" si in drama "Beyond Borders". In 2002, ea a jucat in comedia romantica "Life or Something Like It". Rolurile ei cele mai importante din 2001 sunt cele din "Lara Croft Tomb Raider" si "Original Sin", alaturi de Antonio Banderas. In 2000, Jolie, Nic Cage si Robert Duvall au jucat in "Gone in 60 Seconds", in scenografia lui Jerry Bruckheimer.

Interpretarea sa din rolul unei paciente bolnave mintal, in "Girl, Interrupted", i-a adus premiul Academiei, cel de-al treilea Golden Globe, premiile Broadcast Film Critics si Best Supporting Actress din partea ShoWest si a Screen Actors Guild.

Inainte de acest succes, Jolie a interpretat, alaturi de Denzel Washington, rolul unei politiste in filmul de groaza "The Bone Collector", regizat de Philip Noyce. Ea a mai jucat si in "Pushing Tin", al lui Mike Newell, cu Billy Bob Thorton si John Cusack. Jolie a obtinut premiul National Board of Reviews pentru interpretarea exceptionala din "Playing by Heart", o drama psihologica de Willard Carroll in care au mai jucat Sean Connery, Gena Rowlands si Ellen Burstyn.

Odata cu filmul HBO "Gia", Jolie si-a castigat recunoasterea ca si un Glob de Aur, un premiu al Screen Actors Guild si o nominalizare la Emmy pentru interpretarea arhi-cunoscutei prezentatoare de moda care a murit de SIDA. Ea a obtinut prima sa nominalizare la Emmy cu ocazia rolului din "George Wallace", film regizat de John Frankenheimer, in care partenerul ei a fost Gary Sinise, in rolul controversatului guvernator de Alabama. Filmul i-a adus lui Jolie primul Glob de Aur si o nominalizare Cable Ace pentru rolul celei de-a doua sotii a lui George Wallace, Cornelia.

Membra a grupului de lucru a MET Theatre Ensemble, Jolie a studiat la Institutul Lee Strasberg Theatre si apoi cu Jan Tarrant la New York si Silvana Gallardo, la Los Angeles. Pe 27 august 2001, Jolie a devenit ambasador al bunavointei pentru Organizatia de Refugiati a ONU (UNHCR), acceptand responsabilitatea de a promova dreptul la protectie al refugiatilor de pe toate cele cinci continente.
Despre realizatori O scurta prezentare a epopeii Beowulf
jinglebells