Zero, un film după structura Crash, ia Trofeul Anonimul

de Gloria Sauciuc în 15 Aug 2010
Zero, un film după structura Crash, ia Trofeul Anonimul

Zero, un film construit după formula poveştilor care se întretaie, câştigă sâmbătă noaptea marele premiu la Anonimul, iar regizorul Pawel Borowski pleacă din Deltă cu un trofeu şi 3000 de dolari. Producţia poloneză a fost votată de 101 persoane din 394 câte şi-au exprimat opţiunea sâmbătă, într-un interval de opt ore. Anul acesta, ca şi în 2009, premiul de popularitate coincide cu Trofeul Anonimul, publicul prezent la festival fiind lăsat să decidă palmaresul, prin vot secret.

Pawel Borowski a mărturisit că acesta este cel mai important premiu pe care l-a primit vreodată şi că, de acum, filmul nu-i mai aparţine, ci este al publicului. Zero prezintă, de fapt, zece poveşti, cu cel puţin două personaje principale per poveste şi întâmplări care fac ca aceste personaje să interacţioneze. Păcatul lui Borowski este că ne stârneşte cu zece poveşti, dar că niciuneia nu-i acordă suficientă atenţie, astfel încât ajungem să descoperim la final de film că ne-am uitat la un fel de meci de tenis, că am alergat cu privirea de la o întâmplare la alta, dar că nu am primit decât nişte idei de personaje, şi schiţe de poveşti. Nu aflăm care sunt motivaţiile eroilor, nimic din backgroundul lor, Borowski ne lasă la suprafaţa lucrurilor, încât  - după o oră de film - gândul ne fuge în altă parte. Rămânem cu frustrarea că nu am aflat lucrurile esenţiale: de ce prostituata vrea să păstreze copilul peştelui, deşi acesta o agresează, motivaţiile unui tată care sună la poliţie pentru a-şi denunţa fiul abia după un an de la săvârşire, motivul pentru care o femeie îşi înşală soţul cu unul dintre angajaţii acestuia etc. Zero a depăşit cu 15 voturi următorul clasat, filmul mexican cu iz de documentar şi mesaje eco - Alamar. Pe locul trei s-a situat Caravana cineatografică, îm regia lui Titus Muntean.

La secţiunea de scurtmetraj, s-a  hotărât următorul palmares:  
Premiul Ovidiu Bose Paştină - filmul TIXEON, în regia scoţianului Felipe Bustos Sierra. Prezent la Festival, regizorul a vorbit despre semnificaţia titlului, care este "Urmează-ţi inima".  Trei voturi au despărţit această producţie de scurtmetrajul românesc al lui Alexandru Mavrodineanu, Muzica în sânge. Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie a mers către filmul AMAZONIA, în regia lui Sam Chen (SUA), iar Matthew Cook a ridicat diploma, pentru a o înmâna personal regizorului. Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune l-a primit filmul I’LL BE ZORRO SOMEDAY, în regia lui Joel Olivier (Franţa).
 
Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film ANONIMUL va avea loc la Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Tăranului Român, în perioada 17- 22 august.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 august 2010 09:23
cred ca este un film bun....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells