Morgen, multipremiat la Locarno

de Gloria Sauciuc în 14 Aug 2010
Morgen, multipremiat la Locarno

Marian Crişan a primit sâmbătă seara la Locarno Premiul special al Juriului, din partea unei echipe de cineaşi conduse de Eric Khoo şi Premiul Ecumenic pentru filmul Morgen. Drama se centrează pe o prietenie mai puţin obişnuită: între Nelu (András Hatházi) - un bărbat de 40 de ani, gardian la un supermarket din Salonta - şi un emigrant turc, care trebuie să treacă graniţa în Ungaria. Chiar dacă nu înţelege decât un cuvânt din ceea ce vrea să-i spună turcul, "Germania", Nelu încearcă să-l ajute pe emigrant, deşi nu ştie prea bine cum, într-un oraş de graniţă unde mulţi încercă să treacă, prin orice mijloace şi cu orice preţ ,către Ungaria, apoi - mai departe - spre Europa de Vest.

"Tratarea unui subiect atât de grav, la modul lejer, natural, autentic" este ceea ce a plăcut audienţei din Locarno, e de părere Marian Crişan. Filmul a avut parte de trei proiecţii la Locarno, şi un total de peste 2200 de spectatori. "Lumea a reacţionat neaşteptat de bine la replici, la umorul local, sala a fost în priza până la final", declară regizorul Marian Crişan, de la Locarno, pentru cititorii Cinemagia. Filmul a fost deja achiziţionat în Franţa şi Elveţia, iar distribuitorul internaţional al peliculei, Les films du losange, se va ocupa de vinderea lui în cât mai multe teritorii. Filmul pleacă de la Locarno cu un premiu în valoare de 30.000 de franci elveţieni, fiind cotat al doilea ca valoare din principala secţiune competiţională a Festivalului. Morgen a fost premiat şi de juriul tânăr, ocupând locul trei şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Puteţi adresa felicitări echipei realizatoare a filmului Morgen pe pagina de facebook dedicată producţiei.

Morgen nu este singurul film românesc premiat la Locarno anul acesta. Misiunea Directorului de Resurse Umane, regizat de Eran Riklis şi co-produs de compania românească Hai-Hui Entertainment (producători din partea română: Tudor şi Oana Giurgiu) a obţinut Prix du Public UBS, premiul secţiunii Piazza Grande. Misiunea Directorului... este al doilea film cu participare românească, după Restul e tăcere al lui Nae Caranfil, care reuşeşte să intre în această secţiune a Festivalului de la Locarno.

Ana Ularu a primit tot la Locarno Prix Boccalino de la Presse, adică premiul criticii elveţiene pentru rolul din lungmetrajul Periferic al lui Bogdan George Apetri. Ana joacă unul dintre rolurile principale din Periferic, alături de Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma, cu toţii prezenţi zilele acestea la Locarno.

Pelicula Burta balenei a fost cel de-al patrulea film care a reprezentat România anul acesta la Locarno. Filmul regizat de Ana Szel şi Ana Lungu a fost inclus în secţiunea "Concorso Cineasti del presente", dedicată debutului în lungmetraj.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
justandy pe 14 august 2010 23:49
Sper sa nu fie doar o parere cauzata optimismului meu in exces dar observ ca cinematografia romaneasca incepe sa miste si ca din ce in ce mai multe filme romanesti scot capul mandru in Europa si nu numai. E o industria care poate fi foarte profitabila, sper sa devenim din ce in ce mai buni
bill pe 15 august 2010 00:03
in general filmele bune romanesti (am putea spune chiar majoritatea filmelor de productie europeana) sunt mai slabe ca filmele proaste americane !!!
crin3l pe 15 august 2010 10:28
@bill.... cred ca esti printre putinii care cred acest lucru. Si mie imi plac mai mult filmele americane, dar calitativ cele europene sunt peste cele americane.
potek pe 15 august 2010 18:52
Cineva spunea.........
"E Romania in care indiferent de culoare pielii se fura, e Romania in care se asculta manele indiferent de culoare pielii, e Romania in care numarul de agramati bate logica indiferent de culoare pielii, e Romania in care lasitatea si aruncare pisicii moarte in gradina vecinului sunt ridicate la nivel de arta, da, indiferent de culoare pielii. Sunt mandru ca sunt roman?"
DA! Cu asa oameni SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN!
FELICITARI MARIAN!
FELICITARI TUTUROR CARE AU MUNCIT LA REALIZAREA ACESTUI FILM!

potek pe 16 august 2010 07:00
Marian Crişan, patru premii la Locarno!
Victorie pentru Marian Crişan la Locarno !
„Morgen“, un nou film românesc de senzaţie !
Românii au câştigat şase premii la Locarno ...sunt cateva titluri din presa de ieri...
Sa tot citesti asa stiri.
ASTEPT PREMIERA (..REA!!) IN ROMANIA!
FELICITARI

Barbaru pe 16 august 2010 10:26
crin3l te inseli amarnic si dureros . ia si fa te rog un top 10 ori mai bine 100 din fie ce domeniu (sf,ff, drama, comedie, actiune,e.t.c ) si sa vedem cite sunt din europa. de ce aruncam cu noroi in industria americana de fime ce care a produs capodopere cinematografice de zeci de ani .
Free2Rhyme pe 16 august 2010 20:34
Asteptam cu nerabdare avanpremiera de la Salonta :) Felicitari :)
cetateanu pe 5 octombrie 2010 09:58
Ce sa spun bravo lor ca reusesc in meserie si sunt recunoscuti si in afara tarii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells