Van Damme sau Van Damage?

de Ştefan Dobroiu în 18 Oct 2011
Van Damme sau Van Damage?

Poate că pe ecran pare mare şi tare, dar are doar 1,75 metri înălţime. Chiar şi aşa, Jean-Claude Van Damme reuşea, la sfârşitul anilor '80, să devină un star al filmelor de acţiune. Poate că steaua i-a cam apus, dar la cei 51 de ani (împliniţi chiar azi), Van Damme nu se dă bătut: este hotărât să arate că încă poate face praf totul în jur, că nu degeaba este poreclit Van Damage! Află mai jos povestea actorului pe care îl urmăream în anii '90 în succese precum Sport sângeros sau Soldatul universal.

Dacă te întreabă cineva de vreo celebritate de origine belgiană, sunt mari şanse ca numele lui Van Damme să fie primul care îţi vine în minte. Viitorul actor a devenit cunoscut în ţara natală înainte de a emigra în SUA, în urma câştigării unor concursuri de culturism (a devenit inclusiv Mr. Belgia), dar şi în urma unor victorii în ringul de kickboxing.

În 1982, îşi dă seama că este prea mare pentru o Belgie atât de mică, şi se mută în SUA, unde va aştepta şase ani până la rolul care l-a făcut celebru, cel din Sport sângeros. Între timp, poate nu ştiai dar a fost cât pe ce să intre în  costumul Predatorului din filmul original semnat de John McTiernan. După ce a comentat că-i e prea cald în costum, iar fizicul personajului extraterestru a suferit modificări, lui Van Damme i s-a sugerat să-şi caute alte proiecte.

În 1988 Sport sângeros face senzaţie şi, deşi iniţial fusese destinat doar pieţei de casete video, are parte de o premieră pe marile ecrane. Deloc apreciat de critică, filmul se bucură de atenţia publicului, care îl transformă într-un succes atât în SUA, cât şi în multe alte ţări de pe glob. În 1999 îi apare Kickboxer, un alt film cult printre fanii genului, iar cariera bătăuşului Van Damme este cimentată pentru începutul ultimului deceniu din secolul trecut.

Puştii din România au aşteptat cu nerăbdare să-l vadă pe actor în Dublu Impact şi au stat cu voluptate la cozile din cinema pentru Soldatul universal, unde face echipă (sau se ia la bătaie) cu Dolph Lundgren. Soldatul Universal este al doilea cel mai de succes film din cariera lui Van Damme, încasând peste 100 de milioane de dolari în lumea întreagă, întrecut doar de Timecop, în 1994.

În 1996 încep eşecurile: The Quest, Maximum Risk, Double Team nu conving pe nimeni, nici măcar în materie de încasări. Van Damme o lasă din ce în ce mai moale cu apariţiile pe marele ecran, menţinându-şi în acelaşi timp locul fruntaş în tabloidele din ţara natală cu beţii, bătăi, accidente de maşină, despărţiri şi împăcări cu iubite şi aşa mai departe. Revine în atenţie în 2008 cu foarte bine primitul JCVD, considerat cel mai bun rol (probabil pentru că este chiar al lui?) al său din carieră.

Ce urmează pentru Van Damme? În primul rând o alegere aparent inconştientă: la cei 51 de ani ai săi, actorul cunoscut pentru câteva dintre cele mai ciudate decizii de la Hollywood intenţionează să revină în ring. În vara anului viitor are programat un meci cu campionul la box thailandez Somluck Kamsing. Întrebat de ce această decizie la o vârstă mai mult decât onorabilă în lumea sportului, Van Damme a spus: "Da, e destul de periculos, dar viaţa e scurtă".

În materie de cinema, Van Damme ne-a vizitat ţara pentru a filma Six Bullets, o producţie aşteptată la anul. Imediat după, Van Damme a fost cooptat în echipa lui The Expendables 2, action ce tocmai se filmează în vecina noastră Bulgaria şi unde împarte ecranul cu de-alde Stallone, Schwarzenegger, Willis şi Norris. Actorul mai trebuie să apară în Universal Soldier: A New Dimension, cu o lansare americană programată la anul în mai. Pe lista de noi proiecte se mai află U.F.O., un SF despre care nu se ştie mare lucru în acest moment, subiectul învârtindu-se mai mult ca sigur în jurul unor întâlniri cu extratereştrii. Van Damme nu va avea rolul principal, ci va interpreta un fost expert în operaţiuni militare al cărui ajutor devine necesar în urma respectivelor întâlniri de gradul trei.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Van Damme?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
johnnyg pe 18 octombrie 2011 13:59
As spune clar JCVD. Dar pe de alta parte nu as omite nici filme precum "Lionheart", "Universal soldier", "Nowhere to run", "Timecop" sau "Legionnaire".
JCVD ARE talent actoricesc, doar ca a facut niste alegeri proaste la viata sa si asta la costat statul de actor respectat in bransa. Plus ca are carisma. Lucru care lipseste multor actori apreciati (pentru ce oare?) din lumea filmului.

Qube86 pe 25 noiembrie 2011 16:31
Sunt de acord cu tine...Foarte bine spus...
niko18 pe 10 octombrie 2014 18:18
CELE MAI BUNE FILME ALE ANILOR 80-90 NU CE SE FAC ASTAZI PE CALCULATOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CosminHorrorMaster pe 18 octombrie 2011 14:31
era un film cu el intr-o inchisoare din Rusia dar nu mai stiu cum se chema!!
aura_iolanda pe 20 octombrie 2011 21:09
in hell?
aura_iolanda pe 17 februarie 2012 22:02
the savage este denumirea uk
Gebeleizis pe 18 octombrie 2011 15:34
Nu exista proba olimpica "box thailandez".
Gebeleizis pe 18 octombrie 2011 15:35
Lionheart.
Crist11 pe 18 octombrie 2011 16:04
sincer?E ofilit de vreo 2-3 ani.
Imi pare rau pentru el, dar si-a pierdut interesul detot.

So.aLone pe 18 octombrie 2011 16:20
chiar daca acum van damme nu mai ii in top o sa ramana pt. totdeauna in amintirile mele de cand eram copil.......cele mai tari filme si cand vedeam un film vroiam sa fiu si eu un ''Van Damme'' mai mic :)) .Actorul preferat din copilaria mea
alex_il_fenomeno pe 18 octombrie 2011 17:40
La Multi Ani JVCD . pacat ca viciile i-au distrus cariera fulminanta ...
yasmine_kiss pe 19 octombrie 2011 08:39
la multi ani!!! multe realizari si sa auzim cat mai des despre el si mai ales sa-l vedem!!!
catasmile17 pe 28 martie 2012 14:50
prefer van damage :))
margott pe 23 aprilie 2012 17:31
A avut si el perioada lui de glorie.
cristianului pe 12 aprilie 2013 20:49
cel mai bun film al sau este Kickboxer si Bloodsport

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells