Un thriller "relaxant", de vara

de Gloria-Mona Sauciuc în 22 Iun 2007
Un thriller "relaxant", de vara

Cu exceptia inceputului, unde cateva scene conving ce ticalos adevarat e Willy Bank (Al Pacino), Ocean`s 13 este despre Marele Jaf. De data aceasta, e indreptat contra lui Willie, care isi deschide un nou cazinou in Las Vegas pe terenul si cu banii lui Reuben Tishkoff ( Eliott Gould), drept pentru care acesta sufera un infarct. Banda lui Ocean (George Clooney), Rusty Ryan ( Brad Pitt) si Linus Caldwell ( Matt Damon) porneste sa se razbune. E o tentativa uriasa, riscanta si foarte costisitoare, prea scumpa pentru buzunarele lui Ocean si alor lui, asadar vor avea nevoie de un sponsor: mogulul cazinourilor - Terry Benedict ( Andy Garcia), fostul adversar. Terry este interesat, dar contra cost: 72 milioane, ceva mai mult de 100 % din partea lui de investitie. Si totusi nu vrea numai castig. Ca si banda lui Ocean, doreste sa-l vada pe Willy Bank ruinat.

Debutul in forta a lui Ocean`s 13, scris dincolo de o reteta, poate trezi apetitul pentru lumea cazinourilor. Cand prietenul lui Ocean, Reuben Tishkoff ( jucat de un Elliott Gould in forma maxima), este scos in stil mare din propria afacere de Willy Bank (jucat de Al Pacino), baietii, printre care si Carl Reiner in rolul lui Saul Bloom, se hotarasc sa il razbune pe Reuben falimentandu-l pe Willy. Povestea jafului se desfasoara incet si minutios, iar filmul este o radiografie sistematica a operatiunii bandei lui Ocean. Filmul te pune sa ghicesti ce se va intampla inainte, Soderbergh trezind interesul spectatorului. Chiar atunci cand actiunea este minima, ritmul este maxim. Este tensiune din belsug, dar si mai mult umor. Fiecare personaj are partea lui, dar pentru ca sunt atatia in doar doua ore, nici un episod nu e prea lung.

O 13 e primul film dintr-o serie aparut vara aceasta care nu a dezamagit. Filmul e mult mai ritmat si mai captivant decat Ocean`s 12, si totusi nu la fel de bine facut ca Ocean`s  Eleven. Atractia seriei nu sta doar in natura povestii, care ea insasi cauta se triseze, ci in faptul ca atatea staruri se strang la un loc. E ceva un pic de moda veche la acest film, subliniat si de generic. Fara sa fie un film retro ca Grindhouse, duce cu gandul la Ocean`s 11/ Banda celor 11original, fie si prin mentionarea lui Sinatra ca nume si ca melodii.

 Intre Ocean si Clooney, ca si intre Rusty si Brad Pitt se sterge linia actor - personaj. Pentru Clooney, e greu de sters demarcatia dintre carisma actorului si personaj. Si Brad Pitt este o surpriza. El intra in O 13 strecurandu-se in al treilea capitol cu calmul sau imperturbabil. Rolurile de varf din Fight Club, Seven si Babel i-au sters imaginea de baietel simpatic. In O 13, nu trebuie sa demonstreze nimic, este un star.

Noul om de mare calibru este Al Pacino, cu momentele lui specifice, ca sa nu lase publicul sa uite cine este.

 Pe de alta parte scenariul, fara sa fie o capodopera, e suficient de istet incat sa angajeze mereu agerimea spectatorilor, pe masura ce actiunea se desfasoara. Cam putine explozii si focuri de arma pentru un thriller de vara, dar e proaspat si mai distractiv decat piratii, paianjenii si capcaunii verzi. Te binedispune si relaxeaza.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells