Un actor de culoare din Thor stârneşte controverse

de Cristina Grigore în 20 Dec 2010
Un actor de culoare din Thor stârneşte controverse

Deşi s-ar zice că am depăşit vremurile în care oamenii erau trataţi diferit din cauza culorii pielii sau a diferenţelor culturale, un grup intitulat Consiliul Cetăţenilor Conservatori (CoCC) din Cetatea Filmului a protestat în legătură cu distribuirea DJ-ului de culoare Idris Elba în rolul unui zeu nordic, scrie Cinema Blend.

Iată ce au declarat cei de la CoCC, într-un comunicat emis pe site-ul lor: „Se pare că Marvel Studios cred că albii nu ar trebui să mai aibă nimic unic care să le aparţină. Un film ca cel care se pregăteşte, va da mitologiei nordice un aspect multicultural insultător, cu unul din zei interpretat de DJ-ul Hip-Hop Idris Elba.”

Deşi nu a existat şi un comunicat din partea Marvel, Elba s-a apărat într-un interviu acordat Tv Times, motivând ca mitologia este totuşi ceva inventat, asa că poate fi modificat. „Thor are un ciocan care se întoarce la el în zbor atunci când pocneşte din degete. Asta este ok, dar culoarea pielii mele nu?”, se întreabă el şi adaugă, referitor la distribuirea sa în Thor: „Cred că acesta este un semn pentru vremurile viitoare. Cred ca vom mai vedea actori de culoare şi origini diferite distribuiţi în filme… şi cred că asta e bine”.

Thor va fi lansat pe 6 mai 2011, cu australianul Chris Hemsworth în rolul lui Thor, britanicul Anthony Hopkins în rolul zeului Odin, actriţa de origine israeliană Natalie Portman în rolul lui Jane Foster, scandinavul Stellan Skarsgård drept profesorul Andrews şi Idris Elba în rolul zeului Heimdall.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Blondie pe 20 decembrie 2010 09:44
Mda, bineinteles, mitologia nordica era plina de africani (ca sa nu zicem ciori). Acuma o sa il facem si pe Iisus negru cas a nu se supere ciorile....
Marius pe 20 decembrie 2010 10:32
Daca il faceau astia la Hollywood pe Mobutu, (sau BUMBA, SHANGO, YEMAYA, ELEGUA, ABASSI, OBATALA, ESHU, OLORUN, Babalu-AYE) , blond cu ochi albastri tipau astia ca ne batem joc de traditiile lor, asa e OK, daca isi bat ei joc de traditiile altora. Ce sa caute un negru in Olimp sau in Valhala, poate sclav, sau in bolul lui Fenrir!
Aoleu, ce oameni! pe 20 decembrie 2010 11:54
Nu ma consider rasist, nici xenofob s.a.m.d. DAR sa amesteci elemente culturale in asemenea maniera rizibila doar de dragul de a maguli niste popouri colorate de la Casa Alba de dragul atenuarii angoaselor starnite de un regim demult apus (regretabil sau nu, sclavia a fost parte integranta a istoriei mii de ani, nu 4 secole americane pt.a justifica o asa mare drama cu reverberatii prezente si viitoare) mi se pare o imbecilitate crasa. Mitologia nordica = cultura caucaziana. Si stop. Ce ramane e ciorba multicultuala cu gust de posirca si esenta de ch...
Eu pe 20 decembrie 2010 12:37
Doamne!..ce oameni...in primul rand voi nu l_ati vazut pe Thor si nu stiti ce culoare este ca sa nu zic de Isus)...pana si biblia noastra a fost rescrisa de cateva sute de ori (sau mai mult) si nu poti fi sigur de tot ce scrie....si cat despre faza cu "Ce sa caute un negru in Olimp sau in Valhala" cred ca nu realizezi cat de imbecil suna...
jinxers pe 20 decembrie 2010 12:37
eu nu inteleg care e problema?nu am vazut inca filmul, dar daca am sa-l vad si o sa consider ca tipu joaca bine in rolu desemnat si i se potriveste atunci totul e ok dupa parerea mea... iar blondie mai invata niste geografie, genetica ce vrei tu!IIsus in orice caz nu avea cum sa fie alb ca spuma laptelui si cu ochi albastri cum ai vazut tu in filme...Si sincer chiar nu cred ca filmu asta respecta canoanele exacte ale mitologgiei nordice...pana la urma este un film a la Hollywood...deci intrebarea nu e de ce ci de ce nu?
Eu pe 20 decembrie 2010 12:39
PS: Uite ce mortal arata in poza...lasa_ti omu in pace (si rasismul)...
Blondie pe 20 decembrie 2010 14:20
@jinxers - nu sunt un fanatic religios si nici nu am spus ca Iisus este chiar un exemplu de "hitler jungen" dar sunt sigur ca nici un Zeu nordic nu a fost nergu.... insa daca as spune ca mamica ta e CURVA nu cred ca ti-ar conveni chiar daca nu este adevarat.
Iulia pe 20 decembrie 2010 14:40
Poate s`a bronzat putin cam tare :))
adhpliz pe 20 decembrie 2010 15:50
astia ciar isi bat joc de europeni si de cultura noastra . au inceput sa se lege de mitologia, cultura si istoria noastra si o expun cum vor ei !!!! nu-mi vine sa cred ce se intampla !!!! eu una nu am sa vad acest film pentru ca o sa distruga fiecare dintre conceptiile mele despre cultura nordica asa cum a facut clash of the titans cu mitologia greaca !!!! in acel film perseu ramane cu Io dar in mitologie ramane cu Andromeda !!!!!
johnnyg pe 20 decembrie 2010 17:12
Serios oamenilor, unii dintre voi ar trebui sa va luati o viata; nu suna deloc bine in romana asa ca o dam pe engleza: some of you should GET A LIFE!
Evident ca filmul nu va tine cont de mitologia nordica in adevaratul sens al cuvantului ci doar o foloseste pentru a oferi ceva tipic hollywoodian cu o alta tema decat "Clash of the Titans", de exemplu (oribil film, apropo).
Iar ceea ce a zis Idris Elba ca raspuns la acuzatiile aduse, se pare ca doar cu cativa dintre voi a rezonat, in ciuda faptului ca e un raspuns care "pune la pamant" acuzatia.
Numai bine!

Blondie pe 20 decembrie 2010 19:08
Numa ce am venit de la filmu in cauza, scena de care se vorbeste in articol nu apare in film, probabil va in "Director's Cut".
chris-T pe 20 decembrie 2010 19:14
Al 3 Lea Razboi Mondial .............. :D :)) LMAO !!!
Lalolica pe 20 decembrie 2010 21:01
:-? bai Blondie de la ce film ai venit tu ?...si eu sunt de pare ca ameriknizarea asta a mitologiilor europene este o mare bataie de joc!!
zeus91 pe 20 decembrie 2010 23:28
acu ca e ala negru nu ma uit la film.sa fim seriosi.e chiar potrivit pt rol....
blastpit pe 20 decembrie 2010 23:39
puteti vorbi cat vreti dar nu cred ca schimbati cumva rolul la djul ala cu altul e cam aiurea sa apara negrii in mitologie sau prin alte culturi europene etc....pt ca negrii vin din emisfera sudica si nu au legatura cu mitologia nordica sau ma rog ce mai ziceti voi pe acolo...omu arata marfa in poza aia si se potriveste mai bine decat un alb dar ma rog il vopsiti si voi si gata si terminati cearta asta
Mda pe 21 decembrie 2010 01:28
Daca face cineva un film cu Zamolxis/Decebal/etc negru nu va suparati?

Sa nu mai zic ca Heimdall este alb atat in mitologie cat si in comics

Marin10 pe 21 decembrie 2010 02:07
Mai dati-va in plm, pana sa apara articolele astea nu comenta nimeni un asemenea subiect, ESTE DOAR UN FILM, nimeni nu si-a batut joc de mitologie, dati-va in plm de rasisti imputiti. Thumbs down pentru Cinemagia pentru ca publica asemenea articole.
RavenScar pe 21 decembrie 2010 02:43
Sunt de acord cu toti cei care spun ca Idris Elba nu are ce cauta in acest film. Daca era vorba de un film care se bazeaza cu adevarat pe mitologia nordica, faceam si eu scandal. Dar din moment ce e doar un superhero movie tipic hollywoodean, I say who gives a shit. Elba e un actor chiar ok, dar nu are ce cauta in filmul asta. Plus ca cei de la Marvel au lansat un comunicat unde spun ca in film zeii sunt prezentati ca niste extraterestri care au vizitat Pamantul in trecut si cultura lor au influentat dezvoltarea unor civilizatii, in cazul de fata vikingii.
jinxers pe 21 decembrie 2010 11:44
@blondie...DA ma supar, pentru ca vorbim de o persoana reala nu de niste personaje fictive).Oricum eu nu te am jignit,nici pe tine nici pe fam ta, doar ti-am dat un sfat, dar nici nu trebuia sa ma deranjez avand in vedere anumite cuvinte din primul tau com.In fine daca nu se poate, mai exact daca tu nu poti mai mult...
@marin, total de acord cu tine, doar ca ai fi putut folosi mai putine cuvinte...licentioase....oricum bv.

darayawaus pe 21 decembrie 2010 13:09
Mda, mi-am exprimat parerea despre acest subiect de saptamana trecuta. Sunt de acord cu cei care au postat mesaje asemanatoare, dar si cu cei care spun ca un film american inspirat din benzi desenate, si nu direct din mitologia nordica, nu merita atatea discutii in contradictoriu (RavenScar).
Marin10, nu ma deranjeaza sa fiu considerat "rasist imputit". Oricum, suna mai bine decat "tigan imputit". Iar Cinemagia publica si postarile tale... licentioase.

e clar pe 21 decembrie 2010 14:07
doamne.. ce conteaza ca e negru?
wow, e clar.

Eu in locul lui Idris Elba ma enervam rau de tot.

RavenScar pe 23 decembrie 2010 14:51
Un alt fun fact este ca asta este al doilea film in care Elba interpreteaza un personaj care in benzi desenate este alb. Personajul lui din filmul "The Losers", Roque, este alb in comics.
Elba has some good friends up there.

iedutul pe 25 decembrie 2010 13:19
IN primul rand nu e cultura voastra...in al doilea rand nu sunteti pagani(sau daca sunteti nus ce cautati aici in Romania)...in al treilea rand e doar un film,shi negri sunt oameni
Manuel04 pe 24 februarie 2011 18:33
adevarul este ca americanii astia o sa-ai bata joc de legenda asta cu filmul asta care va fi sigur o porcarie . thor si tehnologia wtf si ce cauta un negru acolo
demenThor pe 2 mai 2011 19:44
dak ar face un film despre zeii lor ar trebui sa fie toti blonzi cu oki albastri....knd au ajuns europenii la ei si au reusit de i-a dat jos din copac au uitat de toti zeii....nu mia zic cand le-a aratat oglinda si mai stiu eu ce zorzonele
alex_il_fenomeno pe 26 noiembrie 2011 10:48
este un actor foarte talentat , caruia trebuie sa ii acordam mai mult credit !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells