« Înapoi la pagina festivalului

Top filme Cannes 2012. Clasamentul presei internaționale

de Gloria Sauciuc în 25 Mai 2012

Cea mai ploioasă ediție a festivalului de film de la Cannes se apropie cu pași repezi de momentul anunțării palmaresului, adică ziua de duminică, 27 mai. 20 de filme din principala secțiune competițională s-au proiectat până acum în Palatul festivalului, din 22 concurente. Conform presei internaționale, filmul românesc rămâne, alături de Amour, al lui Michael Haneke, principalul favorit. The Paperboy, cu Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Zac Efron și John Cusack, nu a fost încă notat, dar are mari șanse să schimbe primele trei poziții ale clasamentului.

Vă redăm mai jos topul făcut de revista Screen International - cea mai căutată publicație de la Cannes datorită acestui top. Clasamentul se face în urma voturilor unui juriu al publicației, alcătuit din critici de film de la The Times (Marea Britanie), Positif (Franța), Escrevercinema.com (Brazilia), The New York Times (SUA), Sight&Sound (Marea Britanie), The Australian, Der Tagesspiegel (Germania) și Screen International (Marea Britanie).

Veți găsi în slide-urile de mai jos o selecție a celor mai importante declarații de la conferințele de presă ținute zilele acestea la Cannes, și fotografii de pe covorul roșu ori de la sesiunile foto speciale.

Afișează:
1 din 16
Locul I: Dincolo de dealuri, regia Cristian Mungiu, 3.3 puncte

Cristian Mungiu a declarat la Cannes că dorește să facă un alt fel de cinema, un tip diferit de filme. "Nu vreau ca regizorul să fie foarte vizibil. Muzica și montajul sunt elemente exterioare și nu vreau să le folosesc peste măsură. Nu cred că trebuie să spunem publicului când trebuie să se simtă mișcat și când nu".

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, Spovedanie la Tanacu şi Cartea judecătorilor, povestea lungmetrajului După dealuri este plasată într-o mănăstire ortodoxă şi se centrează pe deformarea psihică a unei tinere, exorcizarea ei şi investigaţiile ulterioare ale poliţiei.

Puteți citi cronica filmului AICI, și un interviu cu protagonistele AICI.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
JohnnyAddams pe 25 mai 2012 21:05
Am incredere mare in Cristian Mungiu. Indiferent de rezultat, el este un geniu al cinematografiei noastre. Are un stil exceptional, care il reprezinta ca un mare scenarist-regizor. Abia astept sa-l vad, "4,3,2" a fost fantastic, sper ca si "Peste dealuri" sa fie la fel.
Liviu- pe 25 mai 2012 21:20
Cred ca folosesti cuvinte cam mari. O fi facand filme bune, dar pana la geniu e cale lunga. Nu mai zic de "stil exceptional"... pai cu ce iese Mungiu in evidenta ca stil? E acelasi minimalism ca peste tot (cinemaul european mai ales). Daca vrei sa vorbesti de un stil exceptional in cadrul minimalismului ne putem uita la Tsai Ming-Liang, la Apichatpong Weerasethakul. Aia mai ies oarecum in evidenta prin stil si s-ar putea spune despre ei ca sunt exceptionali din punctul asta de vedere. Mungiu in schimb e banal ca stil, exceleaza mai degraba la alte capitole, dar in niciun caz nu se poate spune ca-i exceptional in vreun fel. Am speranta ca filmul lui o sa fie bun, dar sa nu-l ridicam in slavi pentru aptitudini inventate.
Liviu- pe 25 mai 2012 21:12
"Paperboy, cu Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Zac Efron și John Cusack, nu a fost încă notat, dar are mari șanse să schimbe primele trei poziții ale clasamentului. "

Are cea mai mica nota pe Indiewire, cat si aici: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmdgVGA_rtJzdHhmRmRtejhteGs1V0NiWVJhTWJOUlE#gid=0 Dar si fara parerile astea deja aflate, de ce presupui ca ar intra in top 3? Nu vad nimic care sa-l recomande. Personal cred ca nici unul din filmele ramase nu e in stare sa detroneze primele pozitii in topul celor de la Screen International.

Liviu- pe 26 mai 2012 00:02
Dupa cum ziceam: http://www.screendaily.com/journals/2012/05/25/p/i/l/Cannes-jury-grid_Day-10.pdf Are 1,6, a doua cea mai mica nota, si mai sunt 3 persoane care inca n-au votat, deci poate aspira chiar la ultima pozitie.
Gloria pe 26 mai 2012 11:34
roger that
xerses pe 25 mai 2012 23:10
Oricum ar fi, Mungiu a obtinut deja ceea ce a dorit: discutarea acestui film ca avand sanse la premiu....
alex_il_fenomeno pe 13 iunie 2012 14:17
foarte multe ... ma bucur si pentru Mungiu .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells