"Toate filmele mele sunt despre dragoste"

de a consemnat Gloria Sauciuc în 16 Apr 2007
"Toate filmele mele sunt despre dragoste"

Toti cei care au fost tentati sa spuna ori scrie despre ce sunt filmele lui Mihalkov, au aflat ieri raspunsul sau au primit confirmarea chiar de la regizorul insusi, in cadrul master-class-ului sustinut de acesta la Sala Amfiteatru a Teatrului National. "Toate filmele mele sunt despre dragoste" a afirmat regizorul declansand aplauzele intregii sali. Master-class-ul pe care l-a sustinut Mihalkov a fost si el un film- daca ne gandim la atmosfera creata. Si mentionez acest element (atmosfera) pentru ca Mihalkov l-a numit ca fiind esential, "sufletul filmului ", energia ce conecteaza spectatorul la ecran. Prin comparatie, cuvantul nu are nicio importanta pentru ca poti intelege un film fara sa cunosti limba in care se joaca. Atmosfera creata, si-a sustinut Mihalkov argumentatia, trezeste "memoria biologica a spectatorului"; si ceea ce adauga el cu mintea sa e mult mai puternic decat ceea ce vede.

Scena de dragoste din L`Ultimo imperatore/ Ultimul imparat se desfasoara dupa perdele de matase; asa reuseste Bertolucci sa isi faca spectatorul interesat de ceea ce se intampla, curios, implicat deci. Cat priveste actorul si relatia pe care regizorul trebuie sa o aiba cu el, Mihalkov a amintit o secventa din timpul filmarilor la Piesa neterminata pentru pianina. Si-a intrebat, pe rand, actorii, ce instrument sunt; dupa stupoarea pe care a declansat-o initial, fiecare a raspuns si au jucat de parca ar fi fost fiecare un instrument. Asa s-a creat o plastica interioara a rolului. Intrebat daca meseria de regizor se invata sau este un mister, Mihalkov a raspuns ca “e o chestiune de mestesug, dar ca intr-adevar sa fii artist trebuie sa te ridici pe vafuri”.

Mihalkov a incheiat master-class-ul mentionand care e calitatea ce nu trebuie sa lipseasca unui regizor: si anume o mare capacitate de umor. Nu dau acum mai multe detalii despre acest master-class deoarece veti putea urmari integral cursul marelui regizor, filmat de echipa Cinemagia, chiar aici, pe site, precum si impresiile catorva din cei prezenti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells