« Înapoi la pagina festivalului

TIFF: avalanşă de comedii

de Ştefan Dobroiu in 1 Iun 2011
TIFF: avalanşă de comedii

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF şi cel care alege toate filmele prezentate în festival, povesteşte în catalogul ediţiei aniversare că la prima ediţie Oana Pellea, membră a juriului şi surprinsă de întunecatele titluri din competiţie, l-a urecheat amical întrebându-l: "Michiduţă, unde-i speranţa?". Vă spunem noi: speranţa e la TIFF 2011.

Pe 3 iunie se dă startul unei ediţii cu siguranţă printre cele mai luminoase ale festivalului. Cea mai populară secţiune are toate şansele să fie Piaţa Unirii (filmele sunt proiectate pe un imens ecran amplasat în piaţa centrală din Cluj-Napoca), cu nu mai puţin de cinci comedii printre printre cele zece titluri ale secţiunii. Noi am pune banii pe Potiche/Nevasta la putere, prezentat în deschiderea festivalului chiar vineri seara, dar şi pe spaniolul Verii/Primos al Daniel Sánchez Arévalo, foarte popular la ediţiile anterioare cu filme precum Albastru închis aproape negru şi Graşii. Filmul spune povestea lui Diego, un tânăr părăsit de parteneră cu cinci zile înainte de nuntă şi soluţiile sale extreme pentru a trece de acest impas.

În Piaţa Unirii va putea fi (re)văzut Ursul al lui Dan Chişu, dar şi Cine zile ăla este!, noua producţie a lui Ferzan Ozpetek, despre tânărul moştenitor care vrea să mărturisească bogatei şi excentricei sale familii că este homosexual, doar că fratele său i-o ia înainte şi le dezvăluie el primul surprinzătorul său secret. Sunetul zgomotului porneşte de la o premisă cel puţin interesantă: un poliţist suedez pe nume Amadeus urăşte muzica şi ia cât se poate de personal cazul unor muzicieni excentrici care lansează un atac muzical asupra oraşului său.

Premiul publicului are toate şansele să ajungă la comedia Oldboys, despre un danez între două vârste a cărui viaţă ultra-plictisitoare este dată peste cap când coechipierii din echipa de fotbal îl uită într-o benzinărie în timpul călătoriei cu autocarul spre un amical şi, pentru a-i prinde din urmă, trebuie să accepte tovărăşia unui tânăr hoţ cu o viziune cel puţin surprinzătoare asupra rostului său pe pământ. La capitolul comedie competiţia de anul acesta se laudă cu Aleea regelui, film ce va prilejui o reîntâlnire cu popularul actor german Daniel Brühl. Nu el este protagonistul producţiei regizoarei Valdís Óskarsdóttir, ci Björn Hlynur Haraldsson, în rolul lui Junior, un tânăr care se reîntoarce în Islanda în speranţa că tatăl său i-ar putea rezolva spinoasele probleme existenţiale şi nu numai.

Dacă vrei să vezi cum au reuşit bulgarii să facă un film la care s-au înghesuit vreo 400.000 de conaţionali (dacă îţi place matematica, îţi spunem doar că o producţie românească ar trebui văzută de 1,2 milioane de spectatori pentru un succes comparabil), ai ocazia cu Mission London (foto), comedia lui Dimitar Mitovski despre aventurile noului ambasador al Bulgariei la Londra, care, la comanda "expresă" a parvenitei soţii a preşedintelui ţării, trebuie mort-copt să organizeze o petrecere de la care NU trebuie să lipsească regina Marii Britanii! Şi Oldboys şi Misiunea londoneză sunt incluse în secţiunea Supernova, ca şi Gianni şi femeile, un film italian despre un pensionar care descoperă că prietenii săi sunt disperaţi să-şi retrăiască tinereţea lăsându-se atraşi (şontâc-şontâc) în fel de fel de aventuri amoroase.

Nu e neapărat comedie, dar cu siguranţă o să te facă să râzi: Zombie cu ţâţe mari (titlul "original" e şi mai trăsnit, Kyonyu Dragon: Onsen Zombies vs. Stripper 5), prezentat în două proiecţii la miezul nopţii şi cam nerecomandate minorilor duminică 5 iunie (Cinema Victoria) şi vineri, 10 iunie, la cinema Florin Piersic. Ai ocazia să vezi câteva stripteuze care, plictisite că la clubul de provincie unde lucrează nu prea sunt muşterii, explorează pivniţa clubului şi au proasta idee de a citi din cartea "Puţul sufletelor", trezind la viaţă hoarde de zombie (şi bucăţi de sushi!).

Comedii sunt şi Baronii, din secţiunea Focus Belgia, Familia lui Fernando Léon de Aranoa, regizorul spaniol din 3x3, Cumplit de fericită din Focus Norvegia, întreaga secţiune 100% Pierre Étaix şi alte câteva pe care le poţi descoperi singur de vineri, 3 iunie, când ediţia aniversară a TIFF dă startul cu Potiche, în Piaţa Unirii.

Taguri:  festival:tiff 2011

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 1 iunie 2011 23:11
Ce bucurie pentru ei...
alex_il_fenomeno pe 2 iunie 2011 19:18
este un lucru bun , mai avem si noi nevoie sa radem !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells