The Hobbit: de la carte la film

de Ştefan Dobroiu în 5 Ian 2012
The Hobbit: de la carte la film

Pe 3 ianuarie s-au împlinit 120 ani de la naşterea lui J.R.R. Tolkien, scriitorul care a captivat generaţii întregi cu The Hobbit şi trilogia Stăpânul Inelelor. Cum ecranizarea The Hobbit este acum în filmări, cu o premieră aşteptată în decembrie, ne-am gândit să-ţi facem, cu ajutorul celor de la Total Film, un rezumat al poveştii lui Bilbo, de la prima apariţie pe pagina de hârtie şi până acum, la migrarea pe marele ecran.

Romanul a apărut în 1937 şi spune povestea lui Bilbo, hobbit-ul care îşi părăseşte confortabilul bârlog pentru a începe aventura ce-l va transforma în posesorul Inelului Puterii. Încă de la apariţie romanul s-a bucurat de succes şi l-a transformat pe Tolkien în părintele genului fantasy, tot mai popular de-a lungul ultimelor decenii. Cât despre The Hobbit, nu a fost an în care romanul să nu beneficieze de o nouă ediţie...

Unul dintre cele mai fascinante personaje este dragonul Smaug, cel care şi-a făcut sălaş în străfundurile Muntelui Singuratic, vechiul adăpost al piticilor, şi doarme acum pe o imensă grămadă de comori aparţinând de drept acestora. Extrem de şiret, Smaug va fi interpretat în film (cu ajutorul tehnologiei motion capture) de britanicul Benedict Cumberbatch, despre care am aflat chiar azi că îl va interpreta şi pe villain-ul din următorul film Star Trek.

The Hobbit, care în anii '80 putea fi citit în România într-o ediţie apărută în Biblioteca pentru toţi copiii, ne face cunoştinţă şi cu sărmanul Gollum, dar şi cu Inelul Puterii, în posesia căruia Bilbo va ajunge în urma unor captivante răsturnări de situaţie (cu atât mai captivante cu cât filmul ni le va arăta în format IMAX 3D). Inelul va avea o importanţă crucială în trilogia Stăpânul inelelor, dar credem că deja ştii asta...

Uimitor de populară în lumea întreagă, cartea va aştepta exact patru decenii pentru a face prima trecere pe marele ecran. Prima ecranizare animată avea doar 77 de minute şi a fost difuzată de canalul NBC. Deşi cu multe omisiuni, animaţia a fost bine primită de public, fiind considerată fidelă romanului-cult. Nu a durat mult până la apariţia unui sequel, care împrumuta mult din volumul Întoarcerea regelui.

Dăm pe repede înainte până la Peter Jackson. Regizorul neozeelandez visează la ecranizare încă din 1995, când intenţiona să scrie şi să regizeze, alături de partenera sa Fran Walsh, o adaptare, planul fiind ca aceasta să fie urmată de ecranizările celor trei romane din Stăpânul inelelor. Doar că pe vremea aceea drepturile romanului aparţineau companiei United Artists, ceea ce a făcut ca Jackson să se apuce mai întâi de Stăpânul inelelor.

Considerată multă vreme imposibil de ecranizat fidel, seria de trei romane a fost transformată într-o trilogie ce şi-a făcut apariţia pe marile ecrane în 2001, devenind una dintre cele mai populare şi profitabile serii din toate timpurile. Ultima parte, Întoarcerea regelui, este unicul film din istorie care câştigă 11 Oscaruri din 11 nominalizări.

Pentru Jackson experienţa a fost fără îndoială cu folos, dar au existat şi părţi negative: în 2005 regizorul dă în judecată studiourile New Line, acuzându-le ca l-au privat de o parte din imensele profituri obţinute din seria de jocuri video şi din vânzările de obiecte inspirate de serie. Robert Shaye, directorul New Line, declara pe atunci că Jackson nu va mai face niciun film sub egida New Line, dar lucrurile se schimbă doar doi ani mai târziu, când regizorului i se propune realizarea The Hobbit. Ştim, Hollywood-ul are o memorie foarte scurtă...

În decembrie 2007 se anunţă că Peter Jackson va produce, dar nu şi regiza, două filme The Hobbit. Încep căutările pentru un regizor, iar datele de lansare pentru cele două titluri sunt anunţate pentru 2010 şi 2011. În aprilie 2008 aflăm că Guillermo del Toro a acceptat să regizeze, dar proiectul intră pe linie moartă când începe scandalul MGM: coproducătorul era aproape de faliment. Întârzierea îl face pe del Toro să renunţe la regie. De-abia în 2010 se confirmă că însuşi Peter Jackson va fi regizorul lui The Hobbit: An Unexpected Journey, aşteptat la sfârşitul lui 2012, şi The Hobbit: There and Back Again, aşteptat exact un an mai târziu.

Revenirea lui Jackson la cârma proiectului duce la reîntâlnirea cu mai mulţi actori din trilogia Stăpânul inelelor: o s-o revezi pe Cate Blanchett în rolul lui Gladriel, Orlando Bloom va fi din nou Legolas, Ian Holm va fi un Bilbo la senectute, iar Elijah Wood tânărul Frodo, căruia îi sunt povestite fenomenalele aventuri ale unchiului său... Bilbo tânăr va fi britanicul Martin Freeman, avut în vedere de Peter Jackson încă de la începutul implicării sale în proiect.

După probleme iscate de sindicatele din Australia şi ameninţări din partea lui Jackson că va muta producţia în Europa de Est, un incendiu distruge o parte din studiourile unde urma să aibă loc filmările. În ianuarie 2011, regizorul este internat în spital din cauza unui ulcer, iar producţia începe de-abia pe 21 martie 2011.

Aşteaptă-te la o producţie grandioasă: bugetul se ridică la 500 de milioane de dolari, în condiţiile în care pentru întreaga trilogie Stăpânul inelelor au fost cheltuite doar 280 de milioane. Peter Jackson foloseşte cea mai nouă tehnologie 3D şi noile camere 3D Red Epic, cunoscute pentru rezoluţia imensă şi posibilitatea de a filma cu mult de 24 de cadre pe secundă.

Pe 21 decembrie apare primul trailer al filmului. Îl poţi vedea mai jos!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 5 ianuarie 2012 10:46
foarte fain articolul,deabia astept filmele astea 2
dickstone pe 5 ianuarie 2012 12:34
si eu la fel...
Robertzo pe 5 ianuarie 2012 12:56
O mica precizare: s-au implinit 120 de ani de la nasterea lui Tolkien (3 ianuarie 1892)
StefanDo pe 5 ianuarie 2012 13:18
corectat, multumim ;)
arreisig pe 5 ianuarie 2012 13:31
"britanicul Benedict Cumberbatch, despre care am aflat chiar azi că îl va interpreta şi pe villain-ul din următorul film Star Wars"

cred ca vreti sa spuneti Star Trek

Beatryce pe 5 ianuarie 2012 13:45
deabia astept ..!!
Crist11 pe 5 ianuarie 2012 13:45
pe mine ?
Crist11 pe 5 ianuarie 2012 13:46
Mda... prima parte va fi slabuta sunt sigur de asta, insa, vor incheia frumos seria.
Bayard pe 5 ianuarie 2012 16:17
De ce sa fie slabuta? uite cantecul asta e in prima parte si este superb :)
Crist11 pe 5 ianuarie 2012 16:58
Bayard, ai inteles ce-am vrut sa spun. Eu nu astept cu atata ardoare aceste 2 parti, sufletul meu ramane la LOTR...acestea vin ca un bonus, sa fie primite.
Manusa pe 5 ianuarie 2012 15:35
Dupa trailer va fi un film nemaipomenit :). Eu am citit cartea si are o poveste frumoasa, cu multa actiune. Abia astept sa apara.
Bayard pe 5 ianuarie 2012 16:16
Eu cred ca Jackson vrea sa depaseasca in maretie trilogia LOTR :).... desi teoretic povestea e la o scara mult mai mica :). Probabil va si reusi, dar sper sa o faca fara sa modifice prea mult povestea :)
paul1ca pe 5 ianuarie 2012 17:38
De abia astept sa vad cum va arata Smaug :D:D
gogupaul20133 pe 5 ianuarie 2012 18:34
Seamana ca imparatul Inelelor(personajele)
lunateca pe 5 ianuarie 2012 22:24
abia astept sa vad filmul....am citit cartea si mi-a placut mult
cosmin742000 pe 5 ianuarie 2012 23:32
Nu stiu altii cum sunt dar eu film care sa ma plictiseasca mai tare ca LOTR nu am vazut pana acum....
erni pe 6 ianuarie 2012 00:07
esti tampit ....
crilove8 pe 2 aprilie 2012 18:56
Voi ati venit aici sa va jigniti unul pe altul?Sau ati venit sa comentati despre acest film?Eu as zice ca ati venit sa comentati nu?Daka vreti sa va certati vorbiti prin mesaj privat si gata...Ok.....eu asa zik......daka va place LOTR poti veni pe pagina asta oricand vrei tu......in schimb,daka esti impotriva Lotr atunci te sfatuiesk(ca intre prieteni) sa pleci de pe aceasta pagina.....Am mai vorbit de ffffff multe ori despre astaaa.......si o repet de o mie de oriiii.......Nu va place pleaka de-aici........si pana la urma eu tot nu inteleg.....ati venit (celor care nu le plk LOTR)pe pagina asta ca sa ce?Prieteni (celor care le plk LOTR) nu-i mai bagati in seama....pe astia.....care nici n-au vezut LOTR......si comenteaza fara rost......si niciodata sa nu renuntati la ce va plake (sa nu ascultati pe nimeni).......PS: ESTE CEL MAI TAREE FILM DIN UNIVERSSSS!
africanus pe 9 ianuarie 2012 09:29
Si inca ceva ca zici ca esti tu mare cunoscator de filme, ai scris tu ceva atat de maret de ai revolutionat lumea, si dupa aceea s-a facut si o ecranizare dupa?!! de vii aici si tii lectii de morala, scuza-ma dar nu prea cred, romanii sunt foarte buni de a critica munca altora fie ca sunt intre hotarele tarii noastre sau a altor tari, dar cand vine randul sa faca el singur ceva sau sa puna in practica o noua teorie, este cu totul alta poveste, nu-i asa?...
AeroX pe 15 ianuarie 2012 23:43
Evident. Nu te mai lupta cu morile de vant! Pentru unii Fantasy-ul e felul 14! Cate conflicte n-am si eu pe site-ul asta cu niste creiere verzi si uscate...aoleu, nu-ti ajunge o viata ca sa le bagi tuturor mintile in cap, nici n-ai cui! Nici nu poti purta cu ei discutii cat de cat civilizate, argumentate, ca te-au si luat la injuraturi, macar de ar fi scrise corect, dar na...prea multe pretentii!
alex_il_fenomeno pe 9 ianuarie 2012 14:53
sa vedem cat de impresionanta va fi ecranizarea !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells