« Înapoi la pagina festivalului

The Angels' Share, "un film realist şi un pic magic"

de Gloria Sauciuc in 29 Mai 2012
The Angels' Share, "un film realist şi un pic magic"

O comedie dulce amară, The Angels' Share e despre un tânăr din Glasgow, Robbie, prins într-un conflict de familie din care vrea să găsească o cale de scăpare. Atunci când Robbie (Paul Brannigan, foto) intră în maternitate, unde iubita sa Leonie îi dă în braţe pentru prima oară pe Luke, fiul său, Robbie e copleşit. El jură că Luke nu va duce aceeaşi viaţă depravată pe care el, tatăl său, a dus-o.

Obligat la serviciu în folosul comunităţii, Robbie îi întâlneşte pe Rhino, Albert şi Mo: pentru toţi, un loc de muncă nu e decât un vis frumos. Şi totuşi, băutura este viitorul lor - nu la cârciumă, ci cale spre o lume mai bună. Şi nu vin prost, ci whisky-ul cel mai bun din lume. Ce-i va aduce lui Robbie? Nu violenţă şi răzbunări, ci "Uisge Beatha" - apa vieţii, în valoare de 1 milion de euro. Cei patru pun la cale să fure acest whisky deosebit de valoros.

Filmul a fost pe placul juriului de la Cannes, drept pentru care a primit Prix du Jury, duminică seara, 27 mai, în cadrul ceremoniei de premiere.

Fergus Clegg, scenograf şi designer de platou a găsit lângă Glasgow distileriile Balblair. Şi acolo e plasat punctul culminant al filmului. Paul Laverty, scenaristul filmului, notează în caietul de presă distribuit jurnaliştilor la Cannes: "Am încercat să facem un film realist, dar şi un pic magic; poate o fabulă despre talentul irosit, şi despre ce se întâmplă când avem, o dată în viaţă, o ocazie.The Angels Share este o noţiune sublimă: acel "ceva" care ridică omul deasupra vieţii de zi cu zi. Poetica şi banalul se lovesc una de altul, cum se lovesc şi mitologicul, marketingul, profesionalismul, falsul, snobismul, dar şi pura plăcere: o infuzie pe mai multe niveluri".

Ken Loach, regizorul, îşi motivează opţiunea pentru această poveste: "În a doua jumătate a anului trecut, numărul şomerilor din Marea Britanie a sărit pentru prima dată de milion. Am vrut să spunem o poveste despre generaţia asta de tineri, cărora viitorul nu le rezervă nimic. Nu vor avea un serviciu, unul permanent, unul sigur.

Despre protagonistul filmului, debutantul în actorie Paul Brannigan, regizorul povesteşte: "A avut o copilărie foarte dură, a fost violent, a şi stat la închisoare într-o instituţie pentru minori, dar acum încearcă să-şi pună din nou viaţa la punct. Este inteligent şi cerebral, şi acum, după ce a întâlnit o fată la care ţine, are cu ea un copil. Însă din punctul de vedere al socrilor, e un soţ sub orice critică, un delincvent şi un borfaş".

Paul Brannigan, Robbie în film, notează în caietul de presă al filmului: "Am fost angajat la un centru comunitar şi acolo m-am întâlnit cu Paul Laverty, scriitorul. Lucram împreună cu poliţia din Strathclyde la un proiect numit 'the Community Initiative to Reduce Violence'. Paul mi-a ascultat povestea vieţii: e despre cum am crescut în cartierul Barrowfield din Glasgow, unde am văzut pe viu ce efect au drogurile şi alcoolul, şi cum e să fii la puşcărie. Cum e atunci când faci parte dintr-o bandă şi contezi pe tovarăşii tăi, care îţi promit că te susţin dar n-o fac. Şi despre cum sportul şi familia te pot ajuta să stai departe de necazuri. I-am spus că am un băieţel şi că acum el e cel mai important lucru pentru mine".

Legat de mesajul filmului, Loach a spus la Cannes: "Sper să le placă oamenii din film, mai ales protagoniştii tineri din categoria celor etichetaţi drept "mici delincvenţi" sau "asistaţi social", şi să vadă că de fapt e vorba de oameni capabili, cu simţul umorului, echilibraţi, valabili. Şi să mai înţeleagă că dincolo de cifre, există un milion de tineri puşi în faţa unui viitor nesigur, iată doar patru dintre ei. Nu sunt şi ei, oare, sofisticaţi şi valoroşi, oare chiar nu sunt buni de nimic? Aş vrea ca publicul să înţeleagă asta, nu doar să-i placă filmul".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 29 mai 2012 13:09
Oh, credeam ca e doar o comedioara prostuta :)....
anca_11 pe 29 mai 2012 22:05
Pe cand proiectia si in Romania ?
alex_il_fenomeno pe 18 iunie 2012 13:57
sunt sigur ca merita ! filmele europene au mereu ceva aparte !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells