Surpriză la box office: Barbenheimer, de neoprit

de Ştefan Dobroiu în 31 Iul 2023
Un al doilea weekend impresionant pentru Barbie şi Oppenheimer în cinematografele americane

Lansate global pe 21 iulie, Barbie şi Oppenheimer au generat un gigantic interes în cinematografele din Statele Unite şi Canada, catapultând weekend-ul respectiv pe locul patru în topul weekend-urilor cu cele mai mari încasări însumate din istorie, cu un total de peste 300 de milioane de dolari.

Deşi unele voci de la Hollywood prevesteau că Barbie va înregistra o scădere drastică de popularitate în al doilea weekend, din cauza mesajului ultrafeminist, lucrurile nu au stat deloc aşa: Barbie încasează 93 de milioane de dolari. Conform Variety, aceasta sumă situează filmul Gretei Gerwig pe locul şapte în topul filmelor cu cele mai mari încasări în weekend-ul secund. Este extrem de important de precizat că toate cele şase filme care au întrecut Barbie fac parte din francize de succes: Star Wars: The Force Awakens, Avengers: Endgame, Avengers: Infinity War, Black Panther, Jurassic World şi The Avengers.

În acelaşi timp, Oppenheimer a încasat 46 de milioane de dolari, devenind primul film cu rating-ul R (persoanele sub 17 ani trebuie însoţite de un adult la proiecţie) care încasează peste 10 milioane de dolari în toate cele zece zile de la premieră.

Barbie are în acest moment un total de 351 de milioane de dolari încasări în SUA şi peste 750 de milioane în întreaga lume, devenind în doar zece zile al treilea cel mai mare hit al anului. Oppenheimer are un total de 174 de milioane în SUA şi un total global de 400 de milioane.

În România, lucrurile nu au stat la fel de... roz pentru cele două filme. Aproape 200.000 de spectatori au intrat la cinema pentru Barbenheimer, făcând ca weekend-ul trecut să aibă încasări duble faţă de weekend-ul anterior. Dacă în SUA cele două filme au dus la unul dintre cele mai profitabile weekend-uri din istorie, în România trebuie să mergem doar în luna martie pentru a găsi un weekend cu încasări mai mari. Iar în primul weekend al anului, când românii se înghesuie de obicei în cinematografe indiferent de ce filme se lansează, încasările au fost 19 milioane de lei, faţă de totalul de 8 milioane de lei generat de Barbenheimer între 21 şi 23 iulie.

În ce priveşte celelalte premiere de vineri în Statele Unite, pe locul trei în box office s-a clasat Haunted Mansion, producţia inspirată de parcurile tematice Disney, cu încasări de 24 milioane de dolari în SUA şi Canada. Filmul a costat 150 de milioane, iar campania de promovare a costat şi ea zeci de milioane, conform Variety. Dar şansele de profitabilitate pentru acest film nu se rezumă la încasările din cinematografe, pentru că filmul este o reclamă pentru parcurile tematice, putând atrage vizitatori. Mai mult, filmul ar putea genera profit prin vânzarea de diverse bunuri inspirate de el şi s-ar putea bucura de popularitate o dată relansat pe platforma de streaming Disney+.

Citeşte aici despre flopbusterele de vară, care dau coşmaruri marilor studiouri.

Horror-ul low-budget Talk to Me, care s-a putut vedea la festivalul Transilvania şi care se va lansa în România pe 22 septembrie, a avut încasări de peste 10 milioane de dolari, devenind premiera A24 cu al doilea cel mai bun debut din istorie, după Hereditary. Filmul a avut un buget de 4,5 milioane de dolari, ceea ce ne îndeamnă să repetăm că viitorul profitabilităţii la Hollywood nu sunt megaproducţiile costisitoare ce reciclează reţete vechi, ci filmele cu idei noi şi buget mic.

Exploreaza subiecte similare:

barbie, Oppenheimer, Haunted Mansion, Talk to Me

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells