Sissy Spacek, Marisa Tomei şi Tom Wilkinson, într-un tulburător film de Oscar

5 Aug 2009
Sissy Spacek, Marisa Tomei şi Tom Wilkinson, într-un tulburător film de Oscar

Din 10 august, Săptămâna Financiară vi-i prezintă pe Sissy Spacek, Marisa Tomei şi Tom Wilkinson, într-un tulburător film de Oscar. In the bedroom/În dormitor relatează, într-un mod calm şi cutremurător, tragedia pe care o trăieşte o familie care îşi pierde fiul. O meditaţie sumbră despre durere, mânie, familie, răzbunare, filmul examinează subtil violenţa şi consecinţele pe care aceasta le generează asupra tuturor celor implicaţi. In the Bedroom a fost apreciat ca unul dintre cele mai bune filme ale anului 2001, primind cinci nominalizări la premiul Oscar.

Filmul se bazează pe Killings, o povestire a lui Andre Dubus, cunoscut scriitor american, autorul a nouă cărţi de ficţiune. Absolvent de Jurnalism, Dubus a servit şase ani în Marină, ajungând până la gradul de căpitan. Tragedia care i-a marcat viaţa, un accident de maşină în urma căruia nu a mai putut merge, şi-au pus amprenta asupra creaţiilor sale. Povestile sale impresionează prin curajul, delicateţea şi înţelegerea cu care se opresc asupra unor momente cheie din viaţa unor oameni obişnuiţi. Dubus a primit PEN/Malamud Award, the Rea Award, the Jean Stein Award din partea Academiei de Arte şi Litere.

In the bedroom este filmul de debut al actorului Todd Field, cunoscut pentru rolul pianistului din ultimul film al lui Kubrik, Eyes wide shut/Cu ochii larg închişi. Co-scenarist, alături de Robert Festinger, Tom Field şi-a concentrat atenţia pe felul în care pierderea fiului afectează iremediabil relaţiile dintre cei doi soţi. "Suferinţa, mâhnirea sunt lucruri ciudate. Imediat ce moare cineva, parcă eşti într-o piesă de Ibsen. Nimeni nu vorbeşte cu adevărat despre ceea ce simte", declară regizorul. Durerea, violenţa, mânia, mâhnirea sunt implicite, dar impactul emoţional este cu atât mai covârşitor asupra spectatorului.

Interpretul personajului principal, Tom Wilkinson, a devenit cunoscut mai ales după rolul din comedia The Full Monty. Criticii de film îl consideră pe Wilkinson un actor extraordinar, iar prestaţia sa din producţia lui Field a fost unanim apreciată. Alexander Walker, criticul de film al London Evening Standard, afirma că personajul creat de Wilkinson dezvăluie caracteristici ale personajului cu care cei mai mulţi actori nu şi-ar fi bătut capul. Regizorul Todd Field a fost atras de actorul "cu o incredibilă putere", care a filmat unele dintre cele mai emoţionate scene din film de câte şase ori. Wilkinson a fost distribuit cu doar o săptămână înainte de începerea filmărilor, pentru că era nevoie de un actor care "să poată face faţă" actriţei principale, Sissi Spacek. De altfel, prestaţia acesteia a fost recompensată cu un Glob de Aur şi un Independent Spirit Award.

Palmaresul filmului include 27 premii şi 41 de nominalizări. Cu încasări care au depăşit 35 milioane dolari (la un buget de producţie de 1,7 milioane dolari), In the bedroom ocupă locul 7 în topul filmelor cu cele mai mari încasări care nu au intrat în top 10 al filmelor la momentul lansării.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells