Săptămâna, luna,... anul Inglourious Basterds

de Gloria Sauciuc în 3 Sep 2009
Săptămâna, luna,... anul Inglourious Basterds

O săptămână specială la cinema: de vineri, 4 septembrie, intră în premieră Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie, cel mai recent film al lui Quentin Tarantino! E toamna care începe cel mai în forţă la cinema din ultimii ani, datorită acestei producţii, numite de faimosul critic american de film Roger Ebert - filmul anului. Gory, excitant, crispant, tensionant, violent, trepidant sunt doar câteva dintre atributele pe care le-a bifat Tarantino în noul său film, Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie. O producţie care pulsează prin toţi porii forţa şi vitalitatea regizorului său. Care ia un grup de americani evrei şi-i face vânători de nazişti gata de orice. Vor începe cu luarea de scalpuri. Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie este organizat în câteva capitole, primul deschizându-se cu anul 1941, când Shosanna (Mélanie Laurent) scapă ca prin minune de gloanţele ofiţerului nazist Landa (Christoph Waltz, într-o interpretare genială, premiată la Cannes), poreclit „vânătorul de evrei". Al doilea capitol din Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie îi prezintă pe Basterds (în frunte cu Aldo Raine, adică Brad Pitt) şi tacticile lor: omoară pe nazişti pe loc, le iau scalpul şi - atunci când lasă pe unul în viaţă - îi crestează svastica pe frunte. Al treilea capitol se petrece în 1944, Shosanna se află în Paris, unde se ocupă de cinematograful pe care l-a primit moştenire de la mătuşa ei, şi unde îşi continuă viaţa sub o altă identitate. Al patrulea capitol al Inglorious Basterds e despre atacul celor care-şi spun Bastards asupra cinematografului. Iar în capitolul cinci toate se întâlnesc laolaltă, iar Tarantino se joacă cu însuşi adevărul istoric. Dacă merită să vedeţi filmul? E obligatoriu de văzut!

 

A doua premieră a săptămânii este animaţia 3 D G-Force: Salvatorii planetei, o parodiere simpatică a filmelor cu spioni şi agenţi secreţi. Nicolas Cage, Penélope Cruz, Steve Buscemi îşi dau vocile şi chiarle vom auzi la cinema pentru că distribuitorii filmului au ales de data aceasta să nu mai dubleze filmul, ci să-l subtitreze. Trei porcuşori de Guineea, o cârtiţă, plus o serie de insecte sunt antrenaţi de serviciile secrete şi înarmaţi cu cele mai performante dispozitive de spionaj. Până la sfârşitul filmului, aceştia ajung să salveze planeta. De văzut cu cei mici, dar atenţie, după film s-ar putea să-şi dorească să-şi costumeze animalele de companie. Dacă puteţi manageria asta, nu rataţi 3 D G-Force: Salvatorii planetei.

 

Toamna la cinema aduce şi o premieră românească, în care îi puteţi urmări pe Florin Piersic Jr. şi pe Marcel Iureş dându-şi replica, într-o satiră regizată de Radu Gabrea. În vara lui 1941, când trupele române şi germane au început războiul împotriva Rusiei Sovietice, a avut loc la Iaşi (pe atunci încă un centru important al culturii evreieşti în România), un masacru al populaţiei evreieşti a oraşului. Peste 5000 de cetăţeni de origine evreiască ai Iaşului au murit în curtea Chesturii. Alte câteva mii de evrei au fost încărcaţi în vagoane de marfă închise ermetic şi lăsaţi pradă căldurii toride, până când cea mai mare parte dintre ei şi-au pierdut viaţa. Ani de zile, tragicele evenimente de la Iaşi şi cumplitele trenuri ale morţii au fost fie negate, fie prezentate distorsionat, fie pur şi simplu ascunse de istoria oficială a României. Scriitorul şi ziaristul italian Curzio Malaparte (jucat de Florin Piersic Jr), corespondent al ziarului „Corriere della Sera” autorul celebrului roman „Kaputt”, scris în 1944, imediat după terminarea războiului, a fost primul care, într-un capitol al acestui roman, a vorbit lumii despre evenimentele tragice de la Iaşi. Filmul lui Radu Gabrea este primul care descrie aceste evenimente, îndelung ascunse în istoria României.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
FarkaS pe 4 septembrie 2009 11:07
Din trecut, cu pasi repezi si "parodici" spre viitor, asa as vedea trio-ul din aceasta saptamana.
Ioan Preda pe 8 septembrie 2009 01:13
cred ca ar fi super sa puneti si un trailer oficial la prezentarile de filme...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells