S-au decernat Premiile César

de Gloria Sauciuc în 28 Feb 2010
S-au decernat Premiile César

Un prophète, filmul nominalizat de 13 ori la această ediţie a Premiilor César, care reprezintă Franţa la Oscar, ia cele mai multe premii la el acasă, iar Radu Mihăileanu obţine doar două premii tehnice pentru Concertul, producţia cu mai mulţi actori romani, filmat inclusiv în Bucureşti. Profetul ia nouă premii César, fiind al doilea cel mai premiat film din istoria César-urilor (care datează din 1975), după Le Dernier Métro (din 1981) şi Cyrano de Bergerac (din 1991). Cel mai bun film, regizor, actor principal şi secundar, Tanără Speranţă (Tahar Rahim), Cel mai bun montaj, scenariu original, imagine, decoruri - toate au mers sambătă seara la Un prophète.

Premiul César este un trofeu decernat anual pentru film în Franţa. Nominalizările sunt selectate de membri ai Academiei de Artă şi Tehnică Cinematografică. Numele premiului vine de la sculptorul francez César Baldaccini care a realizat trofeul.

Iată palmaresul:

Cel mai bun actor în rol principal - Tahar Rahim, Un prophète

Cea mai bună actriţă în rol principal - Isabelle Adjani, pentru La journée de la jupe, actriţa obţinand al 5-lea César din carieră (după Possession, L’Été meurtrier, Camille Claudel, La Reine Margot)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Emmanuelle Devos, A l'Origine
Cel mai bun actor în rol secundar: Niels Arestrup, Un prophète
Cea mai bună adaptare: Stephane Brize, Florence Vignon pentru Mademoiselle Chambon

Cel mai bun scurtmetraj: C'est gratuit pour les filles, de Claire Burger şi Marie Amachoukeli
Cel mai bun documentar: L'enfer d'Henri-Georges Clouzot, Serge Bromberg/Ruxandra Medrea
Tanără speranţă feminină: Melanie Thierry, Le dernier pour la route
Cea mai bună muzică scrisă pentru un film - Armand Amar, Le Concert
Cea mai bună imagine Stéphane Fontaine, Un prophète
Cel mai bun debut în lungmetraj - Les Beaux gosses, Riad Sattouf, Anne Dominique Toussaint
Cel mai bun scenariu original - Un prophète, Jacques Audiard
Cel mai bun sunet - Le Concert

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Mikaela pe 28 februarie 2010 08:20
Minunat! Le Concert merita aceste premii! Sa ne bucuram pentru Radu Mihaileanu.
Dragalina pe 28 februarie 2010 11:49
Radu Mihaileanu a luat si el doua premii? Cum a fost scrisa stirea asta, frate? Nu cu asta trebuia sa incepi, fato? Cum adica a luat si el doua premii? E ca si cum ai spune ca Einstein a fost sotul lu nevasta-sa!
vjqeroi9fj pe 28 februarie 2010 12:34
nu mihaileanu a luat premiile cu pricina, ci niste sunetisti francezi. e ca si cand ai spune ca Einstein e celebru pt ca a inventat becul.
johnnyg pe 28 februarie 2010 13:14
Eu nu cred ca Mihaileanu nu a avut un cuvant de spus in a alege cei mai buni sunetisti pe care i-a putut gasi. Asa ca intr-o oarecare masura e si el responsabil pt castigarea acelor premii. Plus ca ma gandesc ca mai sta si el in camera de montaj si mai da cate o indicatie din cand in cand. Iar filmul e excelent. Unul din cele mai bune pe care le-am vazut eu anul trecut. Felicitari domnule Mihaileanu!
omserios pe 28 februarie 2010 14:39
Tin sa remarc si Cesar-ul obtinut de Gran Torino pt "Cel mai bun film strain" (pe care, din pacate, redactorii nu l-au considerat demn de mentionat :( ) care a concurat, printre altii, cu Avatar sau Slumdog.
harissonford pe 28 februarie 2010 20:13
Pacat ca nu spuneti si despre surpriza facuta lui Harrison Ford de catre Sigourney Weaver. Un moment absolut emotionant.
hosisis pe 28 februarie 2010 22:36
ai putea sa ne spui tu :)
trups pe 28 februarie 2010 22:54
daca mihaileanu a fost regizorul si a facut filmul, el alege/isi da acordul pt tot ce apare in film, deci aia de la sunet puteau sa puna si simfonia 2000 daca el nu o vroia nu o puneau in film, lui ii revin toate meritele, chiar si pt jocul actorilor.
daca echipa joaca prost antrenorul este vinovat si invers. sa ma corecteze cineva daca gresesc, chiar si moderatorii,
oricum fiecare premiu obtinut de un roman la un festival de film e un succes si un motiv de ambitionare pentru tineri studenti la regie si nu numai

miercuri pe 1 martie 2010 11:13
Regizor nu e tot una cu producator, bineinteles ca regizorul are ceva de spus, dar in cazul aspectelor tehnice, producatorul are mai multe.
Iar pe langa asta, Cesar-ul nu este un festival. E o gala de decernare a unor premii anuale. Un Prophete, filmul castigator merita cu varf si indesat tot ce a primit. Le concert e un film ok, dar paleste prin comparatie.

victor_neo75 pe 1 martie 2010 11:25
"Un Prophete" e exgerat de dur si are un scenariu prea incalcit pt. spectatorul obisnuit !! Mi-a adus aminte de filmul italienesc "Gomorra" (2008) cu personaje dure, cu o morala indoielnica ce nasc antipatie si pana la urma dezinteres din partea privitorului.

"Le Concert" am mai zis ca este foarte bun la coloana sonora si are un scenariu destul de alert, iar in rest... cam atat!

mada pe 1 martie 2010 19:26
fratilor fiti mandri ca un roman a reusit asa ceva. am vazut filmul si sincer e tare. merita nu are rost sa aruncam cu rahat aiurea....

.

alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2010 08:29
noi de ce nu avem un concurs mai important pentru decernare de premii?
shogwon pe 7 august 2010 16:45
le concert nu merita aceste premii
psihologu pe 3 ianuarie 2011 19:00
mai multe nu meritau aceste premii...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells