Recomandări. Ce se lansează la cinema și pe streaming în ianuarie

de Gloria Sauciuc în 9 Ian 2023
Iată câteva propuneri din pleiada de titluri ce se lansează luna aceasta pe platformele de streaming și în cinematografe

Lansarea unui serial bazat pe o povestire atât de profundă precum aceea care a susținut două dintre cele mai importante jocuri video din toate timpurile este evenimentul lunii. Este vorba despre lansarea primului sezon al serialul de nouă episoade The Last of Us, ce va avea premiera pe HBO și HBO Max în data de 16 ianuarie. Cinemagia scria, într-un articol dedicat serialelor din 2023, că „The Last of Us este poate cel mai aşteptat serial al anului, chiar şi din simplul motiv că nu lipseşte din absolut nicio listă a marilor publicaţii. Serialul este recomandat şi de creatorul său, Craig Mazin, care a impresionat cu megahitul Chernobyl”.

Serviciul de streaming Disney+, casa filmelor și serialelor de la Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic și Star, și al producțiilor originale Disney+ (pe care le găzduiește în exclusivitate), vine în ianuarie cu un nou serial original polițist (Bun venit la Chippendales), cât și cu comedia britanică SF Extraordinary, cu filmele Meniul și Amsterdam, cu distribuții de excepție, și două noi seriale de animație pentru adulți, Koala Man si Micul diavol. Revin, de asemenea, noi sezoane din serialele Băieții răi din rezervație, Războiul stelelor: Lotul rău, plus multe altele.

Netflix a început anul cu serialul Caleidoscop, aflat acum pe locul doi în clasamentul preferințelor pe platformă, un serial cu un concept inedit. Serialul cu jafuri poate fi urmărit în ordinea dorită de abonat. În afară de episodul „White”, conceput ca finalul sezonului de opt episoade, Caleidoscop poate fi vizionat dând play aleatoriu pe episoade, însă „ordinea în care vizionează episoadele le va afecta punctul de vedere asupra poveștii, personajelor și întrebările și răspunsurile din centrul furtului”. Pe platformă au intrat, de la începutul anului, filmele din seria Rocky, Reservoir Dogs (1992), Top Gun (1986), Jerry Maguire (1996) și multe alte producții-cult. Pe 5 ianuarie s-a lansat și thrillerul danez Copenhagen Cowboy, producție originală Netflix, în regia celebrului Nicolas Winding Refn. Pe 6 ianuarie s-a lansat The Pale Blue Eye, thriller de epocă, plasat în anii 1800, cu Christian Bale protagonist.

Iată o serie de recomandări, prezentate cronologic:

11 ianuarie

Serialul Bun venit la Chippendales, Disney+
O poveste infracțională reală, serialul Bun venit la Chippendales prezintă scandaloasa viață a lui Somen „Steve” Banerjee, un imigrant indian care a devenit neașteptatul fondator al celui mai mare imperiu de dansatori din lume. 

Un bărbat pe nume Otto, în avanpremieră la cinema
Tom Hanks va juca în adaptarea unei comedii din Suedia, A Man Called Ove, cu producția semnată de STX Films, în regia lui Marc Forster. În A Man Called Otto, Forster - împreună cu scenaristul David Magee (Finding Neverland) - spun povestea unui bărbat văduv, singur, morocănos și cu principii neclintite, închistat într-o rutină și gata de ceartă, care face zile amare tuturor vecinilor pe care îi urmărește cu un ochi de uliu. Chiar atunci când pare că a renunțat cu totul la viață, se naște o nebănuită prietenie cu noii săi vecini. Încetul cu încetul, Otto suferă o transformare discretă... dar poate el oare să se schimbe cu adevărat? În 2017, filmul suedez A Man Called Ove a avut scenariul și regia semnate de către Hannes Holm, o adaptare după romanul lui Fredrik Backman. A fost nominalizat la Oscarurile din 2017 pentru Cel mai bun film străin.

12 ianuarie
The Makanai: Cooking for the Maiko House, Netflix
Serialul marchează o premieră - este prima dată când câștigătorul Palme d'Or Hirokazu Koreeda face un proiect pentru o platforma globală de streaming.

Inspirat de o manga de succes semnată de către Aiko Koyama, serialul de nouă episoade este plasat în districtul Geiko din Kyoto, și înfățișează sanctuarul curtezanelor Maiko. Povestea o urmărește pe protagonista Kiyo, jucată de Mori Nana, care se mută de la țară la Kyoto pentru a deveni Makanai (bucătăreasă), într-o casă unde locuiesc mai multe Maiko (gheișe aspirante).

16 ianuarie
Serialul The Last of Us, HBO și HBO Max
Bazat pe celebrul joc video cu același nume dezvoltat de Naughty Dog exclusiv pentru platformele PlayStation, The Last of Us este plasat la 20 de ani după ce civilizația contemporană a fost distrusă, fiind despre o relație dintre Joel (Pedro Pascal din Mandalorianul), un contrabandist în această lume, și Ellie (Bella Ramsey, Urzeala tronurilor), o adolescentă care ar putea deține cheia vindecării pandemiei.

Joel, un supraviețuitor călit, trebuie să o scoată pe tânăra de 14 ani din zona de carantină. Ceea ce începe ca o acțiune minoră devine o călătorie brutală și emoționantă prin varianta distopică a Statelor Unite, depinzând unul de celălalt pentru supraviețuire.

20 ianuarie
Babylon, în cinematografe
Acest nou film înțesat de staruri al lui Damien Chazelle (La La Land) este plasat în perioada când trecerea de la filmul mut la cel cu sonor (în 1929) avea să sfârşească prematur cariera multor staruri, făcând loc pentru altele. Descris ca un „Marele Gatsby pe steroizi", filmul are personaje ce fac referire la vedete ale filmului mut, notează indiewire.com: Margot Robbie este un amalgam din mai multe staruri ale anilor 1920 - Clara Bow, Jeanne Eagels, Joan Crawford și Alma Rubens. Pusă pe devenit vedetă, Nellie se întâlnește cu un star trecut de prima tinerețe, Jack Conrad (Brad Pitt), personaj inspirat de John Gilbert, Clark Gable și Douglas Fairbanks, iar Tobey Maguire este nimeni altul decât Charles Chaplin.

25 ianuarie
Serialul Extraordinar, Disney+
Bun-venit într-o lume în care toți cei peste 18 ani capătă o superputere. Mai puțin Jen, care are 25 de ani și simte că lumea i-a luat-o înainte. Din fericire, colegii ei de apartament, Carrie, Kash și un vagabond misterios, n-o lasă să-și plângă de milă la nesfârșit. Rătăcită într-o lume mare și bulversantă și înarmată cu un strop de speranță și multă disperare, Jen încearcă să-și găsească posibila superputere, o odisee în care s-ar putea să descopere bucuria de a fi doar oarecum normală..

26 ianuarie
Poker Face, Peacock Original
Rian Johnson, al cărui Glass Onion: A Knives Out Mystery a fost cel mai vizionat titlu Netflix în vacanţa de Crăciun, zăboveşte pe tărâmul producţiilor cu detectivi cu Poker Face, în care o vedem în rolul principal pe Natasha Lyonne (Orange Is the New Black, Russian Doll). Eroina, Charlie, are extraordinara abilitate de a-şi da seama când cineva minte şi, episod după episod, va rezolva o mulţime de cazuri trăsnite. Citiți mai multe în articolul 2023: cele mai aşteptate seriale noi (I).

27 ianuarie
Close/Aproape, în cinematografe
După ce și-a făcut debutul la Cannes la numai 27 de ani cu lungmetrajul Girl  pentru care a fost recompensat în 2018 cu patru trofee, inclusiv Caméra d'Or, regizorul de origine belgiană Lukas Dhont s-a întors anul acesta în competiție și reconfirmă cu „această poveste zdrobitoare, dar bogată emoțional” (The Hollywood Reporter), Close, pentru care a fost distins cu Grand Prix. Léo şi Rémi au 13 ani şi şi-au spus totul de când se ştiu. Dar iată că ceva se întâmplă şi nimic nu mai e ce-a fost. Disperat să înţeleagă cu ce a greşit, Léo se apropie de Sophie, mama lui Rémi... „Este posibil să aveți rezerve cu privire la unele dintre alegerile lui Dhont, dar este greu de imaginat că veți putea vedea acest film fără să fiți zguduiți de empatia și viziunea regizorală extraordinară. La 31 de ani, este deja un regizor de excepție, iar acesta este un film excepțional”, exclamau cei de la BBC.

Shrinking, Apple TV
Harrison Ford şi-a strecurat în program, printre 1923 şi aşteptatul Indiana Jones 5, şi această dramedie scrisă de Jason Segel, care joacă şi rolul principal, cel al lui Jimmy, un psihoterapeut de succes. Ford îl interpretează pe colegul protagonistului, un psihoterapeut de modă veche. Citiți mai multe în articolul 2023: cele mai aşteptate seriale noi (I).

Holy Spider/Păianjenul sfânt, în cinematografe
În luna mai a anului trecut, premiul pentru cea mai bună actriță a revenit, la Festivalul de Film de la Cannes, lui Zar Amir-Ebrahimi, care joacă în filmul Holy Spider rolul unei femei-reporter din Iran care își pune viața în pericol pentru a prinde un criminal în serie. Thriller-ul, inspirat dintr-o poveste reală, dă în vileag crimele unui asasin care ataca prostituatele, fapt ce devine și mai înspăimântător atunci când devine clar că o mare parte a societății îl susține. „A fost greu să ajung pe această scenă. A existat umilință și întuneric, dar și cinema”, susține Amir-Ebrahimi, care l-a lăudat pe regizorul Ali Abbasi pentru gestul de a se lupta cu interdicțiile din cinematograful iranian. „Practic, mi-a salvat viața, și va salva vieți din nou”.

Exploreaza subiecte similare:

The Last of Us, Welcome to Chippendales, Kaleidoscope, The Pale Blue Eye, A Man Called Otto, Maiko-san Chino makanai-san, Babylon, Close, Poker Face, Holy Spider, Extraordinary, Shrinking, The Menu, Amsterdam, Koala Man, Little Demon, Reservation Dogs, Star Wars: The Bad Batch, Reservoir Dogs, Top Gun, Jerry Maguire, Copenhagen Cowboy, Nicolas Winding Refn, Christian Bale, Tom Hanks, Marc Forster, David Magee, Finding Neverland, En man som heter Ove, Hirokazu Koreeda, Bella Ramsey, Game of Thrones, Pedro Pascal, Damien Chazelle, La La Land, The Great Gatsby, Margot Robbie, Clara Bow, Joan Crawford, Alma Rubens, Brad Pitt, Clark Gable, Douglas Fairbanks, Tobey Maguire, Charles Chaplin, Rian Johnson, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Orange Is the New Black, Russian Doll, Natasha Lyonne, Lukas Dhont, Harrison Ford, 1923, Jason Segel, Zar Amir-Ebrahimi, Ali Abbasi, Chernobyl, Craig Mazin

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells