Răpitoarea Grace Kelly

de Ștefan Dobroiu în 12 Nov 2012
Răpitoarea Grace Kelly

Puține sunt destine la Hollywood care să atragă mai mult atenția presei și a iubitorilor de cinema decât cea a lui Grace Kelly, actrița premiată cu Oscar ce avea să devină în 1956 prințesă de Monaco. Moartea ei într-un accident de mașină și influența exercitată asupra epocii de aur a Hollywood-ului, deși a apărut în doar câteva filme, au transformat-o într-un simbol al fericirii ce trece atât de repede.

Poate că nu am fi scris astăzi despre Grace Kelly, din moment ce actrița prințesă împarte ziua de 12 noiembrie cu Anne Hathaway, Ryan Gosling și Alexandra Maria Lara, nemțoaica de origine română atât de apreciată în cinema-ul european, dar în acest moment se filmează Grace of Monaco, un film biografic cu Nicole Kidman în rolul titular. Așteptată în 2014, producția regizată de Olivier Dahan ar putea atrage atenția lumii întregi peste doi ani, constituind o revenire pentru Kidman, mai preocupată în ultima vreme de viața de familie decât de carieră.

Grace Kelly s-a născut pe 12 noiembrie 1929, iar Hollywood-ul i-a preocupat încă din copilărie eforturile. După ce a fost admisă la Academia de Arte Dramatice din New York, nu va dura mult până când își face debutul pe Broadway. A atras repede atenția unor producători de televiziune, iar serialele ei au făcut-o cunoscută la Hollywood, unde își face debutul în Fourteen Hours, pe când avea doar 21 de ani. Primul rol important a fost cel alături de Cary Grant în High Noon, iar recunoașterea internațională vine în 1953, când joacă în Mogambo, în regia lui John Ford, alături de Clark Gable și Ava Gardner. Producția i-a adus o nominalizare la Oscar pentru rol secundar.

Un nou triumf vine în 1954, când apare Dial M for Murder, apreciatul film al lui Alfred Hitchcock. Succes de critică și de casă, filmul îl va transforma pe Hitchcock (un film inspirat de cariera reputatului regizor, cu Anthony Hopkins în rolul titular, se lansează în SUA la sfârșitul lui noiembrie, pentru a fi eligibil la Oscarurile de la anul, și în România pe 8 februarie) într-un mentor al lui Grace Kelly. Regizorul o va convinge să apară și în Fereastra din spate, thrillerul său din 1955, cei doi păstrând multă vreme o relație caldă și plină de respect reciproc, deși Hitchcock era celebru pentru faptul că își considera actrițele simple instrumente de manevrat și manipulat pentru a obține efectul cinematografic dorit.

A urmat The Country Girl, în care interpretează o femeie ce nu se poate hotărî între cei doi bărbați din viața ei. Structura dramatică a rolului a făcut ca Kelly să fie nominalizată la Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, cea mai redutabilă concurentă a ei fiind Judy Garland, foarte apreciată în A Star is Born. Rivalitatea dintre cele două actrițe a dus la o adevărată competiție în promovarea celor două filme. Garland părea să fie favorită, pentru că tocmai dăduse naștere unui fiu (o echipă de filmare se afla la spital, de unde actrița ar fi trebuit să-și transmită live discursul de mulțumire), dar cea care a urcat pe scenă să-și ridice statueta a fost Grace Kelly.

În perioada următoare actrița va atrage atenția nu numai datorită unei noi colaborări cu Alfred Hitchcock, To Catch a Thief, dar și pentru că se lansează zvonul că ar putea deveni prințesă de Monaco. Kelly îl întâlnise pe prințul Rainier în 1955, la festivalul de la Cannes. În același an, în decembrie, prințul a început un tur al Statelor Unite, iar ziarele au tras concluzia că suveranul statului Monaco avea nevoie de o soție. Un tratat semnat cu Franța în 1918 prevedea ca, dacă prințul nu are un moștenitor, mica țară ar putea deveni parte integrantă a Hexagonului. La trei zile de la venirea în SUA, Rainier a cerut-o în căsătorie pe Grace Kelly, iar aceasta a acceptat.

A urmat ceea ce ziarele și fanii din lumea întreagă au numit ”nunta secolului”. Ceremonia civilă găzduită de Sala tronului a palatului din Monaco a fost transmisă live în toată Europa și a fost urmărită de peste 30 de milioane de oameni. Rochia lui Grace Kelly fusese creată de Helen Rose, creatoare de costume câștigătoare de Oscar. Printre cei 600 de invitați se aflau o mulțime de staruri de la Hollywood și reprezentanți ai celor mai vechi familii nobiliare din întreaga lume. Nunta a reprezentat și sfârșitul carierei cinematografice a lui Grace Kelly, prințul interzicând nu doar noi roluri, dar și proiecția filmelor ei în Monaco.

Actrița și-a petrecut următorii 25 de ani dând naștere celor trei copii ai familiei princiare și administrând o mulțime de organizații de caritate. A intenționat de mai multe ori să revină la cinema, cel mai aproape aflându-se în 1962, când Hitchcock îi oferă rolul principal din Marnie. Nemulțumirea familiei, dar și a întregii populații din Monaco, a făcut-o să renunțe.

Pe 13 septembrie 1983, în vârstă de 52, prințesa și-a pierdut viața aflându-se la volanul mașinii sale ce se îndrepta spre Monaco. Grace Kelly, acum prințesa Grace, a suferit un atac cerebral și nu și-a mai recăpătat niciodată cunoștința, murind a doua zi. Fiica ei Stephanie se afla și ea în mașină, suferind o fractură cervicală. Doliul familiei a avut ecou în întreaga lume, o mulțime de fani ai carierei cinematografice și ai activității caritabile a lui Grace Kelly omagiind-o în toate țările de pe glob...

Foto: Grace Kelly și James Stewart în Fereastra din spate.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 12 noiembrie 2012 15:34
O actrita superba care a jucat in multe genuri de filme, printre care si musicaluri.Azi asa ceva nu se mai fabrica ( nici actrite , nici musicaluri)
radu3455 pe 12 noiembrie 2012 15:37
mi-a placut mult cum a jucat in filmele dial M for murder si rear window
vali17 pe 13 noiembrie 2012 01:03
Actrița mea preferata. Păcat ca nu a jucat in mai multe filme.
mihaigeniu pe 16 noiembrie 2012 20:10
o actrita superba;are ceva aparte ;o senzualitate sofisticata;pacat ca n-a mai continuat cu filmele;desi a fost doar cativa ani la Hoolywood ea a ramas o legenda;in High Noon a jucat Gary Cooper nu cary grant
alex_il_fenomeno pe 18 decembrie 2012 17:24
chiar vreau sa ii urmaresc si celelalte filme in care a jucat, pana acum urmarind mai mult peliculele lui Hitchcock.
forever_young_ pe 30 iulie 2020 18:19
o femeie si o actrita desavarsita

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells