Răi, da' buni

de Ştefan Dobroiu în 22 Mar 2010
Răi, da' buni

Bruce Willis şi Tracy Morgan îşi fac de cap în Cop Out/Poliţai în misiune, aşa că nu puteam găsi ocazie mai bună să trecem în revistă unul dintre cele mai populare sub-genuri ale comediei de acţiune, cel cu poliţişti cu totul şi cu totul săriţi de pe fix. Poţi citi o cronică pentru Cop Out aici, iar mai jos vei găsi cele mai importante, amuzante şi de succes cupluri de poliţai (ne-am concentrat pe cele ale căror filme au avut sau vor mai avea parte de continuări). Bineînţeles, noi îţi amintim doar de cinci, aşa că te rugăm pe tine să te uiţi prin biblioteca de DVD-uri şi să ne spui într-un comentariu pe cine am uitat şi ce alt poliţist văzut la TV sau cinema îţi place.

Totul a început acum aproape 30 de ani, în 1982, când Nick Nolte făcea echipă cu Eddie Murphy în 48 de ore, filmul considerat iniţiatorul genului, deşi avem de-a face cu un poliţist şi un condamnat, nu cu un cuplu de detectivi. Lansat în preajma Crăciunului în 1982, 48 de ore a strâns aproape 80 de milioane de dolari doar în Statele Unite şi l-a transformat pe debutantul Murphy, pe atunci cunoscut doar în cluburile de stand-up comedy, într-un adevărat star. Exuberanţa personajului său, Reggie, i-a adus atât de mulţi fani, încât actorul a ajuns ulterior să apară în Beverly Hills Cop, un alt succes al genului, chiar dacă se bazează pe un singur personaj dotat cu pistol şi cătuşe. Murphy şi Nolte se vor reîntâlni opt ani mai târziu în continuarea Alte 48 de ore. Oricum, filmul regizat de Walter Hill este baza şi pentru chimia următoarelor cupluri de poliţişti: adesea unul de culoare şi celălalt alb, unul bun şi celălalt "rău" şi aşa mai departe, o reţetă ce va fi respectată (cu mici schimbări) şi în viitor.

În 1987 apărea primul film din seria Arma mortală, atât de apreciat încât va fi urmat de încă trei continuări şi de nenumărate zvonuri că Mel Gibson şi Danny Glover s-ar putea reuni, la "senectute", pentru un al cincilea film regizat de acelaşi Richard Donner. Dacă 48 de ore încerca dozajul reţetei, iată că primul Arma mortală a îmbunătăţit-o, transformând-o într-una care nu poate da greş. Danny Glover este detectivul Roger Murtaugh, care trebuie să facă echipă cu Martin Riggs (Gibson), un poliţist care nu mai are nimic de pierdut după ce soţia lui moare. De la Riggs vine şi titlul seriei, omul surprinzându-şi mult mai cumpătatul partener cu reacţiile sale nebuneşti. Partea a doua îl va scoate la înaintare pe Joe Pesci, în rolul Leo Getz, un martor federal, iar cea de-a treia pe Rene Russo, o frumoasă dar agresivă poliţistă din departamentul Afaceri Interne. Jet Li şi Chris Rock sunt achiziţiile în cea de-a patra (şi probabil ultima) parte.

În 1998 se lansează primul Rush Hour/Ora de vârf, care va fi urmat de alte două filme în 2001 şi 2007. De această dată echipa este formată din Chris Tucker şi Jackie Chan, iar principalul avantaj (şi sursă a longevităţii) este tocmai combinaţia foarte nimerită dintre umorul-mitralieră al lui Tucker şi cascadele spectaculoase ale lui Chan. Cei doi actori sunt detectivii Lee şi Carter, unul din Hong Kong, celălalt din Los Angeles, care trebuie să rezolve cât mai repede cu putinţă cazul răpirii fiicei unui important om de stat chinez. Cei doi vor trece oraşul prin foc şi pară, iar acrobaţiilor lor verbal-fizice vor avea un asemenea succes, încât primul Rush Hour devine cel de-al şaptea titlu la încasări în 1998. Pentru partea a doua Lee şi Carter se mută la Hong Kong, iar în a treia la Paris, unde au de-a face şi cu... Roman Polanski în rolul unui detectiv francez. Există planuri pentru un al patrulea film al seriei şi s-a vehiculat îndelung că noile aventuri ale cuplului chinezo-american ar putea avea loc în Moscova.

Dacă ai văzut seriile Piraţii din Caraibe şi Transformers ştii cine sunt Jerry Bruckheimer şi Michael Bay. Producătorul şi regizorul şi-au încercat puterile în două dintre cele mai explozive filme ale genului, cele două Bad Boys. Cu un Will Smith aproape necunoscut (Ziua Independenţei urma să apară un an mai târziu) şi un Martin Lawrence care mai avea să aştepte cinci ani până să se ducă Acasă la Coana Mare, Bad Boys face prăpăd în Miami. Dialogurile au fost în parte improvizate de protagonişti, o cantitate importantă de sex-appeal a fost scoasă la înaintare de frumoasa Téa Leoni, iar urmăririle de maşini şi nesfârşitul şir de explozii vor inspira mai târziu seria Furios şi Iute. Un soundtrack care a ajuns sus în topul Billboard (Warren G, 2Pac, Babyface, Ini Kamoze, Babyface şi The Notorious B.I.G. sunt doar câteva din vocile care ritmează împuşcăturile lui Smith şi Lawrence) sunt un motiv în plus pentru succesul financiar al filmului şi lunga sa carieră în programele tv. Continuarea, Bad Boys II, a apărut în 2003, Michael Bay anunţând o posibilă a treia parte pentru sezonul 2012/2013.

O incursiune în genul SF o reprezintă Men in Black, unde cuplul de detectivi este interpretat de Will Smith şi Tommy Lee Jones. Primul Men in Black a avut un buget de 90 de milioane USD şi încasări mondiale de aproape 600 de milioane, în timp ce Men in Black II a trebuit să se oprească la aproximativ 250 de milioane. Agenţii J şi K ar trebui să se întoarcă pentru un al treilea film în 2011, Michael Bay fiind una dintre posibilităţi pentru regie. Ştiri că Sacha Baron Cohen ar putea apărea în rol de extraterestru şi că nominalizatul la Oscar Josh Brolin l-ar putea înlocui pe Tommy Lee Jones (personajul acestuia căpătând o funcţie de consilier) au apărut acum scurtă vreme, proiectul fiind considerat drept sigur de către producătorul Columbia Pictures.

Care dintre filmele de mai sus ţi-a plăcut cel mai mult? Ce alţi poliţişti văzuţi la cinema ţi s-au mai părut simpatici?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Draqos pe 22 martie 2010 15:53
Bad Boys e cel mai tare, urmat de rush hour si man in black. Top 3 :D
marllenn pe 22 martie 2010 16:18
Bad Boys pe primul loc apoi Lethal Weapons si Men in Black. Topul meu :D
Andrei pe 22 martie 2010 16:25
toata seria Lethal Weapon > prostiile celelalte.
simona82 pe 22 martie 2010 16:28
Bad Boys clar pe locul 1
bodhi pe 22 martie 2010 17:08
Arma mortală e clar cel mai bun
bitza pe 22 martie 2010 17:17
will smith face totul :P
bad boys primul loc apoi men in black

BLACK-SPIDER pe 22 martie 2010 17:28
Super tare articolul! Cred ca le-am vazut majoritatea filmelor enumerate mai sus. Cel mai mult mi-au placut 48 Hour, Lethal Weapon, Rush Hour si Bad Boys. Alte cupluri de politisti care au ''incediat '' marele ecran sunt : Denzel Washington si Ethan Hawke in Training Day, Sean Penn si Robert Duvall in Colors, Silvester Stallone si Kurt Russel in Tango & Cash, Harrison Ford si Josh Hartnett in Hollywood Homicide si Clint Eastwood si Charlie Sheen in The Rookie. Schimband putin registrul, si trecand la aventura Jackie Chan si Owen Wilson au facut un culu grozav in Shangai Noon si Shangai Knights.
Alte doua cupluri celebre care merita amintite, desi acestia au avut roluri de indivizi certati cu legea sunt :
Paul Newman si Robert Redford in Butch Cassidy si Sundance Kid, si The Sting;
Alain Delon si Jean Paul Belmondo in Borsalino si in Une chance sur deux. Un alt cuplu celebru care au facut multe filme impreuna au fost Bud Spencer si Terence Hill.

Vladut1994 pe 22 martie 2010 18:16
Bad boys
rvn pe 22 martie 2010 18:24
arma mortala!!!!!danny glover si mel gibson doua staruri incontestabile!faptul ca au fost patru filme demonstreaza cat de iubiti au fost cei doi si succesul enorm al seriei mortal combat!
r pe 22 martie 2010 18:27
baaaa, cum ati uitat de tango si cash????? Pe primul loc meritau pusi!
rvn pe 22 martie 2010 18:29
si pentru d-l stefando o idee:cred ca ar trebui aruncata o privire si pe la seriale tv.nu credeti ca si acolo au fost niste cupluri celebre????
StefanDo pe 22 martie 2010 18:37
am precizat la inceputul articolului ca am trecut in revista doar cuplurile de politisti din filmele care au avut cel putin o continuare ;)
Mr_A pe 22 martie 2010 18:52
Topul meu arata cam asa 1. Bad Boys, 2. Rush hour, 3. Lethal weapon
diannetho pe 22 martie 2010 19:49
Bad Boys si Rush Hour mi-au placut mie cel mai mult :)
Bogdan3l pe 22 martie 2010 19:54
Bad Boys fara indoiala.
Dragomara pe 22 martie 2010 20:12
Offf, e tare greu să te decizi; no, da'să încerc, totuşi:
1) Will Smith şi Tommy Lee Jones,
2) Chris Tucker şi Jackie Chan,
... etc.

BLACK-SPIDER pe 22 martie 2010 21:05
Asa e Stefan, m-a luat valul si nu m-am mai putut opri. Super articol oricum! Felicitari!
shadow87 pe 22 martie 2010 21:06
Toate filemele au fost super, si combinatia de unul alb si un afroamerican geniala,chiar si doi afroamericani(Bad Boys) foarte tare.
Psychedelic pe 22 martie 2010 21:11
TANGO AND CASH!!!
decathlon pe 22 martie 2010 21:14
cop out super:)) si bad boys..dar comedia din cop out a fost mai tare
BLACK-SPIDER pe 22 martie 2010 22:09
Tango and Cash nu au avut nici o continuare, deci nu intra in discutie ;-(
R pe 23 martie 2010 00:13
voi nu ati vazut cop out sincer toate filmele de mai sus au fost bune dar cop out le-a cam intrecut pe cuvant ducetiva sa il vedeti o sa radeti pe toata durata filmului
anca_papichulo pe 23 martie 2010 00:26
1. Bad Boys
2. Arma mortala
3. Rush hour
4. Men in black
5. 48 de h

mina95 pe 23 martie 2010 09:29
bad boys si men in black.....cei mai tari
Collin pe 23 martie 2010 09:46
Topul ar fi , cel putzin top 3 !
1.Bad boys
2.Lethal weapon
3.Rush hour

CPU pe 23 martie 2010 10:33
ati uitat de Money Talks cu Charlie Sheen si Chris Tucker
alphaville pe 23 martie 2010 10:43
toata lumea iubeste Bad Boys, dupa cum se pare ;))
Mie mi`au placut foarte mult "Arma mortala" (Lethal weapon), "Ora de varf" (Rush hour), Tango & Cash, dar cu siguranta sunt foarte multe filme bune pe aceasta tema-a cuplurilor politiste.

ankadiana pe 23 martie 2010 10:50
will smith rulles clar cel mai tare!!!! bad boys si apoi man in black.super tari filmele.si tommy lee jones a jucat super. am mai vazut "politisti" in filme dar nu la cinema. danzel washington joaca super in astfel de roluri, mel gibson mi-a placut, si filmul tango&cash. cred ca e singurul in film in care chiar mi-a placut cum a jucat silvester stalone.
diana7 pe 23 martie 2010 11:47
Bad Boys bad boys what you gonna do when they come for you
claudiu-daniel-lugoj pe 23 martie 2010 12:40
Cel mai tare cuplu ramine cel din arma mortala si ora de virf dar nici cel din bad boys nu a fost rau.
SANANDREAS pe 23 martie 2010 13:24
1. bad boys
2. rush hour
3. arma mortala

S.naicuL pe 23 martie 2010 14:30
1. Rush hour
2. Bad Boys
3. Men in black

aki09 pe 23 martie 2010 16:04
Starsky & Hutch? si ala a fost un film reusit :)
Dodo74 pe 23 martie 2010 17:40
Atat am sa va spun:
1. Lethal Weapon
2. Bad Boys
3. Rush Hour

ellenya pe 23 martie 2010 18:10
1.arma mortala
2.bad boys

NICU pe 23 martie 2010 18:15
daca Tango and Cash nu au avut nici o continuare, Cop Out are ?????? HELOOO!!!!!! BLACK-SPIDER
StefanDo pe 23 martie 2010 19:10
NICU, am pornit de la Cop Out, prin urmare doar l-am amintit in articol
razsax pe 23 martie 2010 20:42
Tandemul interrasial a fost o reteta echilibrata si plina de farmec. Cei doi negrii in rol de clovni nu starnesc altceva decat zimbete indulgente si poate un pic mai mult la poantele lui Lawrwnce, dar cam atat!
Actiunea este previzibila si se bate moneda rasiala.
Edie Murphy are mai mult fun, dar Smith e actor!

LuluX pe 23 martie 2010 21:46
Pentru mine nu exista un top cand e vorba de aceste filme, prea adevarate filmele, o combinatie intre actiune si comedie foarte buna!
mercury pe 24 martie 2010 00:17
la timpul lor, toti au jucat pe masura, e greu sa le dai un loc premiant ! Au jucat extraodinar de bine, fiecare avindu-si meritele sale ....
ma mai gandisem la un cuplu: Tango & Cahs (cu Sly Stallone si Kurt Russel) ce ziceti de ei

nicu pe 24 martie 2010 15:35
buna dimineata mercury !!! te-ai trezit si tu??? de unde ti-a venit ideea asta ? citeste si tu ce au scris altii inaintea ta................si dupa aceea vino cu o propunere deja discutata.
Little-Willy pe 24 martie 2010 21:57
bad boys primul loc in mod sigur si apoi man in black:)
Radu1711 pe 14 aprilie 2010 16:27
1. Bad Boys
2. Rush hour
3. Men in black

5ranitiimpingsalvarea pe 14 aprilie 2010 19:46
1.Bad Boys clar deci nici nu se pune problema :X
2.Lethal Weapon
3.Men in Black :X

e topul pus de majoritatea :X

Alu' M pe 14 aprilie 2010 23:59
ARMA MORTALA, e cel mai bun film actiune/comedie ever si faptu ca are trei continuari spune multe... restul sunt pt pusti amatori
kanibalo pe 25 mai 2010 21:29
1.Lethal Weapon
2.Bad boys
3.Beverly Hills Cop
4.Men in Black

EugenLaurentiu pe 22 iunie 2010 14:26
1. Rush hour
2. Bad Boy

geovaierul pe 30 iunie 2010 13:36
filmele cu negrul acela sunt cele mai tari,
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 08:48
bad boys si men in black au fost cele mai tari!
danyx493 pe 12 septembrie 2010 13:18
1. Lethal Weapon, 2. Bad Boys, 3. Rush Hour
irinet pe 15 februarie 2011 00:58
Intr-adevar, foarte bun articolul. Mie mi-au placut absolut toate filmele enumerate de aici si imi plac si toti actorii, asa ca nu am un clasament! Mai ales la cate de des sunt date in reluare unele dintre ele, mai ales pe PRO TV, cred ca pot sa si devin partener in filmele acestora fiindca mai am putin si le invat rolurile!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells