Profilul Agentului 007. Ce trebuie să ştii despre James Bond

de Cristina Grigore în 27 Oct 2012
Profilul Agentului 007. Ce trebuie să ştii despre James Bond

Preferă un cocktail cu martini „agitat, nu amestecat” (aşa cum s-ar traduce faimoasa sa replică „shaken, not stirred"), are un apetit de nestăvilit pentru femeile frumoase şi nu trece la acţiune fără a scoate din mânecă un as de forma unui gadget nemaipomenit. Sunt atributele definitorii ale prezenţei de 50 de ani pe marele ecran a lui James Bond, cel mai cuceritor dintre spioni. Însă ce alte detalii interesante îi mai alcătuiesc profilul? Afli mai jos.

1. A fost „creat" într-o vacanţă de vară a lui Ian Fleming. Când s-a angajat la Kemsley Newspapers, aflat în proprietatea lui London Sunday Times, scriitorul a cerut să-i fie acordate două luni pe an de concediu.

Cererea i-a fost aprobată, astfel că, în fiecare an, din 1952 până în 1964, Fleming s-a retras la reşedinţa sa din Jamaica pentru a scrie câte un roman James Bond. Numele proprietăţii? Goldeneye. Acelaşi nume a fost folosit şi într-una din operaţiunile la care Fleming a luat parte ca ofiţer de informaţii în armata britanică.

2. Viitorul agent 007 şi-a tras numele de la ornitologul american James Bond, un expert al păsărilor din zona Caraibelor. Fleming, el însuşi foarte interesat de studiul păsărilor, avea în bibliotecă o copie a unuia dintre studiile acestuia. Numele zoologului i s-a părut perfect autorului, însă nu în accepţiunea pe care o dăm noi astăzi carismaticului personaj.

„Când am scris primul roman Bond, în 1953, mi-am dorit ca personajul să fie extrem de şters, de puţin interesant, căruia i se întâmplă însă tot felul de lucruri; mi-am dorit ca el să fie pur şi simplu o unealtă brută … când am căutat un nume pentru protagonistul meu şi am dat de Bond, mi s-a părut cel mai plictisitor nume pe care l-am auzit vreodată".

3. Bond îşi are originile în Germania, însă este născut dintr-un tată scoţian (Andrew Bond) şi o mamă venită din Elveţia (Monique Delacroix). După moartea părinţilor, într-un accident de schi, pe când avea 11 ani, James se mută cu mătuşa lui, domnişoara Charmain Bond.

Până să ajungă agentul 007, a lucrat în Ministerul Apărării. Includerea sa ulterioară în Marina Regală Britanică drept comandant în rezervă îi facilitează intrarea în MI6. Biografia lui Bond are multe în comun cu cea a creatorului său, a cărui experienţă în birourile de informaţii britanice din Al Doilea Război Mondial l-au inspirat în scrierea romanelor sale.

4. Dă gata câte un pahar de alcool la fiecare 24.3 minute… Asta este concluzia celor 114 pahare ingerate în Casino Royale de celebrul spion. Deşi a rămas în memoria publicului ca băutor de martini, la petrecerile pe care rareori le ocoleşte, se mai serveşte şi altceva, iar Bond nu îşi refuză mai nimic în materie… Se pare totuşi că băutura din care s-a înfruptat cel mai mult este şampania (35 de pahare), în vreme ce din bere a gustat o singură dată. Asta până la contractul cu Heineken pentru Skyfall!

În seria de romane, Bond consumă în total 317 băuturi alcoolice, câte una la fiecare şapte pagini. Una din creaţiile personale în acest domeniu este Vesper, cocktail servit într-un pahar înalt de şampanie. Reţeta? Trei măsuri de gin Gordon, una de votcă şi jumătate de Kina Lillet (un fel de vermut). Bineînţeles, „agitat” până devine rece ca gheaţa şi servit cu o felie subţire de coajă de lămâie.

5. S-a stabilit că Bond obişnuia să fumeze cam 60-70 de ţigări pe zi (în romane). Erau fabricate pe comandă, manual, şi conţineau în proporţii variate tabac balcanic şi tabac turcesc cu un conţinut de nicotină mai mare decât al unei ţigări obişnuite. Cele trei benzi aurii de pe filtru simbolizau gradul său în Marina Regală.

Pe marele ecran, Bond a renunţat la fumat încă din 2002, de la apariţia lui Die Another Day.

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Razvan600 pe 27 octombrie 2012 12:15
interesant articolul.
blackheart4you pe 27 octombrie 2012 12:43
chiar foarte interesant
Chelbos pe 27 octombrie 2012 13:49
alcolist si fumator inrait. ma mir cum de a supravietuit atator filme :)) 60-70 tigari pe zi?
HarryCineastul5 pe 27 octombrie 2012 17:42
Buna asta!
cosmin742000 pe 28 octombrie 2012 23:02
nicotina lui s-a dus in lipsa de creier a altora
HarryCineastul5 pe 27 octombrie 2012 17:42
Cand a baut bere in Skyfall? Eu tocmai m-am intors de la film si nu l-am vazut sa bea decat de vre-o doua ori, martini, sau ce o fi fost, sigur nu era bere!
Skynet.Zbenga pe 28 octombrie 2012 23:49
a baut cand imediat dupa faza de inceput. Cand ni s-a aratat prima data ca a supravietuit ;) Era in pat cu una si bea Heineken
chrismechris pe 27 octombrie 2012 17:55
^Ba da, a baut. Cand era pe plaja, in perioada de 'disparitie', dupa ce a fost impuscat. Avea o sticla de Heineken in mana.
Vorador pe 27 octombrie 2012 20:18
Chiar acum cateva zile am terminat cartea ''A doua sansa'',titlul original ''You Only Live Twice''
cosmin742000 pe 27 octombrie 2012 20:40
„Când am scris primul roman Bond, în 1953, mi-am dorit ca personajul să fie extrem de şters, de puţin interesant, căruia i se întâmplă însă tot felul de lucruri; mi-am dorit ca el să fie pur şi simplu o unealtă brută … când am căutat un nume pentru protagonistul meu şi am dat de Bond, mi s-a părut cel mai plictisitor nume pe care l-am auzit vreodată". Aici a avut mare dreptate Ian Fle(g)mingIn documentarul realizat de BBC .Modern spies despre serviciile de spionaj britanice intrebati daca are vreo legatura cu realitatea ce se intampla in filmele cu James Bond membrii retelelor de spionaj , au spus ( ceea ce orice om zdravan la cap isi da seama ) ca nu
HarryCineastul5 pe 27 octombrie 2012 21:33
Se pare ca tu nu esti zdravan... Bineinteles ca nimeni nu crede asa ceva! Sunt doar pentru divertisment si relaxare! Ai auzit de asa ceva? Chill omule...
glos pe 28 octombrie 2012 16:29
Fii bun, cosmine si nu-ti mai exprima parerea; uite, iti spun cat se poate de prieteneste: scrii numai aberatii; spui ca ai 39 de ani, dar rationamentele tale, ideile si tot ce transpare din ce scrii arata o persoana de 16-17 ani. Fii bun si nu-ti mai da cu parerea. Nu este o contributie ce scrii.
SANDA45 pe 27 octombrie 2012 22:20
INTERESANT;)
danii1234 pe 28 octombrie 2012 09:41
foarte tare articolul :X
Skynet.Zbenga pe 28 octombrie 2012 23:51
Ma bucur ca am citit asta
zeno.marin pe 29 octombrie 2012 16:43
Al naibii depravat! Una din deosebirile dintre mine si J. Bond este ca mie imi place tuica si nu Martini-ul. Am facut aceasta precizare foarte necesara ca sa scap de gagicile astea KGB-iste de la Bolsoi Theatre (Большой театр). Se tin scai de mine ca nu stiu unde sa ma mai duc sa scap odata... Poate ar trebui sa renunt si la papionul asta deplasat si sa ma imbrac odata si in blugi si geaca...

ps: ideea e sa nu fie tuica de pufoaica, de balegar si nici din pasta de electrozi (da, cica fermenteaza si aia)....

alex_il_fenomeno pe 29 noiembrie 2012 13:57
cred ca o parte din ele le-am remarcat toti in filmele trecute.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells