Opt viziuni cinematografice ale crucificării Mântuitorului

de Mihnea Columbeanu în 23 Apr 2011

Răstignirea a reprezentat mereu un subiect extrem de ofertant pentru urmaşii fraţilor Lumière şi ai lui Méliès - fie în încercarea de a vizualiza o reconstituire cât mai exactă (unii în sens canonic, alţii preocupaţi mai degrabă de adevărul istoric), fie mânaţi de ambiţia explorărilor speculative... sau, pur şi simplu, animaţi de porniri comice, căci Simţul Umorului este, potrivit lui Anthony Burgess, principala calitate a lui Dumnezeu.



Afișează:
1 din 9
Gesú di Nazareth, 1977, Franco Zeffirelli

Indiscutabil, cea mai populară transpunere cinematografică a evangheliilor canonice, filmul lui Zeffirelli se distinge nu prin creativitate ci, în mare parte, prin fidelitate, grandoare şi ilustrativism. Cel mai semnificativ aspect al producţiei constă în faptul că scenariul (Franco Zeffirelli, Suso Cecchi d'Amico, David Butler şi Anthony Burgess) se bazează în mare parte pe romanul biografic "Jesus: A Life" al celui din urmă (autor, printre altele, şi al celebrului "A Clockwork Orange"), o viziune modernă, îndrăzneaţă şi extrem de credibilă asupra vieţii Mântuitorului.

Intervine aici un conflict de idei interesant între Burgess şi Zeffirelli: câtă vreme cineastul respinge ideea sexualităţii lui Iisus, sub pretextul cam dogmatic "era mult mai presus de acel nivel lumesc al vieţii", romancierul o susţine motivând că "era perfect echilibrat - deci, normal şi întreg!" Evitând cu eleganţă acest aspect, filmul preia din roman ipoteza nevinovăţiei lui Iuda (tot mai credibilă, în ultimii ani), aici prezentat ca o victimă a manipulării fariseilor. Secvenţa patimilor, deşi corect şi emoţionant filmată, păcătuieşte printr-un simplism care o împinge în insignifianţă cinematografică (din dorinţa unei tratări cât mai umane şi realiste, dusă cam prea departe) - în schimb, filmul recuperează în episodul procesului, unde Rod Steiger compune un Pilat din Pont cu adevărat de neuitat.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
NmpN pe 23 aprilie 2011 15:37
Doar Gesú di Nazareth are legatura cu adevarata viata a lui Iisus....restul sunt facute total aiurea. Poate si Patimile lui Hristos mai are ceva adevar.....In rest filme facute la misto.
legiune pe 23 aprilie 2011 15:49
dar de unde sti tu ca Gesu di Nazareth are vreo legatura cu viata lui Isus ai fost cumva contemporan cu acest personaj? sau nu sti cum a fost scrisa biblia si cum a fost tradusa din mai multe limbi moarte acum si cate modificari au fost facute ca sa corespunda doctrinei ... hmm poate imi dai si mie meditatii !!!!!!!!!!!!!!!!!!
NmpN pe 23 aprilie 2011 16:11
M-am informat si asta a fost concluzia trasa.....Asta e sfatul care ti-l dau si tie ! INFORMEAZA-TE
legiune pe 23 aprilie 2011 16:28
ai fost in biblioteca vaticanului cu ai reusit vreau si eu.
:)

Pitbull pe 23 aprilie 2011 17:18
Mai copii mäi, de ce nu vä duceti voi sä vä jucati în altä parte?
Ia uite: e frumos afaaarä... au iesit pensionarii sä-si plimbe cäteii prin paaarc...
Hai!

peterpanrmx pe 23 aprilie 2011 18:47
Jesus is in the air!!!:)>-
Kalrak pe 23 aprilie 2011 19:23
E arta ... nici nu vreau sa reprezinte realul, il vad zi de zi, vreau suprarealism ... topicul ridicat este infantil un titlu ceva de genu Iisusul meu e mai ciumeg ca Iisusul tau
legiune pe 23 aprilie 2011 23:57
Asta religia se pare ca inca inspira fanatici care nu vor sa acepte si greselile facute in numele ei
giussy_1 pe 24 aprilie 2011 16:31
copii! pacat ca va certati tocma' pe asa subiect.
e greu de spus care este filmul ,,cel mai bun''.
pentru ca fiecare dintre noi si se asteapta la ,,ceva'' care sa corespunda pentru opinia sa.
e greu de spus ce s-a intamplat acum 2000 de ani;In biblie undeva scrie ca Ioan a zis catre Isus: vreau sa stau langa tine , iar Isus a zis : tu stii ce lucru greu ceri?
am facut aceasta paranteza pentru ca ,chinurile(sic!) prin care a trecut Isus sunt greu de cuprins cu mintea noastra.
Deci fiecare vede in felul sau si fiecare parere trebuie respectata.
Personal imi pace zambetul de pe fata lui Isus -reprezentat de William Dafoe in Last Temptation-, la finalul filmului ce cred ca se gandeste cam asa:
va iubesc pe toti care acum ma huliti si meritati acest sacrificiu !
va iubesc!

legiune pe 24 aprilie 2011 22:19
Nu este ideea de a huli persoana mai degraba intentia initiala si forma ei data de discipoli, familie, interesul politic dea lungul istoriei... etc.
Ca specie inca nu am invata nimic, nu am iesit din ciclu (istoria este ciclica) ... ce mia conteaza la cei 2 ani ai mei si analfabet (asa am fost acuzat, de parca panza de idei tine de gramatica).
PS: jignirile sunt armele celor fara viziune, una este sa afirmi o stare de fapt si alta este sa introduci injuri pentru simplu motiv ca este convenabil nui asa Pitbull

Pitbull pe 24 aprilie 2011 23:54
Q.E.D. :)
adina pe 25 aprilie 2011 18:55
Nu mai sunt moderatori pe-aici? Eu inteleg ca e sarbatoare, dar totusi!
Mai intai, s-au certat un ateu analfabet si un bigot fanatic.
Pe urma, a intrat un nesimtit gata sa atace doar ca sa se afle-n treaba.
Urat, foarte urat, pentru comentariile la un asemenea articol!
Domnilor moderatori, ar fi bine sa va faceti treaba!

legiune pe 25 aprilie 2011 21:18
Draga adina habar nu ai ce vorbesti stiu ca adevarul este relativ, analfabet poate dar totusi bigot fanatic ti-ai pus intrebare ca poate unii nu sunt crestini si sunt blamati in romania cand isi manifesta dorinte legate de confensiunea lor, si chiar penalizati la locul de munca. Numai din ce ai spus se vede ca esti ingusta la minte si fara viziunefaci afirmatii doar ca sa pari mai importanta si pun pariu ca acasa esti sub papucul unui barbat si te refulezi online.
ps:apropo am o problema medicala, m-am nascut defect cand e vorba de scris si citit, daca locuiam in Sparta trebuia sa fiu aruncat de pe stanca. Habar nu ai ce vorbesti, ca sa ma facti bigot ar trebui sa ma cunosti, dupa cum vezi in comantariile mele m-am aptinut de la atacuri la persoana. Daca faceam un atac puteam sa spun ca religiile crestine reprezinta tot ce este mai rau au distrus sute de ani chiar mii tot ce tine de stiinta si libertate in zona lor de influneta, pune mana si mai citeste si tu biblia stuiaz-o fa compartaii cu alte teste contenporane scriilor originale si pe urma sa ai opunii in materie. Habar nu ai ce vorbesti.
Este ultimul mesaj pe aceasta tema. Ai omoara-ma cu pietre e pedeasa scrisa in biblie domnisoara fara de pacat.

ciobanesc mioritic pe 26 aprilie 2011 00:08
@adina
dorinta ti s-a implinit,comentariile inadecvate(?) au fost indepartate (aproximativ toate) , in special cele care il deranjau pe domnul pitbull,ce patetic...

Dubrasca pe 26 aprilie 2011 00:36
Gesú di Nazareth, 1977, Franco Zeffirelli.
Marcant !!!

alex_il_fenomeno pe 26 aprilie 2011 16:16
Gesú di Nazareth din 1977, al lui Franco Zeffirelli ! de departe cel mai bun !
andreeeeeeea pe 27 aprilie 2011 14:55
Il vangelo secondo Matteo (1964) pare cam inspaimantator.
zeno.marin pe 16 aprilie 2012 01:47
Toti cunosc (mai mult sua mai putin) filmul lui Zeffirelli si foarte putini "Il vangelo secondo Matteo" care mi s-a parut un film colosal, poate cel mai bun dintre toate. E greu de conceput ca un ateu convins a putut zamisli o asemena capodopera cinematografica...
margott pe 24 aprilie 2012 17:16
Filmul lui Zeffirelli e cel mai bun, apoi ar fi 'Il Vangelo secondo Matteo", si "The Last Temptation of Christ".
Miiku pe 4 mai 2013 13:14
Cel mai bun mi se pare Gesu di Nazareth.. restu` nhu prea m`au impresionat, dar nhu le`am vazut pe toate. :)
Pitbull pe 5 mai 2013 02:36
Nhu e ghreu sha lhe vhezi. She ghasesc phe nhet.
Iulidesprefilme pe 18 aprilie 2014 16:19
NOTA 10 ! Foarte bun ! Cel mai bun...Robert Powell în rolul vieţii lui...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells