Johnny English 2, o poveste "mai realistă, mai comică şi cu mult mai mult suspans"

de Cinemagia în 23 Sep 2011
Johnny English 2, o poveste "mai realistă, mai comică şi cu mult mai mult suspans"

Între 1992 şi 1997, actorul de comedie Rowan Atkinson a jucat într-o serie de reclame la cărţi de credit, extrem de populare în Marea Britanie, în care avea rolul unui spion predispus mereu la tot felul de accidente. În acea perioadă i-a venit ideea de a crea un film bazat pe acel personaj. A mers cu acest concept la Tim Bevan şi Eric Fellner, de la Working Title, cu care lucrase la filme precum The Tall Guy sau Four Weddings And A Funeral şi Bean. În 2003, Johnny English s-a lansat cu un enorm succes, cumulând la box office peste 160 de milioane de dolari în toată lumea. Pentru că lui Atkinson îi place să facă filme o dată la patru-cinci ani, producătorii au intuit că poate e timpul să facă un nou Johnny English. Bevan explică: "Nu mai era vreun Bond nou sau vreun Jason Bourne programat pentru 2010, aşa că am considerat că avem drum liber. Am mai simţit şi că publicul avea nevoie mai ales de comedii în aceste vremuri". Johnny English... se întoarce! intră în cinematografele româneşti din 23 septembrie.

Al doilea Johnny English este diferit de primul. Producătorul Chris Clark spune: “Personajul ni s-a părut fascinant şi am vrut ca de această dată trebuie să-l punem în situaţii mult mai realiste şi mai spectaculoase.” Pentru a scrie scenariul pe baza poveştii create de William Davies a fos cooptat actorul de comedie şi scenaristul Hamish McColl, cu care Atkinson şi Working Title mai lucraseră la Mr. Bean’s Holiday. Acesta spune: “Ambiţia mea a fost să captez atenţia spectatorului în toate sensurile. Am vrut ca filmul să aibă o poveste mai realistă, mai comică şi cu mult mai mult suspans. ”Pentru actor a fost o plăcere să reintre în pielea personajului: “Fie că sunt Mr. Bean, fie că sînt Johnny English, mă simt foarte confortabil să interpretez aceste personaje. Iar Johnny îmi place pentru că e arogant şi mult prea încrezător în capacităţile lui. ” Când scenariul era în dezvoltare a fost cooptat ca regizor actorul britanic de comedie şi regizorul Oliver Parker: “La început nu eram sigur că era un subiect care să mă implice prea mult creativ, dar, după ce am citit scenariul, talentul lui Hamish m-a convins. Scenariul avea o poveste ambiţioasă de spus şi am ştiu că avea şi un fir de thriller de sine-stătător. Iar provocarea care m-a incitat a fost combinaţia de thriller cu comedie. Dacă îmi iese cum trebuie, partea de thriller va amplifica partea de comedie.”

Agenţi şi adversari

Cuvîntul de bază pentru distribuirea rolurilor în Johnny English... se întoarce! A fost autenticitatea. Parker explică: “Doream să adun împreună actori de acelaşi calibru pe care l-ar fi avut un Bond cu Daniel Craig. Lumea pe care voiam s-o aibă alături Johnny English trebuia să fie aceea a unei mize uriaşe care pune multă presiune pe el ca să se străduie să facă totul perfect, iar pe noi ne distrează pentru că dă greş.” “Am râs încă de la generic cînd am văzut primul film. Rowan are o sincronizare extraordinară şi este extrem de comic. Nu aveam cum să ratez ocazia de a face o comedie spectaculoasă şi să joc alături de Rowan, să pot să-i observ îndeaproape stilul de interpretare.”

În rolul psiholoagei comportamentaliste de la MI7, Kate Sumner, realizatorii au distribuit-o pe Rosamund Pike, cunoscută pentru rolurile memorabile din Pride & Prejudice, An Education şi Made in Dagenham şi, mai recent, din Barney’s Version. Aceasta spune: “Johnny are nenumărate defecte, dar are un simţ al loialităţii ireproşabil. Kate e cea care vede eroul ascuns din el.” Atkinson spune şi el despre colega sa: “Rosamund a reuşit să ofere credibilitate acestei femei care se îndrăgosteşte de un erou neverosimil. ” În rolul eroului personal al lui English, agentul Unu, Simon Ambrose, echipa l-a distribuit pe Dominic West, cunoscut pentru rolul agentului din serialul HBO, The Wire. “Aveam nevoie de modelul agentului clasic, la care Johnny aspiră”, explică producătorul, Parker. “Dominic are charismă şi inteligenţă, încît ai zice ori că e cel mai inventiv erou negativ, ori cel mai nou Bond.”

Etapa cea mai dificilă din timpul castingului a fost găsirea actorului ideal pentru rolul de inamic al lui English. Realizatorii au căutat pe cineva tînăr, care să poată reprezenta lumea nouă din MI7, ca un contrast la stilul de modă veche al lui English. După ce au dat probe cu numeroşi actori britanici, l-au găsit pe Daniel Kaluuya, cunoscut publicului britanic din serialul pentru tineri, Skins, dar şi din Sucker Punch. Atkinson spune despre el: “Daniel are acea minunată capacitate de a se face plăcut, dar posedă şi multă empatie.” Kaluuya, la rîndul său, spune despre Rowan Atkinson: “ Rowan este un actor de comedie extraordinar şi, cînd îl vezi la lucru, înţelegi de ce. Îşi doreşte ca filmul să fie pe atît de bun pe cât cu putinţă şi este un model pentru toţi din jurul lui.” Pentru un alt rol secundar cu greutate, realizatorii l-au distribuit pe Tim McInnerny, expertul în arme de la MI7, ţintuit într-un scaun cu rotile. Acesta nu mai lucrase cu Atkinson de 16 ani, de la serialul The Black Adder. “A fost un pic ciudată reîntîlnirea cu Rowan, dar şi minunată. Avem un sistem al nostru de a pricepe unul munca celuilalt, ceea ce ne-a ajutat să ne simţim foarte bine.”

Din Hong Kong în Alpi: locaţii şi scenografie

Scenograful Jim Clay, premiat şi aclamat pentru Children of Men, de Alfonso Cuaron, s-a alăturat echipei pentru a da filmului acel aer de autenticitate dorit de realizatori. “Jim e incapabil să construiască un decor la scară mică”, glumeşte Parker. “A avut o viziune bogată şi detaliată şi a văzut tot timpul lucrurile în totalitatea lor.” Creatoare de costume Beatrix Pasztor, al cărei portofoliu include filme precum Good Will Hunting și Vanity Fair, a avut sarcina dificilă de a găsi stilul costumelor la scara la care erau executate decorurile. “Beatrix are un fler extraordinar,” spune Parker. “Caută mereu individualitatea fiecărui personaj şi aduce farmec fiecărui costum.” Filmările au durat 13 săptămîni şi au început în Marea Britanie, pentru a se muta apoi la Hong Kong şi în Alpii francezi. S-a filmat în studiourile Ealing, iar unele scene au fost filmate în fostul sediu european al companiei Gillette din partea vestică a Londrei, acum părăsit. Ultimele două săptămâni de filmare s-au desfăşurat la Hong Kong şi în regiunea învecinată, Macao. “Am vrut ca totul să fie spectaculos, ceea ce a lipsit în primul film, aşa că am ales locaţii precum Hong Kong sau Alpii francezi”, mărturiseşte Bevan.

Scenograful Claz adaugă: “Hong Kong ne-a oferit un contrast pentru restul filmului. Lumea MI7 este modernă, iar Hong Kong ne-a permis să aducem un aspect mai colorat şi mai aspru.” Parker a apreciat oportunităţile pe care le-a oferit oraşul: “Am avut o scenă de bătaie pe un ponton, iar în fundal se întrezăreau zgîrie-norii cu colţii lor ascuţiţi.” S-a filmat pe acoperişul faimoasei clădiri Chungking, dar şi în portul modernizat Yau Ma Tei Typhoon. Ultimele două zile s-au desfăşurat la hotelul Grand Lisboa, din Macao. Filmările de la Londra s-au încheiat la mijlocul lui decembrie, după care o echipă redusă numeric s-a mutat în Alpii francezi, unde s-au filmat scenele cu telecabina, ski şi sărituri cu paraşuta.

Urmăriri cu scaunul cu rotile. Cascadoriile

În noul Johnny English, Rowan Atkinson a avut surpriza de a avea mult mai multe scene de acţiune: “Ar fi trebuit să facem toate aceste scene acum opt ani, iar acum mult mai puţine. Mi s-a părut foarte provocator şi m-a cam luat prin surprindere, deşi am avut un cascador care m-a dublat foarte bine. Dar am supravieţuit, iar filmul s-a făcut.” Una din cele mai dificile cascadorii a fost cea în care Atkinson face o cursă nebunească cu scaunul cu rotile al lui Qatermain printr-un mall, ca să scape de serviciile secrete. Parker povesteşte: “Am luat o cursă de maşini clasică şi am înlocuit-o cu o cursă nebunească prin Londra cu un scaun cu rotile. Rowan este actorul ideal pentru acest gen de gag comic.”

Pentru ca Atkinson să-şi poată face singur cascadoria a fost nevoie de lungi discuţii cu studioul. “Centrul de gravitate al unui scaun cu rotile este extrem de sus, aşa că e destul de periculos să iei viraje sau să frînezi”, spune Parker. “Ne- am dorit ca scaunul să poată prinde 70-80 km/oră, aşa că echipa de efecte speciale a trebuit să „tuneze” patru scaune cu rotile, modificîndu-le în funcţie de scena în care apăreau.

Nici un film cu spioni nu ar fi complet fără gadgeturi. Quartermain este cel care îi prezintă lui English instrumentele cu ajutorul cărora îşi va duce la bun sfîrşit misiunea, dintre acestea făcînd parte şi maşina lui. Atkinson e renumit pentru interesul faţă de maşini şi căuta o maşină cu aspect foarte britanic, specială, care nu poate fi cumpărată dintr-un showroom. El spune: “Ştiam că acum cîţiva ani Rolls- Royce a creat un motor fenomenal de nouă litri, în V16. I-am abordat, iar ei au fost foarte amabili şi au montat un motor dn acesta într-un Rolls- Royce Phantom cu care să putem filma. Parker concluzionează: “Pentru noi a fost extraordinar fiindcă Rowan e capabil să întruchipeze arma supremă pentru orice inamic ar fi avut, cel mai mărunt gest al lui provocînd hohoe de rîs. E genial la planuri apropiate, dar şi la planuri largi. Cheia este să-i laşi suficient spaţiu pentru a se desfăşura.”

Muzică pentru spioni

Cel desemnat să compună muzica filmului este compozitorul şi colaboratorul vechi al lui Matthew Vaughn, Ilan Eshkeri. Parker l-a ales pentru abilitatea lui de a jongla cu ambiente muzicale diferite, dovedită prin filme precum Layer Cake şi Kick-Ass , sau Ninja Assassin, Stardust şi The Young Victoria. Parker explică decizia de a colabora cu Eshkeri: “Ilan e capabil să aducă efecte de-a dreptul pirotehnice coloanei sonore a filmului. În cariera lui a reuşit cu mult succes să treacă de la acţiune la comedie, de la romantism la dramă.”

Aşa cum orice film cu spioni are o melodie-emblemă, la fel s-a întîmplat şi cu Johnny English... se întoarce!. Muzicianul şi producătorul multipremiat, “EG” WHITE” a compus piesa “I Believe in You”. Interpretată de cîntăreţul britanic RUMER, piesa a devenit tema filmului. White, cunoscut pentru colaborările cu superstaruri precum P!nk, Kylie Minogue, Adele, Joss Stone sau Duffy, nu se află la prima întîlnire cu Atkinson; drumurile li s-au mai intersectat cu ani în urmă, pe cînd artistul încă nu-şi lansase cariera şi lucra într-un magazin Apple, vînzîndu-i lui Atkinson un laptop. Parker e entuziasmat de melodie: “I Believe in You este o piesă excelentă şi aduce un mare plus filmului, e pasionată, e tandră şi ambiţioasă. Ne face pe toţi să credem în Johnny.”

Universal Pictures prezintă JOHNNY ENGLISH... SE ÎNTOARCE!, din 23 septembrie în România, în asociere cu StudioCanal şi Relativity Media, o producţie Working Title, cu Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike, Daniel Kaluuya şi Richard Schiff. Muzica filmului e compusă de Ilan Eshkeri, costumele sînt create de Beatrix Pasztor. Editor este Guy Bensley, iar scenograf, Jim Clay. Danny Cohen, BSC, este director de imagine, iar Ronaldo Vasconcellos este coproducător. William Davies, Debra Hayward, Liza Chasin snt producători executivi. Povestea e semnată de William Davies, iar scenariul îi aparţine lui Hamish McColl. Tim Bevan, Eric Fellner, Chris Clark sînt producători. Johnny English... se întoarce! e regizat de Oliver Parker.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 23 septembrie 2011 14:51
nu as rata acest film pentru nimic in lume !
Crist11 pe 23 septembrie 2011 21:00
Al doilea James Bond al celebrei francize :)))) parodie bineinteles.
Anymai pe 24 septembrie 2011 08:01
Foarte tare filmul! Am vazut Johnny English si am ras cu lacrimi :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells