Începe săptămâna filmului maghiar

3 Nov 2009
Începe săptămâna filmului maghiar

În mai puţin de o săptămâna vei putea vedea cele mai noi filme ale tinerilor cineaşti maghiari în cadrul cinematografului Tinerimea Română. Cinematograful va găzdui şi o expoziţie de afişe de filme maghiare şi timp de şase zile va prilejui întâlniri cu invitaţii speciali ai evenimentului.

Iată mai jos programul şi prezentările filmelor. Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile. Toate filmele sunt subtitrate în limba română. În cadrul săptămânii maghiare va putea fi vizionat şi Katalin Varga, într-o proiecţie specială găzduită de cinematograful Hollyweed Multiplex din Mall Vitan. Biletele  la această proiecţie se vor putea cumpăra la faţa locului.

Luni, 9 noiembrie 2009, ora 19.00.

NU SUNT PRIETENUL TĂU
2009, 100 min.

Invitaţi speciali: Fátyol Kamilla, Szülek István, Gosztonyi Csaba

Regia: Pálfi György
Distribuţia: Szülek István, Országh Gyöngyvér, Kim Corbisier, Fátyol Kamilla, Páll
Zsolt, Gosztonyi Csaba, Czene Csaba, Farkas Kati, Tóth Eszter

Regizorul filmelor Hukkle şi Taxidermia revine cu un nou film în care are un limbaj total diferit de filmele lui anterioare. Nu sunt prietenul tău este un film de improvizaţie – nu numai a celor nouă personaje, ci şi a operatorului, a regizorului şi „scenariştilor”, căci povestea s-a născut, a evoluat şi a devenit ceea ce a ajuns în faţa publicului, pe baza ideilor şi reacţiilor de moment ale personajelor. Însă mai importantă decât povestea este lumea care ni se arată: o felie din Budapesta anului 2008, ianuarie. Şi mai ales descoperirea faptului că cei cu care călătorim zilnic în tramvai sau în metrou sau cei cu care stăm împreună într-un cinematograf, sunt şi ei oameni ca şi noi. Mai buni, mai răi, dar în orice caz extrem de incitanţi, care pot fi iubiţi pentru ceea ce sunt.

Acest film prezintă cu mijloacele pure ale filmului documentar, o grupă de la grădiniţă: echipa a înregistrat în calitate de observator viaţa aspră de zi cu zi a unor copii de patru ani, ca o avanpremieră în miniatură a societăţii pe care o vom vedea în lung metrajul  Nu sunt prietenul tău.

După film discuţii cu actorii invitaţi.

Marţi, 10 noiembrie 2009, ora 19.00:

EMISIE
2009, 90 min.

Regia: Vranik Roland
Scenariul: Vranik Roland, Barta András
Distribuţia: Hajduk Károly, Rátóti Zoltán, Terhes Sándor, Wéber Kata, Kerekes Éva, Becker Hanna, Kóródi Boróka, Thuróczy Szabolcs, Lengyel Ferenc

Dacă dispare imaginea, viaţa se opreşte. Ce se întâmplă când nu este emisie? Deşi au dispărut imaginile, din obişnuinţă oamenii se holbează la ecranul gol. Vranik Roland prezintă o lume fără emisie printr-o utopie negativistă. Puterea televiziunii şi a mediei, supunerea oamenilor de către această putere. În lumea noastră digitală totul (munca, distracţia) ne este servit prin intermediul monitoarelor, orice am dirija, avem nevoie de monitoare, astfel dacă monitorul rămâne fără imagine, civilizaţia încetează să mai existe. Omul dependent de televiziune construieşte un zid de beton, face o gaură în zid ca să aibă pe ce să se uite. În film descoperim soarta proprie a trei fraţi, vedem ce se întâmplă cu fiecare în asemenea situaţii limită. Pelicula a fost filmată în mare parte la malul Mării Negre, la Constanţa.

Miercuri, 11 noiembrie 2009, ora 19.00:

PRÍMA PRIMAVÉRA
2008, 90 min.

Regia: Edelényi János
Distribuţia: Lukáts Andor, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling, Djoko Rossich , Börcsök Enikő, Máthé Erzsi, Schubert Éva, Bezerédi Zoltán, Pelsőczy Réka

Un film pentru începători şi veterani, pentru călători singuratici şi perechi rătăcitoare. Pentru toţi aceia care îşi caută propriul drum sau care şi-au dat seama că au pornit pe drumul greşit şi mai pot schimba traseul. Cele două personaje aflate aparent la antipozi, se întâlnesc în urma unei situaţii nefericite, fiind nevoiţi să facă o călătorie dulce-amară în care nu pot conta decât pe ei înşişi. Gabi şi Joli sunt adorabili în stângăcia lor, o apariţie ireală: Joli urcă muntele într-o minijupă cu buline, cu sandale cu toc înalt, iar Gabi, îmbrăcat în sacou, cu părul cărunt fluturând în vânt, cară o lustră: un cadou. Cei doi străini suportă cu umor şi sarcasm încercările unui tur  montan de basm. Putem fi alături de ei în această hoinăreală, însă filmul înseamnă mult mai mult: pelerinajul a doi oameni dependenţi unul de celălalt, către ţinta dorită. Chiar dacă sunt debusolaţi, nimic nu le stă în cale, trec peste orice obstacole, uneori chiar nostime. Braţ la braţ, tot înainte, căci pentru ei nu mai există cale de întors. Este drumul sufletelor pierdute, a doi oameni care trebuie să se găsească pe ei înşişi.

Joi, 12 noiembrie 2009, ora 19.00:

SINUCIDERE INTIMĂ
2009, 73 min.

Regia şi scenariul: Szajki Péter
Distribuţia: Szabó Győző, Huszár Zsolt, Kovács Lehel, Gáspár Tibor, Nagy-Kálózy Eszter, Gáspár Kata, Botos Éva, Várkonyi Eszter, Nagy Zsolt, Földes Eszter

Spectacolul uman al lui Szajki Péter pătrunde în secretele relaţiei de cuplu, ajungând la suflet prin intermediul trupului. Acţiunea filmului se desfăşoară într-o singură zi: povestea celor patru personaje se intersectează aparent într-un bar erotic, unde îşi caută alinarea personajele principale de sex bărbătesc, şocaţi şi dezorientaţi sentimental. Cele patru poveşti ale filmului sunt la fel de bune, cu dialoguri spirituale, ajungând la punctul culminant: enunţarea adevărului, în urma unor conflicte construite cu ingeniozitate. Un atu al filmului constă în faptul că cele patru relaţii sunt lipsite de stereotipii: sexul – ne spune filmul – poate aduce probleme similare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi; la ambele sexe există suficient de mulţi perfizi, frustraţi, incompatibili pentru relaţia de cuplu. Szajki nu explică: prin intermediul unor situaţii nude prezintă ceea ce practic i se poate întâmpla oricui şi oriunde, oferindu-i savoare acestui film intim.

După film discuţii cu regizorul.

Vineri, 13 noiembrie 2009, ora 19.00:

UN FEL DE AMERICĂ 2
2008, 110 min.

Regia: Herendi Gárbor
Distribuţia: Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Lucia Brawley, Csuja Imre

În 2002, Gábor Herendi cu Un fel de Americă a devenit peste noapte favoritul numărul unu al cinefililor maghiari, toţi aşteptând continuarea. Titlul primului film devenit peliculă de cult, are o forţă de atracţie pentru public, încât continuarea nu poate fi decât de succes. Herendi simte şi de această dată cu ce poate provoca senzaţie: scopul filmului este distracţia. Filmul are elan, este plin de sentimente, poante bune, pelicula se derulează fluent sub privirea spectatorilor.

După film discuţii cu regizorul.

Sâmbătă, 14 noiembrie 2009:
Hollywood Multiplex, bilete se pot cumpăra la faţa locului
Programul filmului va fi afişat de cinematograf

KATALIN VARGA
2009, 84 min.

Regia şi scenariul: Peter Strickland
Distribuţia: Péter Hilda, Pálffy Tibor, Tankó Norbert

Filmul este prima coproducţie româno-britanico-maghiară, însă actorii maghiari din România, distribuiţi în rolurile principale, 90% din durata filmului vorbesc limba maghiară. Filmul spune povestea lui Katalin Varga, o femeie izgonită de soţul care a aflat că aceasta a fost violată în urmă cu zece ani. Ajunsă pe drumuri împreună cu fiul ei, rodul violului, Katalin porneşte în căutarea celui care i-a distrus viaţa, iar gândul răzbunării va pune stăpânire pe ea.

Regizorul englez debutant Peter Strickland este de părere că povestea s-ar fi putut întâmpla oriunde, ceea ce este adevărat în sensul că tema răzbunării este universală. Toate simbolurile cheie ale violului şi a răzbunării sunt eliminate: nu este prezentat violul şi, în final, nu există o răzbunare tradiţională; cu toate astea întregul film este apăsat de aceste două elemente.

Cu aluzii la balade folk şi la basme, decorul transilvănean al filmului (a fost filmat în munţii transilvăneni din apropierea oraşelor Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc), natura, o forţă dominantă în film, aruncă încă o umbră asupra realităţii. Sunetele constante şi intense produse de insecte, câini, bufniţe şi de clopoţeii caprelor încadrează povestea într-o lume care nu va fi niciodată guvernată de raţiune, ci doar de instinct.

FILME DE SCURT METRAJ
Tinerimea Română, str. Gutenberg nr. 19., intrare gratuită

Vineri, 13 noiembrie 2009

ora 15.00: Scurt metraje 1.
Mayer Eszter: Masa de duminică (2008, 20 min)
Spah Dávid: Invers (2008, 14 min)
Sebő Ferenc: alterego (2006, 20 min)

Masa de duminică
2008, 20 min.

Regia şi scenariul: Mayer Eszter
Distribuţia: Kósa Béla, Legát Tibor, Makra Viktória, Marsi Anikó

Dimineaţa unui cuplu plictisit, cu o relaţie veche, uşor trecută. O aşteaptă la masă pe Ági, fiica lor, care vrea să-şi prezinte prietenul, pe János. Mama constată cu surprindere că acesta este dragostea ei din tinereţe.

Invers
2008, 14 min.

Regia şi scenariul: Spah Dávid
Distribuţia: Mészáros Béla , Kárász Zénó, Pálmai Anna, Fodor Annamária, Csákányi Eszter, Pelsőczy Réka

Este povestea lui Zoltán, un băiat deştept, talentat şi hotărât; a obţinut diploma de jurist cu rezultate deosebite; trăieşte cu părinţii care-l feresc de tot ce se poate. După nenumărate refuzuri candidează pentru un post la care nici nu visase şi pentru care pare să fie candidatul ideal. Cu o excepţie: este altfel decât ceilalţi. Tema filmului este egalitatea de şanse şi cât de puţin ne putem imagina situaţia unei persoane cu deficienţe motrice. Zoltán mărturiseşte că în film regia priveşte din alt unghi problema. Modifică şi proporţiile imaginii, aceasta apropiindu-se de fotografia verticală, însă ochiul uman se obişnuieşte repede cu încadrarea pe verticală.

alterego
2006, 20 min.

Regia: Sebő Ferenc
Distribuţia: Anger Zsolt, Eszenyi Enikő, Fancsikai Péter, Ubrankovics Júlia

O tânără pereche de amorezi se mută în locuinţă nouă. Descoperă că alături stau tot ei, cu 20 de ani mai târziu. Scurt-metrajul lui Sebő Ferenc trezeşte panică existenţială în spectator, acesta renunţând în douăzeci de minute la iluziile despre dragoste, fericire şi viitorul strălucit; se recunoaşte în fiecare gest de pe peliculă şi se apără împotriva fiecărui enunţ al filmului – fiind al cincilea. Sau poate al treilea?

ora 16.00: Scurt metraje 2.
Felméri Cecilia: Cu-cu! (2008, 17 min)
Hegedűs 2 László: 1Cafea (2008, 6 min)
Kenyeres Bálint: Istoria aviaţiei (17 min)
Nemes Jeles László: The Counterpart  (14 min)

Cu-cu!
2008, 17 min.

Regia: Felméri Cecilia
Distribuţia: Hatházi András, Gábos Albin, Barabás Réka
Kerekes János are o iubită, Máris, dar aceasta este obligată de părinţi să se mărite cu Demics, unul bogat, dar prostuţ. Máris se căsătoreşte cu acesta, dar îi promite lui János, că după nuntă întâi se va dărui lui. De aici încep încurcăturile. Prin lucrarea de diplomă, filmul Cu-cu, în creaţia lui Felméri Cecília s-a produs o schimbare de gen, a creat o lume individuală, proprie, coaptă. Imagistica scurt-metrajelor ei este deosebită, parcă ar fi desenată, pictată sau animată. Caracterul specific al dialogurile uneori cu tendinţă de umor negru se datorează faptului că naratorul, sincronizând personajele, articulează forţat, ceea ce funcţionează ca o sursă de umor.  Este o soluţie verbală pentru a-i menaja pe spectatorii mai pudici şi pentru a-i conferi filmului un caracter de basm.

1 Cafea
2008, 6 min.

Regia, scenariul şi imaginea: Hegedűs 2 László
Narator: Esterházy Péter
Personaje: Filtru de cafea, Filtra de cafrea

A fost odata un filtru de cafea. Şi o filtră de cafea. S-au îndrăgostit. S-au contopit. A fost odată un filtru de cafea (şi încă unul).

Istoria aviaţiei
2009, 17 min.

Regia: Kenyeres Bálint
Scenariul: Kenyeres Bálint, Beregi Tamás
Imaginea: Erdély Mátyás
Producător: Hutlassa Tamás, Kenyeres Bálint, Emmanuel Agneray (Café Film, Travissss Film, Bizibi)
Distribuţia: Marie Mure, Nyakó Juli, Babarczy László, Adorján Eszter, Caroline Matthieu

În pelicula de 15 minute a lui Kenyeres Bálint (Before Dawn) se confruntă un episod din istoria tehnicii cu un aspect al cotidianului. Istoria aviaţiei expune într-un stil elevat o poveste drăguţă, simplă, dar aprofundată şi frapantă.

Premii:
Diplomă de merit la Festivalul de Film Sarajevo, 2009
Marele Premiu Onda la Festivalul de scurt-metraje Vila do Conde, 2009

foto: arepules01


The Counterpart
2009, 14 min.

Regia şi scenariul: Nemes Jeles László
Imaginea: Erdély Mátyás
Producător: Muhi András (Inforg Stúdió), Havas Ágnes (Havas Productions)
Distribuţia: Karel Dobry, Tompa Ádám, Krisztik Csaba, Kovács Kálmán, Szalay Simon

Vremuri negre. Zile albe. Doi prieteni care trăiesc în lumi separate, după mulţi ani se reîntâlnesc în vremuri grele şi într-un loc neaşteptat. Care este de fapt cealaltă parte?

Premii:
Diplomă de merit la Festivalul de film Aye Aye, Nancy, 2009
Diplomă de merit la Festivalul Internaţional de Film Cinema Jove, Valencia, 2009
Diplomă de merit la Festivalul de Film Zabok Tabor, 2009
Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj la Festivalul Internaţional de Scurt-metraje DaKINO, Bucureşti, 2008

foto: counterpart01


17.00: Scurt metraje 3.
M. Tóth Géza: Mama (2008, 10 min)
Dobray György: Păcate Pascale (2008, TV film, 46 min)


Mama
2008, 10 min.

Regia şi scenariul: M. Tóth Géza
Animatori: Nyolczas István, Lóránt Attila, Zuban Dániel, Pulai Gábor, Gergely Zsolt, Szeibold Krisztián, Pető Sándor, Várfoki Zoltán
Distribuţia: Török-Illyés Orsolya

O poveste despre întinderea în jurul lumii, a rufelor. Prin dansul circular al camerei M. Tóth Géza prezintă ideea ciclicităţii timpului şi a existenţei, creând şi totodată distrugând cu perfecţiunea naturală caracteristică regizorului, un univers independent. Acceptarea deschisă a sorţii conferă o frumuseţe deosebită coşului dărâmat, locuinţei din blocul de beton şi întregii lumi învechite.

Păcate Pascale
2008, film de televiziune, 46 min.

Regia: Dobray György
Distribuţia: Eszenyi Enikő, Kamarás Iván, Ubrankovics Júlia

Paşte. Vremea încondeierii ouălor. Între timp se petrece un joc crunt în faţa microfonului unei reporteriţe însărcinate. Jocul unui bărbat fără inhibiţii şi a unei femei care suportă orice. Uşor comic, uşor tragic, dar mai ales tragicomic. Aceasta-i viaţa lor şi în ciuda unui sfârşit suprarealist, poate că jocul nici nu a fost joc...

FILME DOCUMENTARE
Tinerimea Română, str. Gutenberg nr. 19., intrare gratuită

Sâmbătă, 14 noiembrie

10.00: Romanţă pastorală (Dragoste gay)
2007, 50 min

Regia: Bódis Kriszta
Imaginea: Takács Mari
Producător: Muhi András (Inforg Stúdió)
Distribuţia: Kalányos Mari, Bán Mari, Tímár Magdi, Gordon Agáta

Scriitoarea-regizor Bódis Kriszta cunoscută pentru romanele şi documentarele privind problemele minorităţilor, a pătruns cu camera ei în viaţa prietenilor, pentru a descrie dragostea dintre lesbiana Mari şi vecina ei romă, care trăiesc într-un sat izolat. Prin povestea lor emoţionantă ne atrage atenţia asupra faptului că uneori dragostea nu este suficient de puternică pentru a învinge prejudecăţile împietrite. Oare e bine aşa?

11.00: Gogo & George
2009, 40 min.

Regia: Konecsny Emőke
Distribuţia: Dőry-Kovách Ilona, Dőry Ádám, Marék Veronika, Jaap Scholten, Szabó Géza

Ungaria postbelică îi datorează foarte mult colonelului american de origine maghiară, Kovách György. În calitate de şef al departamentului maghiar din cadrul misiunii militare americane, Kovách György a readus în Ungaria, în ziua de 20 august 1945, mâna dreaptă a lui Sfântul Ştefan. În film Gogo nu povesteşte despre meritele militare ale soţului, ci despre cum şi-au găsit fericirea alături, şi dragostea. Nu aflăm detalii din viaţa lor. Fotografiile utilizate în film drept ilustraţii, prezintă o pereche tânără, fără griji, iar naratoarea, Gogo recunoaşte fără să se ascundă după degete, că se mândreşte cu faptul că „a prins” un asemenea bărbat. Ea povesteşte cu plăcere – iar publicul se distrează ascultând povestea unei perechi fericite într-o lume, în care oamenii nu mai cred în poveşti.

11.50: Sinagogă de vânzare!
2007, 47 perc

Regia şi imaginea: Gellér-Varga Zsuzsanna

Privatizare, crâşmă irlandeză, licitaţie. Cine-ar crede, că este vorba de sinagoga din Kőszeg? Monumentul arhitectural din centrul orăşelului este în paragină. Autorităţile speră ceva, iar proprietarii aşteaptă recuperarea investiţiei lor. Biserica evreiască din oraşul vecin şi administraţia locală înfiinţează o fundaţie. Un bărbat şi o femeie, soţi, militează pentru salvarea clădirii...

12.40: Călătorie lungă
2007, 51 min.

Regia: Böszörményi Zsuzsa, Kai Salminem
Distribuţia: Illár József, Tóth Lajos, Munkácsi Lívia, Gilányi János, Kisszelmenc és Nagyszelmenc lakosai

Film tragicomic despre extremitatea estică a Uniunii Europene.
În centrul unui sat cu populaţie maghiară, Szelmenc, timp de 60 de ani trecea un gard din sârmă ghimpată: graniţa dintre Uniunea Sovietică şi Cehoslovacia, apoi dintre Ucraina şi Slovacia. În timp ce UE construieşte graniţele Schengen, deschiderea noului punct de frontieră aduce un nou tip de discriminare în viaţa oamenilor din cele două părţi ale gardului.

13.40: Spioni în bucluc – Povestea lui Rimner Gábor
2009, 51 min.

Regia: Papp Gábor Zsigmond
Distribuţia: Rimner Gábor

„Prin noţiunea de spionaj se înţelege în general o activitate îndreptată asupra strângerii informaţiilor secrete. Conform uzanţei organelor de spionaj imperialista, multe sarcini concrete ale spionajului sunt îndeplinite, alături de spioni profesionişti, de către agenţii recrutaţi din rândul cetăţenilor altor state, care astfel îşi trădează propria ţară. (...) Cum se recrutează spionii? Pentru ce sunt ei recrutaţi? Se poate renunţa la activitatea de spionaj? Pentru a răspunde la aceste întrebări şi la altele similare, l-am abordat pe Rimner Gábor, recrutat de către CIA în anul 1973." (Ifjúsági Magazin, octombrie 1981)

14.40: Nomad Plaza – Trei călători
2009, 53 min.

Regia: Szalay Péter

Raportul familiei de rromi care exploatează parcul de distracţii, a producătorului de fluiere, care este şi alergător de distanţă, şi a fotografului ambulant faţă de tradiţii şi spiritul contemporan. Vieţi paralele în vâltoarea secolului XXI.

15.40: Iubire nebună, ce eşti!
2008, 75 min.

Regia şi imaginea: Sós Ágnes
Producător: Sós Ágnes (Dokuart)

Tineri. Preoţi. Catolici. Unii romano-catolici, alţii greco-catolici. Deopotrivă supuşii papei de la Roma, având aceleaşi sarcini. Însă obiceiuri diferite: istoria a făcut ca unii să aibă voie să se îndrăgostească, să se căsătorească şi să aibă copii, iar ceilalţi nu. Greşeşte cel care crede, că viaţa unui preot catolic constă din rugăciune, spovedire şi predică. Preotul poartă uneori haină de piele, se antrenează, bea bere şi ţine cură de slăbire – indiferent de apartenenţa religioasă. În timp ce preotul greco-catolic cumpără verighetă şi rochie de mireasă sau o ajută pe soţia sa şi se joacă cu copii lui, preotul romano-catolic trăieşte în celibat. Trebuie să accepte situaţia, pentru că ştia de la început. Pelicula prezintă paralel sentimentele, viaţa lor cotidiană, precum şi modul în care îşi îndeplinesc sarcinile. Oare e o dragoste nebună cariera de preot catolic? La această întrebare caută răspuns documentarul cineastei Sós Ágnes.

17.00: Trei pagini lipsă
2007, 47 min.

Regia: Schuster Richárd
Distribuţia: Benisch Veronika

La vârsta de 86 ani, tani Vera porneşte în căutarea a trei pagini lipsă, ultimul capitol din dragostea ei tragică. Csillag Albert desenează cărţi de poveşti, este cel mai talentat grafician al vremii lui. În decembrie 1937 o cunoaşte la un bal de avocaţi, pe Benisch Veronika, o tânără de numai şaisprezece ani. Dragoste la prima vedere. Însă istoria intervine. Albert este dus la muncă forţată, de unde îi trimite Verei, în secret, scrisori cu desene şi poezii, precum şi o verighetă... Astăzi, tanti Vera porneşte în căutarea unei cărţi pierdute, pe care a ţinut-o în mână ultima oară după război, şi din care lipseau pe-atunci trei pagini. Pe parcursul investigaţiei reapar sentimente, amintiri ascunse despre o dragoste demnă de un roman, despre război şi despre persecutarea evreilor.

Taguri:  film maghiar, festival

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells