Iată ce filme concurează pentru Palme d'Or 2022! Cristian Mungiu revine în competiția celui mai important festival de film al lumii cu R.M.N.

de Alice Kanterian în 15 Apr 2022
Anul acesta în competiție sunt patru foști câștigători de Palme d'Or

În perioada pandemiei, niciun festival de film nu a avut de suferit precum cel de la Cannes, care a fost nevoit să își anuleze ediția 2020 și să schimbe data festivalul din 2021 pentru una din vară. Însă, acum, acest important eveniment al cinematografului de artă internațional revine în forță cu cea de-a 75-a ediție: joi au fost anunțate filmele selecționate anul acesta, iar România este reprezentată în principala secțiune competițională de Cristian Mungiu, care concurează pentru Palme d'Or cu filmul R.M.N., iar în secțiunea Un Certain Regard România e reprezentată de Metronom, debutul în lungmetraj al lui Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour.

Deși pandemia încă nu s-a încheiat și numeroase țări trăiesc o nouă creștere a infecțiilor cu Covid, delegatul general al Festivalului, Thierry Frémaux, a afirmat că „peisajul cinematografului global începe să își revină, și acest an marchează o întoarcere la o stare de aproximativă normalitate”.

Anul acesta în competiție sunt patru foști câștigători ai Palme d'Or. Regizorul român Cristian Mungiu a câștigat Premiul de la Cannes în 2007 cu thriller-ul cu nuanțe naturaliste 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile și, de-a lungul timpului, a revenit cu filme la fel de dure și de grave care vorbesc despre lupta de clasă și forțele care constrâng oamenii, scrie Variety. Acum vine cu filmul R.M.N., la cinci ani după succesul lui Bacalaureat. Noul film îl are ca personaj pe un bărbat care se întoarce, de Crăciun, în satul său și descoperă comunitatea afectată de ura împotriva imigranților. Să ne așteptăm la o perspectivă dură asupra unei probleme de nivel global.

Un alt fost laureat, Ruben Östlund, se întoarce la festival anul acesta după ce satira la adresa lumii artei, The Square, a câștigat premiul cel mare în 2017. Există o puternică impresie favorabilă legată de primul său film în engleză, Triangle of Sadness, în care Woody Harrelson este un marinar cu vederi de stânga, căpitan pe iaht de lux, și care astfel ajunge izolat pe o insulă pustie cu un cuplu tânăr și bogat (Charlbi Dean și Harris Dickinson). Filmele lui Östlund sunt de fiecare dată perspective dure asupra unor societăți disfuncționale, și se pare că nici ultimul nu va face excepție.

Japonezul Hirokazu Koreeda a câștigat Premiul în 2018 pentru Shoplifters, nominalizat și la Oscar, înainte de a face un film cu producție internațională, La vérité, cu actori din Statele Unite și din Franța. Acum revine la Cannes cu Broker, povestea „cutiilor cu bebeluși”, care le permit părinților să își abandoneze copiii nedoriți. Premisa sugerează o întoarcere la tematica familiilor disfuncționale din Shoplifters sau Așa tată, așa fiu, scrie IndieWire. Acestea precum și alte filme ale lui Koreeda au avut succes la Cannes de-a lungul anilor.

În cele din urmă, dintre premiații cu Palme dOr care se întorc anul acesta la Cannes în principala secțiune competițională, sunt frații Dardenne. Cea mai recentă dramă neorealistă a fraților Dardenne, Jean-Pierre și Luc (ce se numără printre puținii regizori care au câștigat Palme d'Or pentru două filme - Rosetta și L'enfant), se numește Tori and Lokita; cei doi regizori surprind criza imigranților cu povestea unor tineri refugiați care își găsesc un cămin nesigur într-o țară europeană. Frații Dardenne nu reușesc întotdeauna să domine evenimentul de la Cannes, însă Festivalul se bucură întotdeauna de filmele lor sincere, comentează publicația Variety.

Fremaux a confirmat și premiera lui Top Gun: Maverick, alături de celebrarea lui Tom Cruise, în cea de-a doua zi a festivalului, care urmează să se desfășoare între 17 și 28 mai.

Festivalul îl așteaptă pe Tom Cruise și Top Gun: Maverick de doi ani, încă de la ediția anulată din 2020, iar Tom Cruise va ajunge în cele din urmă, anul acesta, pe Croazetă. Elvis al lui Baz Luhrmann era încă, pe atunci, în faza de producție, pe când Tom Hanks, care juca rolul managerului lui Elvis, a devenit unul dintre primele staruri care a făcut Covid. Totuși, biografia semnată de Baz Luhrmann a ajuns la timp la finish pentru a se bucura de propria premieră în afara competiției canneze. Și George Miller, un obișnuit al Festivalului, se va întoarce la Cannes, acolo unde Mad Max: Fury Road a avut prima proiecție în 2015 și, mai târziu, Miller conducea juriul. Mult-așteptatul său film, drama fantastică Three Thousand Years of Longing, vine la Cannes cu actorii din rolurile principale, Idris Elba și Tilda Swinton. Deocamdată, componența juriului rămâne un mister. Există speculații cu privire la Penélope Cruz, sau poate regizorul iranian Asghar Farhadi, cu toate că acuzațiile de plagiat la adresa acestuia ar putea să întârzie procesul, scrie IndieWire. Totuși, Festialul a dezvăluit și o alegere surprinzătoare, Z (comme Z), o comedie zombie a lui Michel Hazanavicius, un obișnuit al Festivalului, al cărui film The Artist a fost un succes în 2011.

Chiar dacă James Gray se poate să nu fie cel mai admirat regizor din Statele Unite, Cannes-ul l-a prețui mereu: drama sa polițistă We Own The Night, povestea de dragoste cu Joaquin Phoenix Two Lovers și The Immigrant, filmul inspirat de scrierile lui Elia Kazan, au fost cu toate succese în competiție. Filmul plasat în spațiu Ad Astra a ajuns la Veneția în 2019, iar acum Gray se întoarce în competiția canneză cu producția Focus Features Armageddon Time, în care joacă Anne Hathaway, Anthony Hopkins și Jeremy Strong, starul din Succession, într-o poveste despre maturizare plasată în Queens.

Doi regizori ucraineni, Sergei Loznitsa (The Natural History of Destruction) și Maksym Nakonechnyi (Butterfly Vision) au fost invitați, alături de un rus, regizorul dizident Kirill Serebrennikov, în competiție cu Tchaikovski's Wife.

Exploreaza subiecte similare:

cristian mungiu, bacalaureat, 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile, Ruben Östlund, The Square, Triangle of Sadness, Woody Harrelson, Harris Dickinson, Hirokazu Koreeda, Shoplifters, R.M.N., Broker, Soshite chichi ni naru, Rosetta, L'enfant, Top Gun: Maverick, Tom Cruise, Elvis, Baz Luhrmann, Tom Hanks, George Miller, Mad Max: Fury Road, Tori and Lokita, Three Thousand Years of Longing, Idris Elba, Tilda Swinton, Penélope Cruz, Asghar Farhadi, Michel Hazanavicius, Z (comme Z), The Artist, James Gray, We Own The Night, Joaquin Phoenix, Two Lovers, The Immigrant, Ad Astra, Armageddon Time, Anne Hathaway, Anthony Hopkins, Jeremy Strong, Succession, Sergei Loznitsa, Maksym Nakonechnyi, La vérité, Alexandru Belc, Cinema mon amour

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells