Hævnen sau criza morală

de Gloria Sauciuc în 16 Oct 2011
Hævnen sau criza morală

In a Better World Într-o lume mai bună/Hævnen, producţia daneză care lua Oscarul pentru cel mai bun film străin în februarie 2011, rulează în premieră în Bucureşti şi Cluj din 14 octombrie, urmând să intre în reţeaua RADEF de cinematografe din întreaga ţară în două săptămâni.

Parţial tendenţios, dar cu totul tulburător, nerecomandat în România tinerilor sub 15 ani, Într-o lume mai bună e regizat de Susanne Bier (Things We Lost in the Fire, cu Halle Berry, Benicio Del Toro). O meditaţie pe tema controlului furiei şi a familiei, o dramă pe teme morale despre fragilitatea ordinii civice şi despre pericolul lipsei autorităţii, Hævnen este un film subtil în unele locuri, tendenţios în altele, caută să conducă publicul către o concluzie, să ţină o lecţie, dar - chiar şi aşa - emoţionează.

Povestea face slalom, odată cu protagonistul, între o tabără de refugiaţi din Africa, unde personajul principal, Anton (Mikael Persbrandt), este doctor şi orăşelul de provincie natal al doctorului, din Danemarca. Când băiatul mai mare al doctorului, Elias - jucat de Markus Rygaard - se împrieteneşte la şcoală cu un puşti care-şi pierduse de curând mama, ia naştere o extraordinară, dar riscantă prietenie, pe fondul singurătăţii şi a durerii. Elias suferă în lipsa tatălui, plecat - ca o ironie - să îngrijească în Africa alţi copii, şi pe părinţii refugiaţi ai acestora, iar Christian duce dorul mamei lui, răpuse de cancer.

Curând, prietenia dintre cei doi băieţi se transformă într-o alianţă periculoasă şi într-o urmărire ce-ţi ia suflarea, în care însăşi viaţa este miza. Noul lungmetraj al lui Susanne Bier este o dramă despre distrugerea existenţei idilice şi despre greaua alegere între răzbunare şi pacifism, în care - până la final, toate personajele îşi învaţă lecţia. Filmul denunţă subtil ipocrizia unor valori europene, făcându-l pe protagonist să încerce să rezolve dramele din altă parte a lumii (Africa), dar nu pe cele de acasă.

Un subiect extrem de actual în contextul crizei europene. Unele cadre din film sunt picturale - e filmat cerul, sau deşertul, fiind consonante cu starea meditativă pe care filmul o induce spectatorului.

În prezent, In a Better World rulează la Bucureşti în cinematografele Hollywood Multiplex şi Cinema City Cotroceni, iar la Cluj în Cinema City.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AimeeLov pe 27 octombrie 2011 01:06
Vreau neaparat sa vad filmul acesta pare grozav:X
margott pe 30 octombrie 2011 22:18
Un produs excelent al cinematografiei europene.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells