Girls, noul Totul despre sex?

de Ştefan Dobroiu în 14 Mai 2012
Girls, noul Totul despre sex?

Lansat la jumătatea lui aprilie, Girls este noua achiziţie HBO care i-a vrăjit pe criticii americani. În spatele său se află Lena Dunham, o senzaţie a noii generaţii de creatori compleţi, devenită celebră la doar 24 de ani pentru Tiny Furniture (2010), pe care îl scrie, regizează şi în care interpretează rolul principal. Doi ani mai târziu iată că Lena Dunham face senzaţie cu Girls, deja supranumit "noul Totul despre sex" (deşi diferenţele de ton sunt gigantice) şi care, cu un procent de 87% cronici pozitive pe Metacritic, a devenit cel mai bine primit serial al primei jumătăţi a anului.

Dacă descrii serialul într-o singură propoziţie, asemănările cu Totul despre sex sunt mari, căci în centrul atenţiei sunt patru fete între 20 şi 30 ani care îşi înfruntă problemele vieţii la New York cu un bizar melanj de aplomb şi blazare. Asemănările se opresc aici şi, chiar dacă Girls a fost etichetat drept un Totul despre sex al noii generaţii, problemele celor patru eroine sunt total diferite faţă ale lui Carrie Bradshaw şi-ale prietenelor ei din serialul difuzat de HBO între 1998 şi 2004.

Îţi spunem de la început că jurnaliştii de presă au primit Girls ceva mai bine decât publicul, care probabil se aştepta la un sitcom cu patru fete şi a primit serialul cu tonul cel mai special şi mai greu etichetabil din prima jumătate a lui 2012. Girls este absurd, satiric, o idee isteric şi, orice-ai fi şi oricum l-ai privi, cu greu ţi-ai dori să te afli în pielea vreuneia dintre eroine. Feminismul lui Totul despre sex a fost înlocuit cu o bizară disperare, lumea strălucitoare a modei şi a restaurantelor de lux cu cea a apartamentelor prăfuite, succesul profesional (da, în continuare ne întrebăm cum trăia Carrie scriind un singur articol pe săptămână) cu şomajul, una dintre problemele personajului principal, Hanna (Lena Dunham), fiind aceea că trebuie să se descurce la New York fără o slujbă şi fără alocaţia de la părinţi, care îi taie ajutorul financiar pentru a o ambiţiona să îmbrăţişeze o carieră mai profitabilă decât scrisul.

Experienţele sexuale absurde (masculii feroce din Totul despre sex au fost înlocuiţi cu un actoraş şomer şi cu un IQ străveziu sau cu un iubit mega-plictisitor), gafele şi reacţiile neaşteptate aruncă Girls spre zona deloc confortabilă (cel puţin pentru majoritatea spectatorilor) a momentelor la care nu ştii dacă să râzi sau să plângi. Cu toate acestea, dacă ambalajul strălucitor al lui Totul despre sex ţi le ţinea departe pe Carrie, Samantha şi răsul găştii, sunt mari şanse ca mediul mai familiar din Girls să te facă să meditezi cu atenţie la experienţele din noul serial şi cu siguranţă o să găseşti asemănări, spectator sau spectatoare fiind, cu propriile experienţe.

Pe lângă Hannah, care visează să ajungă scriitoare, în serial o să le mai vezi pe Marnie, o tânără atrăgătoare ce se gândeşte să renunţe la relaţia de lungă durată cu iubitul ei din cauza plictiselii, naiva Shoshanna, a cărei principală problemă este faptul că încă nu şi-a pierdut virginitatea, şi Jessa, verişoara britanică şi extrem de boemă a Shoshannei, de-abia ajunsă la New York.

Girls este co-produs de Judd Apatow, cea mai puternică voce a comediei americane din ultimul deceniu, dar este evident că mintea creatoare din spatele serialului îi aparţine lui Dunham. Tonul neaşteptat, defectele eroinelor şi imperfecţiunile lor, ca şi experienţele trăsnite au toate şansele să ţi le aducă mai aproape decât crezi.

În acest moment HBO a difuzat cinci dintre cele zece episoade ale primului sezon. Deşi cifrele de audienţă nu au impresionat pe nimeni, acum două săptămâni Girls a primit undă verde pentru un al doilea sezon.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
andrei_0986 pe 14 mai 2012 12:08
Carrie, Samantha şi răsul găştii, damn
YepurasAlexandra pe 14 mai 2012 14:02
Nice ....
cosmin742000 pe 14 mai 2012 14:11
Vai , mie nici vechiul Totul despre sex nu mi-a placut deloc , peste asta nou sigur o sa sar
xerses pe 14 mai 2012 15:25
Totul despre sex nu mi-a atras atenta.Pe acesta poate il voi urmari sa vad daca isi merita aprecierile....
LadyStarlight pe 15 mai 2012 04:53
n-are nicio legatura cu totul despre sex. tonul este cu totul altul, personajele parca ceva mai apropiate publicului.
alex_il_fenomeno pe 1 iunie 2012 14:49
mult mai are pana sa ajunga acolo ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells