Filmele de suflet ale romanilor

de Razvan Boboc în 1 Dec 2006
Filmele de suflet ale romanilor

Filmul romanesc a creat de-a lungul vremii legende, actori care au intruchipat personaje de neuitat, care ne-au facut sa radem sau sa plangem, regizori care au dat dovada de maiestrie suprema in ceea ce priveste cea de-a saptea arta. De Ziua Nationala a Romaniei “Cinemagia” va invita sa (re)descoperiti filmele care au facut istoria cinematografiei romanesti si alaturi de care multi dintre noi am crescut.

Nea Marin Miliardar” (1978) - Faimosul Nea Marin, interpetat de Amza Pellea, este cel mai tipicar si hazliu oltean din toate timpurile. Aventurile taranului oltean care ajunge, datorita asemanarii sale izbitoare cu un miliardar, sa fie luat drept acesta, au mare priza la public si astazi.

 “Morometii” (1987) – Filmul regizat de Stere Gulea, ii are in rolurile principale pe Victor Rebengiuc, Mitica Popescu, Luminita Gheorghiu. Filmul este o fresca a satului romanesc si este realizat dupa celebrul roman al lui Marin Preda. Anul acesta s-a lansat DVD-ul cu filmul "Morometii", eveniment care a marcat implinirea a 20 de ani de la realizarea acestei productii.

Margelatu – Milioane de romani s-au inghesuit in cinematografe in 1980 la premiera primului film cu Margelatu, interpretat de  Florin Piersic. Au urmat “Trandafirul galben” (1982), “Misterele Bucurestilor” (1984), “Masca de Argint” (1984). Filme de aventura, care pot concura cu orice productie hollywoodiana.

Comisarii lui NicolaescuFilmele politiste pe care romanii le-au privit cu atata placere, au fost realizate de regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu. Seria comisarilor a avut 4 filme: “Cu mainile curate”, “Ultimul cartus”, “Revansa” si “Un comisar acuza”. Ce ar mai fi de spus? Un singur lucru… “Nu trage dom` Semaca! Sunt eu, Lascarica!”

 Seria Brigada Diverse – Lansata la inceputul anilor ’70, seria BD a devenit foarte repede foarte populara in randul romanilor. Cele trei personaje: Gogu (interpretat de Dem Radulescu), Trandafir (Puiu Calinescu) si Patrulea (Jean Constantin), sunt cei care fac tot deliciul momentelor haioase din film. Seria completa cuprinde: “B.D. intra in actiune”, “B.D. in alerta” si “B.D. la munte si la mare”.

Pacala” (1974) – Filmul din 1974 este regizat de Geo Saizescu si il are in rolul lui Pacala pe actorul Sebastian Papaiani. Inteligent si cu limba ascutita, Pacala este un personaj emblematic pentru romani. La vremea respectiva, oamenii au iubit asa de mult acest personaj, incat incepusera sa reproduca scene din filmul cu personajul lor preferat.

Veronica”(1972) – “Fata buna si cuminte” a marelui ecran romanesc, asa cum o caracteriza cantecelul interpetat de Margareta Paslaru, a reusit la numai treia ani sa fac istorie. Creata de Elisabeta Bostan, Veronica ramane si dupa 34 de ani de la lansare pe gustul publicului roman. O adevarata micuta Shirley Temple a Romaniei. Alaturi de ea in film au mai aparut Dem Radulescu, Margareta Paslaru sau Angela Moldovan.

“Liceenii” (1986) – Povestea de dragoste dintre doi liceeni, interpretati de Oana Sarbu si Stefan Banica Jr., a captat imediat atentia inca de la lansare, in urma cu 20 de ani. Povestea regizata de Nicolae Corjos a trecut testul timpului si astfel a ajuns si la noile generatii, care decopera prin intermediul acestei pelicule altfel de vremuri, altfel de viata de liceu, dar cu aceleasi emotii “cand la mate dai de greu”.

Declaratie de dragoste” (1985) – este un veritabil “Love story” romanesc. Personajele principale, interpretate de Teodora Mares si Adrian Paduraru, au pregatit terenul pentru ceea ce urma sa fie “Liceenii”. Cu un succes imens filmul a beneficiat si de prezenta unor actori precum Tamara Buciuceanu (in rolul exigentei profesoare de matematica Isoscel) si Ion Caramitru (profesorul confident al liceenilor, Socrate).

 Animatie – In 1956 prinde viata unul dintre personajele emblematice ale animatiei romanesti: Omuletul Gopo. Personaj creat de Ion Popescu Gopo, a urmat o floricica, un cosmos si a ajuns celebru. La inceputul anilor ’80, Gopo realizeaza “Maria Mirabela” – o combinatie de joc actoricesc si animatie. Se lanseaza si o micuta stea: Medeea Marinescu.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
margott pe 27 aprilie 2012 18:27
Morometii - cel mai bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells