După Anatomia lui Grey, Scandal

de Cinemagia în 12 Mai 2012
După Anatomia lui Grey, Scandal

Serialul Scandal, lansat în SUA pe 5 aprilie 2012 şi în România, la Universal Channel, pe 8 mai 2012, cu o difuzare la noi marţea, de la ora 22:00, ne dezvăluie cum reuşeşte Olivia Pope (Kerry Washington) să păstreze secretele unor personaje extrem de infulente. Acuzaţii grave, de viol sau crimă, scandaluri care sunt pe punctul de a izbucni şi multe alte cazuri complicate sunt preluate de Olivia Pope şi echipa sa de profesionşti, care încearcă să apere reputaţia clienţilor în ciuda tuturor consecinţelor posibile.

Scandal, scris de scenaristele serialului de succes Anatomia lui Grey, are un personaj principal inspirat de specialista în gestionarea situaţiilor de criză Juddy Smith, care a fost implicată în cazuri de renume - scandalul Monica Lewinsky, probleme legate de Războiul din Golf din 1991 şi multe alte cazuri controversate.

Iată, în continuare, un interviu cu Shonda Rhimes, creator, scenarist, producător executiv al serialului Scandal, şi cu Betsy Beers, producător executiv.

- Shonda, de unde ți-a venit ideea de a face un serial precum "Scandal" și ce te-a determinat să alegi acest subiect, al echipei de consilieri care rezolvă cele mai dificile situații de criză?

SHONDA RHIMES: Betsy Beers îmi tot spunea că trebuie să mă întâlnesc cu cineva pe nume Judy Smith, însă îi răspundeam că nu mai vreau să lansez încă un serial. Însă Betsy a tot insistat să o văd pe Judy Smith și am spus “bine, ne întâlnim pentru 15 minute”. Ne-am văzut și am stat de vorbă nu 15 minute, ci două ore și jumătate! După discuția cu ea am descoperit o lume extrem de interesantă, îmi veniseră idei pentru 100 de episoade și m-am entuziasmat foarte tare! Așa am ajuns să facem serialul. Judy Smith este un specialist de top în rezolvarea situațiilor de criză de imagine, face asta de ani buni și are o viață extrem de interesantă. A fost de acord, cu toată bunăvoința, să ne lase să ne inspirăm din povestea vieții ei și să punem la cale serialul.

- Cum a fost să realizezi un serial în care nu apare niciun stetoscop? Îngrijorător sau, dimpotrivă, a fost o ușurare?

SHONDA RHIMES: Nu știu dacă a fost o ușurare sau un motiv de stress. Să știi că mie îmi plac show-urile realizate de mine în care apar stetoscoape! Aceste seriale mi-au adus mari satisfacții și cu ajutorul lor am învățat cum să scriu scenarii pentru televiziune. Și a fost o experiență minunată! În “Scandal”, însă, povestea e alta. Nu cred că show-urile pe care le-am realizat pot fi descrise, pur și simplu, ca seriale medicale, politice sau despre specialiști în PR. Sunt seriale despre femei puternice, inteligente, înconjurate de oameni interesanți, cu calitățile și defectele lor. Despre asta încerc să scriu în scenariile mele.

BETSY BEERS: Este și un serial despre situații-limită, mize înalte – lucruri pe care le are în comun cu medicina, dar, înainte de asta, include personaje puternice, interesante, puse în situații personale din cele mai dificile. În "Scandal" vedem personaje care se confruntă cu lucruri de care ne lovim și noi, fiecare, în viața de zi cu zi. Cred că publicul se poate identifica, la rândul său, cu situațiile-limită despre care e vorba în serial și asta îl face atractiv pentru toată lumea. Universalitatea acestor probleme ne-a atras și pe Shonda și pe mine.

- În "Scandal" îl vedem pe președintele Statelor Unite ca pe un personaj cu probleme de toate felurile, care are și o legătură sexuală cu o fostă angajată. Cum s-a ajuns la asta? E OK ca președintele SUA să fie un personaj care să apară în fiecare episod? SHONDA RHIMES: Îmi place să scriu despre personaje care au și defecte. M-a atras foarte mult ideea de a aduce în fața publicului un personaj ca acesta, conducătorul unei țări, care aparent este un tip perfect, un președinte foarte potrivit, dar care, în același timp, are defectele, viciile sale. În același timp, e interesant de arătat și faptul că specialiștii care se ocupă de rezolvarea problemelor de imagine ale clienților au, la rândul lor, propriile probleme, care se pot tranforma în cele mai mari scandaluri.

- Serialele de televiziune au fost mult timp - și pe bună dreptate - criticate pentru că nu au distribuit în rolurile principale decât actori de culoare albă, reprezentanții minorităților rasiale primind mai ales roluri secundare. Shonda, crezi că în al patrulea an al administrației Obama s-a ajuns la nivelul la care să fie atribuit un rol principal unui actor de culoare?

SHONDA RHIMES: Părerea mea este că s-a ajuns, deja, la nivelul la care un actor de culoare să fie distribuit într-un rol principal cu mult timp în urmă, încă de pe vremea când Diahann Caroll a avut un rol important într-un serial de televizune (“Dinastia”, n.r.). Cred, pur și simplu, că s-au făcut niște alegeri nepotrivite.

- Dialogul din "Scandal" se derulează extrem de rapid, ca în serialul “Viața la Casa Albă”. Shonda, poți să ne spui dacă ești fan al acestui serial și dacă a fost o sursă de inspirație pentru a învăța actorii să vorbească la fel de repede?

SHONDA RHIMES: Da. Am fost fan al producției “Viața la Casa Albă”, desigur. Și cred că scenariul și felul în care au fost scrise replicile sunt excelente. Însă ritmul dialogurilor din "Scandal" se datorează și faptului că nu am vrut să apară momente prea lente. Trăim în mare viteză, cu toții suntem extrem de ocupați și nimeni nu are timp să stea pe gânduri. Pe de o parte ăsta a fost motivul, pe de alta, am scris pentru episodul-pilot un scenariu de 75 de pagini…

BETSY BEERS: E incredibil câte replici se pot spune dacă actorii vorbesc foarte, foarte repede!

SHONDA RHIMES: Ritmul acesta chiar ajută la modul în care se derulează acțiunea serialului. Și toată distribuția e conștientă de asta. Îmi amintesc că i-am spus, la un moment dat, lui Katie Lowes (interpreta lui Quinn Perkins din “Scandal”): “Vorbește cât de repede poți!”. Iar Katie s-a bucurat, pentru că ea și în realitate vorbește rapid. “În sfârșit am ocazia să fac asta“, a spus atunci Katie. Însă în scenele în care apar doar președintele și Olivia Pope ritmul încetinește! Schimbul de replici este mai lent, totul se domolește și se apropie de un ritm aparte atunci când Olivia și președintele își vorbesc unul altuia. Apoi, când apar și alte personaje, totul revine la rapiditatea obișnuită. Mai este la finalul fiecărui episod un scurt moment în care ritmul susținut e întrerupt, când un anumit personaj reflectează la ce se întâmplă. În rest, dialogurile din "Scandal" sunt foarte rapide.

- În serial avem de-a face cu tot felul de cazuri, este vreunul inspirat din realitate?

SHONDA RHIMES: Când am scris scenariul, nu ne-am folosit de cazuri reale, la care a lucrat și Judy Smith, pentru că Judy le este foarte loială clienților săi și păstrează confidențialitatea, nici măcar noi nu știm detalii. Dar dacă o sun la telefon și îi spun: “Am acest caz complicat, ce ai face în locul meu?”, Judy mi-ar spune cum ar rezolva situația. E foarte interesant, uneori amuzant, dacă îi spun: “Patroana unei case de toleranță a fost arestată și are o listă întreagă de clienți cunoscuți. Ce ai face?” Și Judy îmi spune cum ar rezolva ea problema. Este o sursă de inspirație prețioasă pentru noi.

- Shonda, cum îți alegi actorii pentru serialele la care lucrezi?

SHONDA RHIMES: Există câțiva actori cu care îmi place și cu care îmi voi dori întotdeauna să lucrez, cu care am trecut prin experiențe extraordinare. Cu unii dintre ei am lucrat o singură dată și mă tot gândesc la ei și îmi spun în gând: “Ah, de-aș avea un rol potrivit pentru el sau ea!“. De exemplu, Jason George – am făcut un pilot intitulat "Inside the Box with Jason George". Ne-a plăcut atât mult de el, încât apoi l-am distribuit în "Anatomia lui Grey", unde a fost iubitul lui Bailey. În continuare, a jucat un rol principal în serialul "Off the Map" și, după ce acesta a fost întrerupt, a revenit în "Anatomia lui Grey". Sunt actori pe care îi iubim, pur și simplu. Kate Burton joacă rolul vice-președintelui SUA în serialul "Scandal". Ea a mai apărut și în rolul mamei lui Meredith din "Anatomia lui Grey". Sunt actori pe care îi admir și cu care îmi doresc să lucrez. Și nu cred că e o problemă. Dacă ai un grup de actori, e ca și cum ai avea propria agenție de casting. Ce poate fi mai frumos? BETSY BEERS: Și sunt, cu toții, actori foarte talentați.

- Chiar dacă alegătorii spun că nu le pasă de viețile private ale politicienilor pe care i-au votat, se așteaptă ca aceștia să nu-și înșele soțiile. Crezi că America şi publicul în general vrea să vadă la televizor o versiune mai sexy a președintelui? Și suntem ipocriți când avem anumite așteptări de la familiile politicienilor?

SHONDA RHIMES: Nu știu dacă America vrea un președinte mai sexy. Tot ce pot să spun e că atunci când lucram pentru serial eram încântată să am un președinte atât de sexy, să am acest personaj, să îl înfățișez pe președinte ca pe un bărbat, dar și ca pe conducătorul Statelor Unite. A fost interesant.

- Următoarea întrebare se leagă de precedenta. Nu s-au realizat prea multe seriale cu subiect politic. “Viața la Casa Albă” a fost, cu siguranță, un fenomen, dar nu s-a întâmplat asta prea des. Știu că "Scandal" este mai degrabă un serial despre relații, dar aș vrea să vă întreb dacă credeți că publicul chiar dorește să urmărească producții legate de viața politică.

SHONDA RHIMES: Nu cred că "Scandal” este un serial politic. De la bun început am spus, despre producția cu șapte episoade: "dacă ne apucăm să o facem, va fi ca o mini-serie britanică. Plină de intrigi, stufoasă. Acțiunea trebuie să pornească gradat, apoi să se complice din ce în ce mai mult, ca un bulgăre de zăpadă care pornește încet la vale, apoi se rostogolește cu viteză tot mai mare. Până într-un moment în care, din cauza suspansului, ți se taie respirația! Când acțiunea se apropie de final, explozia și urmările ei îi afectează enorm pe toți cei implicați.” Asta a fost ideea noastră. Deci nu e un serial despre relații sau avocați și nici un romantic. Aici nu avem de-a face cu „MerDer”! Este un serial matur, este exact ceea ce am vrut să fac având alături de mine un grup de oameni deosebiți.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 12 mai 2012 12:42
Poate fi interesant serialul, dar postul pe care e difuzat, nu-l am in grila de cablu....
HarryCineastul5 pe 12 mai 2012 20:18
Sunt singurul care a intrat aici pentru ca a crezut ca e un scnadal cu Anatomia lui Grey? :))
PinkDolphin pe 12 mai 2012 23:15
Este unul dintre motive... :)) Am intrat sa vad daca intr-adevar se termina la sezonul 9...
BraicauAdrian pe 13 mai 2012 17:46
Eu prind Universal Channel dar il vad cu pureci ca la tara. Platesc degeaba 26 de lei pe cablu.
alex_il_fenomeno pe 30 mai 2012 22:56
bine ca e un serial , si nu vreo problema .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells