De Ziua Europei, NCRR prezintă Străina!

9 Mai 2011
De Ziua Europei, NCRR prezintă Străina!

Luni, 9 mai, ora 19, Noul Cinematograf al Regizorului Român te invită la proiecţia specială dedicată Zilei Europei a filmului Străina/Die Fremde (2010), în regia lui Feo Aladag.

În cadrul proiecţiei vor avea loc discuţii legate de drepturile femeii şi violenţa în familie. Pelicula, care reprezintă debutul ca regizoare al actriţei de origine austriacă Feo Aladag, a obţinut de la lansare - Berlinale 2010 - numeroase premii printre care: Premiul pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film Tribeca 2010, Premiul Europa Cinema Label, Berlinale 2010, Premiul pentru cel mai bun film european - Lux Film Prize decernat de Parlamentul European şi a fost nominalizarea Germaniei la Premiul pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2011.
 
Străina este povestea unei femei de origine turcă, Umay, care încearcă să se elibereze dintr-o căsnicie violentă şi caută adăpost împreună cu fiul său Cem la familia ei care trăieşte acum la Berlin. Pentru familie, însă, legile nescrise şi tradiţia musulmană se dovedesc mai presus decât dragostea pentru Umay. Negăsind sprijin alături de cei dragi, ea decide că cel mai important este să rămână alături de fiul său. Şi totuşi, dragostea pentru familia ei, în ciuda celor întâmplate, este şi ea puternică...

Filmul nu este doar povestea unei femei turce care nu poate divorţa şi nu-şi poate trăi viaţa aşa cum hotărăşte ea însăşi, sau o altă dramă pe tema imigranţilor turci în Germania, ci este mai degrabă un film despre "dorinţa universală de a fi iubit de propria familie pentru ceea ce suntem şi mai puţin pentru modul în care alegem să ne trăim viaţa", aşa cum spune chiar regizoarea Feo Aladag. 
 
Filmul i-a adus actriţei Sibel Kekilli numeroase premii pentru cea mai bună interpretare feminină la mai multe festivaluri internaţionale: Tribeca Film Festival 2010, Montreal Festival of New Cinema, Festivalul Internaţional de la Marrakech.

Până la Die Fremde, ea era recunoscută mai ales pentru rolul interpretat în Cu capul înainte/Head On (2004) al regizorului Fatih Akin şi Filiera Kebab/Kebab Connection (2005) de Anno Saul, scenariul Fatih Akin.
 
Intrarea la proiecţie este liberă!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 mai 2011 18:27
wow , o tentativa foarte buna ! de apreciat ideea !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells