Cursa pentru Oscar 2013, boicotată de Iran

de Cristina Grigore în 26 Sep 2012
Cursa pentru Oscar 2013, boicotată de Iran

Anul trecut a câştigat cu A Separation premiul Oscar pentru Cel mai Bun Film Străin, însă în 2013 Iranul a hotărât să se retragă din cursă. Decizia a venit în urma incendiarei pelicule Innocence of Muslims, ce a stârnit în ultimele săptămâni valuri de violenţă în lumea arabă, inclusiv moartea ambasadorului american în Libia.

Acţiunea Iranului are loc în ciuda faptului că Statele Unite au condamnat filmul anti-islam, preşedintele Obama vorbind chiar ieri, într-un discurs ţinut la Organizaţia Naţiunilor Unite, despre faptul că pelicula este „o insultă nu doar la adresa islamului, ba chiar şi a Americii”.

Ministrul culturii din Iran, Mohammed Hosseini, a declarat pentru Associated Press că ţara sa a ales iniţial drept candidată la premiile Oscar producţia lui Reyyed Reza Mir-Karimi, A Cube of Sugar, însă realizarea unui film precum Innocence of Muslims, în care Mohamed este înfăţişat ca un fals profet şi o persoană cu un comportament sexual deviant, este o insultă prea mare pentru a fi ignorată.

Mir-Karimi a câştigat anterior premii la festivalurile de film de la Cannes, Moscova şi Tokyo. A Cube of Sugar este povestea unei familii care se reuneşte pentru nunta celei mai mici dintre fete, este cel de-al şaselea film al regizorului iranian.  

Părerea ta

Spune-ţi părerea
azalea pe 26 septembrie 2012 23:36
Si pentru ca filmul este o insulta la adresa islamului (o religie) , a trebuit sa moara mii de persoane? Daca pentru cineva asta este o scuza inseamna ca traim intr-o lume plina de dezaxati mintal:). Respect intotdeauna convingerile altora, dar asta este peste puterea mea de intelegere si acceptare. Si cu siguranta, aici, nu mai vorbim de o simpla convingere, ci de serioase probleme mintale.
alex_il_fenomeno pe 13 octombrie 2012 12:22
cred ca Iranul exagereaza totusi...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells