Cronică Legende din regatul bufniţelor

de Gloria Sauciuc în 7 Oct 2010
Cronică Legende din regatul bufniţelor

Ochiul adult va remarca partea tehnică absolut spectaculoasă - adâncimea şi acurateţea imaginii 3D, textura deosebită a penajului eroilor, mimica aproape umană a păsărilor, cu păstrarea totodată a comportamentului specific bufniţelor, diversitatea exemplarelor computer generated, secvenţele de luptă impresionante - chiar dacă sunt animate şi au loc între bufniţe; adultul va căsca, însă, de multe ori - deoarece povestea e pentru copii, iar poantele nu prea au forţa să ne mişte muşchii feţei într-un râs copios. Însuşi mesajul filmului, acela că în fiecare din noi este un erou ce aşteaptă să fie descoperit, va anima un public preadolescentin, efectul asupra publicului matur fiind cel mult captarea bunăvoinţei pentru urmărirea până la final a poveştii.

Zack Snyder a vrut, după cum a declarat, să facă un film la care să se uite copiii lui; şi i-a reuşi de minune... Pe lângă bifarea acestui obiectiv, ar mai fi de înţeles implicarea lui Snyder în proiect pentru scenele de acţiune şi secvenţele de luptă.  Dar Snyder mizează doar pe efecte vizuale, şi pierde din vedere că scenariul scris de John Orloff şi John Collee (Happy Feet) e subţirel, absolut previzibil, fără twist-uri, doar cu două capcane orchestrate de Cei puri, răii din film.

Se întâmplă că nu ne prea pasă de ce li se întâmplă bietelor zburătoare. Dar nu e din cauza faptului că bufniţele nu sunt animale de companie; în fond nici Mickey Mouse ori fratele lui CG - Ratatouille - nu sunt animale pe care le ai în preajma ta, ca să le îndrăgeşti şi să te prindă o poveste ce-i are ca protagonişti. Ba, dimpotrivă, chiar o să îndrăgiţi cel puţin una dintre bufniţe (preferatul meu e Digger, de exemplu  - în foto de mai jos). Neimplicarea vine de la tratarea simplistă a subiectului. 

Soren, un tânăr din familia bufniţelor, vrăjit de poveştile eroice ale tatălui său despre înţelepţii Păzitori ai Arborelui Ga’Hoole, pleacă în căutarea lor pentru a cere ajutor atunci când fraţii îi sunt răpiţi de Cei Puri. Drumul se anunţă cu dificultăţi, dar peripeţiile nu sunt chiar atât de surprinzătoare, ori încercările atât de dificile. Pe de altă parte, realizatorii s-au concentrat pe realizarea unei varietăţi de bufniţe, şi o să vă clătiţi ochii cu  exemplare de tot felul, dar alte animale, care să populeze această lume, nu prea sunt; câteva specii de păsărele, nişte ciori şi lilieci ce dau bătăi de cap eroilor noştri, o echidna, prezicătoare, foarte colorată, plus un şarpe pe post de doică nu oferă contraponderea necesară la zecile de bufniţe din povestea aceasta.

Muzica e superbă, dar nepotrivită - momentele cheie din film sunt asociate cu pasaje melodice absolut răvăşitoare, încât ai senzaţia că pe imagini cu bufniţa Soren intrând într-un vortex de furtună s-a pus soundtrack-ul de la secvenţa finală din Gladiatorul, Now We Are Free, de Hans Zimmer.

În concluzie, Legend of the Guardians te va surprinde vizual şi cam atât, însă îţi va face copilul fericit.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ViCkTh00r pe 7 octombrie 2010 11:54
Gloria multumesc pentru cronica ta. Am sa merg sa-l vad, doar pentru spectacolul 3D.
ariza pe 7 octombrie 2010 12:33
Frumoasa cronica si la obiect! Este dublat in romana? Fetita mea este prea mica sa citeasca. Unde-l pot vedea?
brigitte_k22 pe 7 octombrie 2010 14:01
Super cronica. Gloria, m-ai convins sa ma uit la acest film.
vampir94ro pe 7 octombrie 2010 15:26
si pe mn mai convins sa ma uit la film :)
johntabla pe 7 octombrie 2010 16:10
Ma voi duce sa-l vizionez. Inca mai am suflet de copil in mine... ;)
Pe mine ma intereseaza totusi efectele 3D. Din ce se spune mai sus par a fi in adancime, ceea ce, mie unul, nu-mi prea place.
As vrea ca efecetele 3D sa "iasa" din ecran, cum au fost cele de la AVATAR si My Bloody Valentine's. Am fost la The Last Airbender si efectele erau in adancime, inauntrul ecranului si experienta nu e una cu totul speciala, cel putin din punctul meu de vedere.
Imi poate spune cineva cum sunt efectele 3D???
Multumesc!

Vortex pe 7 octombrie 2010 17:26
Partea tehnica si acuratetea 3D nu cred ca vor fi reamarcate doar de ochiul adult,ce vreau sa spun este :Te-ai jucat vreun joc aparut in ultima vreme?Astia mici se joaca pe full config asa ca efecte si acuratete se toooot vad.Povestea ..o fi ea pentru copii,dar avand in vedere ca grafica filmului este cum este nu cred ca va casca cineva,chiar si un ochi experimentat in ale graficii va dori sa admire filmul cu toata atentia.Oricum filmul se anunta cu "surle si trambite" un succes...sper sa nu se impiedice si sa cada...
Gloria pe 7 octombrie 2010 17:31
Pentru ariza: din pacate filmul este doar subtitrat, nu va rula nicaieri cu dublaj in romana.
Dragomara pe 7 octombrie 2010 17:47
Abia aştept să-l văd, pentru mine, da' şi mai mult pentru copilul din mine! :P Din câte văd în fotografiile postate bufniţele chiar sunt "găguţe" vorba unui bebel..
andytimofte94 pe 7 octombrie 2010 19:40
imi place ideea acestui film cred ca va fii interesant
blastpit pe 7 octombrie 2010 20:14
eh poate ma uit la ea imi place ca ai pus suflet in cronica ta si nu ai criticat-o foarte mult :)
Mihai2508 pe 8 octombrie 2010 00:03
Un film care cred ca va fi destul de reusit, cu o poveste si o grafica foarte buna, cel putin din trailer pare un super film.
Anonim pe 8 octombrie 2010 00:30
Se pare ca nu ruleaza nici peste tot in 3D.
PRINCESS1 pe 8 octombrie 2010 11:52
pare interesant, mai ales pentru copii, dar cred ca o sa-mi placa si mie.Trebuie sa-l vad si apoi imi voi spune parerea. Multumesc pentru prezentare.
floareaciprian pe 8 octombrie 2010 13:28
@johntabla din contra la avatar nu a iesit nik din ecran :))) doar la animatii iese reusit....
adutzuca pe 8 octombrie 2010 13:45
suna interesant, si,cum sunt o adepta a animatiilor, abia astept sa-l vad :)
gyxu78 pe 9 octombrie 2010 22:19
tin sa il contrazic pe cel care a facut cronica
filmul nu prea este pentru copii
unele faze ar putea fi char inspaimantatoare pentru ei
bufnite care se bat violent cu fel de fel de sabii puse in picioare
are intradevar multe efecte vizuale si faze comice dar nu poti spune ca este un film pentru copii

danyx493 pe 11 octombrie 2010 21:51
Are o grafica foarte buna, pare destul de frumos!
victor_neo75 pe 13 octombrie 2010 01:38
Sincer nu este pt copiii mai mici de 8-9 ani !!! Luptele sangeroase si sobolanii aia cu ochii rosii (care mi-au adus aminte de "The Horror Express" din '73 cu Christopher Lee care l-am vazut cand aveam vreo 5 ani, si cam doi ani de atunci mi-a fost frica de intuneric si visam ca ma urmareste tipu ala cu ochii rosii din film) sunt pt un altfel de public!

Doar daca anumiti copii sub aceasta varsta au vazut "Ninja Scroll" (1993), "Vampire Hunter D: Bloodlust" (2000) sau "Watership Down" (1978) si n-au plans, atunci inseamna ca se pot uita in voie la filmul acesta cu bufnite suparate, de la regizorul Zack Snyder al mult mai sumbrului "300 - Eroii de la Termopile" !

victor_neo75 pe 13 octombrie 2010 01:50
* Filmul se numeste "Horror Express" si, mai nou, pe IMDb zice ca e lansat in 1972; cand l-am revazut acum un an nu mi s-a mai parut la fel de eficient, dar ochii aia rosii (in orice film zic eu) au pt copiii sub 8-9 ani (mai degraba intre 4 si 7 ani) conotatii extraordinar de sumbre! (ma rog asta o fi eficienta filmelor horror, dar nu si la varste asa de fragede) !!
bella pe 16 octombrie 2010 16:55
Gloria draga, tu ori nu ai vazut filmul ori te-ai uitat doar la trailer. Filmul nu este nicidecum doar pentru copii si e exagerat sa spui ca adultii s-ar uita pana la final doar din bunavointa. Este un film de animatie foarte reusit, cu o poveste inedita, capabila sa capteze atentia oricui, indiferent de varsta.
Nu mergi la un film de animatie ca sa intelegi sensul lumii si al vietii sau sa ai despre ce filosofa dupa vizionare. Asa ca masoara-ti cuvintele cand spui ca "publicul matur" n-ar putea fi vreodata miscat de un asemenea film, e complet eronat.
Ca sa nu mai vorbesc de aprecierile critico-penibile la adresa scenariului, a coloanei sonore si a altor elemente tehnice la care o armata de oameni au muncit din greu pentru ca cel care plateste un bilet de cinema sa fie multumit dupa o ora si ceva de vizionare.
Ah, si inca ceva.. e un film cu bufnite si despre bufnite, deci nimeni nu se asteapta sa vada o intreaga gradina zoologica in film!
Sincer, e prima oara cand citesc o cronica pe cinemagia.ro si pe asta am ales-o intamplator pentru ca am vazut filmul. Ma asteptam la mai mult (profesionalism)

livia pe 28 octombrie 2010 17:06
e misto lam vazut
livia pe 28 octombrie 2010 17:07
am vazut filmu si e misto
co$min_toto pe 16 noiembrie 2010 09:40
este foarte fain filmul l-am vazut in Iasi la 3D
samibos1 pe 26 februarie 2011 20:29
oaaauuuuuuu e super filmul super mai ales in varianta 3D mama trebuie sal vedeti scrieti legende din regatul bufnitelor film onlain si incarcati pe toate da o sal gasiti rap daca vreti mai multe detali contactatima la id meu de mes moldovan_samuel2000 k va rog uitatica la fil si 3D

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells