Cronică Alice în Ţara Minunilor

de Gloria Sauciuc în 5 Mar 2010
Cronică Alice în Ţara Minunilor

Una dintre cele mai fascinante poveşti ale tuturor timpurilor - Alice în Ţara Minunilor - ajunge pe marile ecrane din România în format 2D, 3D şi 3D IMAX, de vineri, 5 martie. Inspirat de cartea lui Lewis Caroll, filmul este regizat de Tim Burton, sub egida studiourile Walt Disney Pictures. Abordarea este, cum ne-am aşteptat, inedită.

Alice (Mia Wasikowska) nu mai este un copil, ci o tânără de 19 ani, în pragul căsătoriei, prin urmare într-o etapă următoare poveştii lui Lewis Carroll.

Aflată cu mama ei la o petrecere unde înţelege că urmează să fie cerută în căsătorie de un bărbat bogat - îngâmfatul şi, în acelaşi timp, plicticosul Hamish Ascot (Leo Bill) - Alice fuge chiar la momentul jurămintelor, urmărind un iepure cu jachetă şi ceas de buzunar (vocea lui Michael Sheen). Iepurele Alb spune că s-a întors după Alice pentru că ea este singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Alice cade prin vizuina Iepurelui Alb, în Ţara Minunilor, un loc pe care nu şi-l mai aminteşte. Faptul că Tim Burton, împreună cu scenarista Linda Woolverton fac din ţara Minunilor o lume creată de imaginaţia unui tânăr se apropie mai mult de spiritul poveştii lui Lewis Carroll. Lumea uşor sadică a Wonderland-ului, cu regine care comandă tăierea capetelor supuşilor şi personaje care terorizează eroina, e mai credibil plăsmuită de imaginaţia unui tânăr, şi nu de cea a unui copil.

Apoi, lumea pe care o descoperă tânăra Alice dincolo de vizuina iepurelui nu mai este alcătuită din personaje exclusiv sărite de pe fix. De data aceasta Tim Burton ne prezintă nişte revoluţionari. Într-o lume pe dos, personajele vor să o dea jos pe Regina de Inimă-roşie şi chiar supuşii au curajul să se întoarcă împotriva ei la primul impuls venit din partea lui Alice sau a Pălărierului (Johnny Depp, în continuare creativ,  oferind un spectacol al mimicii - după ce a făcut personaje ca Edward Scissorhands, Sweeney Todd, Jack Sparrow, Willy Wonka, Ichabod Crane)... Pont: să nu pierdeţi dansul din final al Pălărierului!

Pe de altă parte, personajele din regatul reginei rele sunt groteşi în maniera lui Tim Burton. Regina de Inimă-roşie (Helena Bonham Carter) are un cap hidrocefalic, iar supuşii ei - extremităţi acromegalice. Burton a scos din Wonderland tot ce era necesar şi previzibil ca scenografie: pisica Cheshire (vocea lui Stephen Fry) nu stă niciodată pe vreo creangă, iar omida Absolem (vocea lui Alan Rickman) scoate nori groşi de fum fără să aibă vreo narghilea. Lupta dintre armata Reginei Albe (Anne Hathaway) şi cea a Reginei de Roşu nu se dă pe un câmp de luptă, ci pe o tablă de şah.  

Tim Burton ia elemente dramaturgice şi personaje atât din „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” (1865), cât şi din „Aventuri în Ţara Oglinzii” (1871 - personajele la indigo Tweedledee şi Tweedledum), peste care presară propriile idei. În "point of no return", alegerea majoră pe care o face Alice este să-l salveze pe Pălărierul Nebun, capturat de oamenii Reginei Roşii. Preferă să nu-şi continue drumul către Palatul Reginei Albe (Anne Hathaway serafică, aeriană, dar cu un machiaj de Cicciolina) - care ar pune-o la adăpost de urmăritori. În Palatul Reginei de Roşu este şi singura sabie care ar putea să-l omoare pe Jabberwock, creatura cu care Regina Roşie îşi ţine supuşii în teroare. Jabberwock este la fel de înspăimântător în ilustraţiile lui John Tenniel precum e în filmul lui Tim Burton, dar - când începe să vorbească (vocea lui Christopher Lee) - nu mai este atât de convingător.

Odată ajunsă în Palat - prima confruntare nu o are, cum era de aşteptat, cu Regina, care o ia ca favorită, ci cu Bandersnatch - o creatură blănoasă, cu capul turtit ca al unui buldog, păzitorul sabiei. Dintr-o singură mişcare a ghearelor lui lungi, acesta o lasă pe Alice cu o amintire destul de dureroasă. Dar până la urmă veţi vedea ce rol important are Bandersnatch... Încercarea grea, lupta lui Alice cu Jabberwock, vine în plot point 2, ceea ce e corect dramaturgic, însă epuizează povestea, astfel încât ultimul act e anost - prin liniaritate. Scena de luptă dintre cei doi "campioni" ai reginelor surori are un moment absolut spectaculos, în rest e destul de puţin coregrafiat.

După ce am fost pe Pandora, căluţii de mare zburători din Wonderland nu ne mai impresionează la fel de mult, însă cromatica este mai puţin virulentă/violentă decât în lumea imaginată de James Cameron. Alice în Ţara Minunilor, versiunea Tim Burton, este cu totul un film pe care merită să-l vezi.

Dacă vei alege să urmăreşti producţia în format 3D IMAX, trebuie să ţii cont că subtitrarea este 2D. De asemenea, optează pentru rândurile 7-8, zona centrală.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victor_neo75 pe 5 martie 2010 15:09
In legatura cu subtitrarea la cinema-ul 3D IMAX: Cand o sa fie subtitrare 3D la ORICE film de acolo ??? Am vazut "Avatar" de 2 ori acolo cu subtitrarea 2D si era chinul pamantului sa deslusesti ceva din ea !!! (cea in engleza din film era 3D si se vedea foarte, foarte bine).
copila_satanista pe 5 martie 2010 15:22
eu la avatar nu ma uitam la subtitrare decat foarte rar si eventual cand vorbeau aia in alte limbi
SorelCCity pe 5 martie 2010 15:29
Formatul IMAX nu se subtitreaza exista o varianta de subtitrare pentru IMAX dar este foarte foarte scumpa .singura metoda pentru romania ar fii dublarea cum sunt majoritatea filmelor IMAX dar cred ca nu ar conveni la nimeni sa auda aceasi voce pe 4 caractere.Deci este o solutie destul de inteligenta gasita cu subtitrarea 2D si majoritatea oamenilor care merg la IMAX stiu engleza .
victor_neo75 pe 5 martie 2010 15:33
Recent, regizat de Tim Burton si tot cu Johnny Depp, mi-a placut, desi a fost mai mult pt. copii, "Charlie and the Chocolate Factory" (2005) !! "Alice in Tara Minunilor" (2010) sigur va atrage spectatori la cinema pt. ca este Johnniy Depp in film si ca este si la 3D IMAX !
Blondie pe 5 martie 2010 15:58
Sa vedem cum se va descurca in urmatoarele 3-4 zile, depinde destul de mult de cele 3-4 zile pana isi face lumea o impresie, desi filmul a avut cele publicitate si este un film destul de asteptat. Eu unu nu am fost fan deloc al acestei povesti, deci nu ma prea
atrage filmu. Probabil ca multa lume se asteapta sa aibe acelasi impact ca si avatar.

Radu pe 5 martie 2010 16:13
Draga Gloria, sunt foarte curios ce intelegi tu prin cronica la un film. Daca tu chiar consideri ca aici ai scris o cronica la "Alice", chiar imi pare rau pentru tine. Puteam sa iti spun si eu povestea la film chiar inainte sa il vad.
colinx pe 5 martie 2010 17:08
Pt. Radu si hater:Aveti dreptate...'cronica' asta e groaznica. inteleg ca Gloria Sauciuc este fana fantasy, dar devine prea entuziasta in a povestii un film. O cronica presupune comentarea filmului nu un rezumat care iti expune intreg firul narativ al filmului astfel incat cand mergi la cinema sa nu mai ai ce sa vezi...din fericire pentru mine l-am vazut azi noapte. Sorry for U, Gloria, dar chiar este si o naghilea de la care se desfata Absolem. Jabberwocky ( caci asha se numeste nu Jabberwock) nu este tocmai un villain...tim burton nu are villain-i. Jabberwocky contureaza lupta interioara a lui Alice.
Sunt un mare fan tim burton, insa Alice in Wonderland mi sa parut destul de plictisitor, are momentele lui pur burtoniene si cateva momente 3D reusite (ruinele, peisajul cu cascade si caderea in gaura iepurelui-chiar mi-am ferit capul de o piesa de mobilier), dar este sub filmele lui anterioare gen SLEEPY HOLLOW, SWEENEY TODD, CORPSE BRIDE, EDWARD SCISSORHANDS, ED WOOD, BIG FISH si CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY.

colinx pe 5 martie 2010 17:10
Ah, Helena Bonham Carter este extraordinara in acest film...
Gloria pe 5 martie 2010 17:25
Prea bine, RADU, te invit atunci sa faci o cronica la un film pe care nu l-ai vazut - legandu-te de structura dramaturgica, de jocul actorilor, decoruri, imagine...
Gloria pe 5 martie 2010 17:38
Colinx, spui ca "O cronica presupune comentarea filmului, nu un rezumat care iti expune intreg firul narativ"

Eu am comentat pe momente dramaturgice, ca sa demonstrez ca ultimul act al filmului - poate cel mai important - este ratat.

Mai spun si ca Burton a simtit cel mai bine povestea Alice in Wonderland - si aduc argumente. Scriu si despre jocul actorilor, scenografie si imagine - iar tu sustii ca nu e cronica.

Hm... continui sa crezi ca ai dreptate?

Si da, mi-a placut filmul, dar n-am afirmat ca e cel mai bun al lui Tim Burton. Oricum, nu merita pierdut.

kkmak pe 5 martie 2010 18:24
Gloria, nu prea inteleg, ai vazut sau nu ai vazut filmul asta? daca da, atunci, de ce zici "Prea bine, RADU, te invit atunci sa faci o cronica la un film pe care nu l-ai vazut", daca nu, atunci de ce zici "mi-a placut filmul"?
Gloria pe 5 martie 2010 18:36
... Pentru ca Radu sustinea ca ar putea scrie si el cum am scris eu, ba - mai mult - ca ar putea sa scrie chiar fara sa vada filmul. De aceea l-am invitat sa scrie o cronica fara sa vada filmul. Sa inteleaga ca e imposibil. Dar, kkmk, ne invartim in cerc; Radu, hater, chiar si tu, sunteti - practic - unul si acelasi user, suparat ca a primit mai demult o banare pentru limbaj licentios...
colinx pe 5 martie 2010 18:41
Gloria, faptul ca am zis ca nu e cel mai bun film al lui tim burton este o remarca asupra filmului. Nu am zis ca tu ai sugerat ca e sau nu cel mai bun film al lui tim.
Ma asteptam la o cronica mai concreta, fara a dezvalui prea multe detalii narative. iti dau un exemplu, independent de ce am zis eu despre articolul tau, o prietena mi-a spus ca e suparata ca a citit cronica ta si ca ai dezvaluit atat de multe despre film, mai ales ca merge sa-l vada in seara asta. Pe bune acuma, nu mai da-ti atatea detalii despre film, o expozitiune si eventual intriga sunt suficiente pentru a-ti face o parere.
Mi s-a parut plictisitor chiar si pentru un film marca tim burton, care nu mizeaza pe actiune si suspans. Consider ca un film burtonian nu e facut pentru scene de actiune 3D precum cele din Avatar. Daca e burtonian inseamna introvertit, ludic. Nu cred ca tim va mai face vreu 3D vreodata.

StevieGG08 pe 5 martie 2010 19:05
abia astept sa vad filmul....Tim Burton este un geniu si nu poate dezamagi..la fel si Johnny Depp
Mihhnea pe 5 martie 2010 19:12
eu nu inteleg gloria de ce incerci sa te justifici pentru articolul scris altor persoane care se cred sau se vor mari cunoscatori in ale criticii...articolul chiar e interesant! eu nu am vazut filmul dar nu mi se pare ca reda prea multe detalii fata de ceea ce este transpus in cele 10988923893 de trailere aparute pana acum la acest film!...asa ca...bravo pt articol
CPU pe 5 martie 2010 19:18
@colinx cred ca te inseli amarnic.tim burton inseamna fantasy,iar fantasy mai mult ca sigur ca merge in 3D.eu sper sa vad candva un remake la Wizard of Oz cu Johnny Depp in rolul sperietorii in format 3d
kkmak pe 5 martie 2010 19:26
scuze, nu vazusem partea in care zicea ca ar putea sa spuna povestea la film inainte sa'l vada, asadar comentariul tau nu avea niciun sens pt mine.....totusi concluzia ta ca eu si radu, sau eu si hater suntem aceeasi persoana e putin pripita, nu crezi? (nu toate persoanele care isi exprima o nelamurire sau o nemultumire sunt neaparat acel user care a primit ban)....
no pe 5 martie 2010 21:20
abia astept sa merg la cinema sa-l vad
gyxu78 pe 5 martie 2010 22:23
un singur lucriu vreau sa zic
A naibi pisica((:

Antoaneta pe 5 martie 2010 22:56
Oricum ar fi, Gloria, cartea vad ca n-ai citit-o, ca o tot botezi pe Regina Rosie. Regina Alba si Regina Rosie apar in Through the Looking Glass/Alice in Tara Oglinzii si sunt din jocul de sah, din cauza asta acela este si campul de lupta. The Queen of Hearts este din Alice in Wonderland, unde toata curtea e facuta din carti de joc. La care te referi de fapt, sau la care ai dedus tu ca se refera personajul din film?

Si nu am înteles ceva, de ce merita vazut filmul daca finalul este anost?

Cât despre cuvântul banare, daca nu ti-e cu banat, unde l-ai gasit?

Kos_min pe 5 martie 2010 23:42
eu nu vreau sa scriu nicio cronica,nu prea ma pricep.In schimb am citit cronici,facute de profesionisti, mult mai bune ca aceasta!!!Omul cat traieste invata!Bafta!
Gloria pe 6 martie 2010 01:19
raspuns pentru Antoaneta

IRACEBETH, REGINA ROŞIE lupta pe tabla de sah, dar armata ei sunt cartile de joc in filmul lui Tim Burton. De aceea le numesc alternativ Regina Rosie si Regina de
inima rosie. In mod evident - cum am si spus-o in cronica- Burton amesteca elemente din cele doua carti - Through the Looking Glasss si Alice in Wonderland.


2. Chiar cu un final anost, filmul are zeci de parti bune, pentru care nu merita sa renunti la film. Cum spuneam, mi se pare ca Burton s-a apropiat cel mai bine de spiritul Wonderlandului creat de Lewis Caroll.

3. cuvantul banare nu l-as considera un barbarism, daca asta sugerezi. Provine din engleza - to ban=a interzice - si e foarte utilizat pe forumurile de discutii romanesti si
in mediul online, de ani buni. Deci e intrat in limba, supunandu-se regulilor ei - iar forma substantivala e banare.

marylin01 pe 6 martie 2010 04:43
Articolul este f. interesant m-a facut si mai curioasa sa vad filmul mai ales pentru Johnny Depp.
peterpanrmx pe 6 martie 2010 14:46
....mmda....am citit si eu "criticile criticilor" :D....si am ajuns la o concluzie....:..."pestele mic n o sa l inghita niciodata pe cel mare!"...
Radu pe 6 martie 2010 16:23
Postasem aseara un mesaj, dar cred ca intre timp a fost sters, asa ca mai incerc o data.
Gloria, eu nu am zis ca poti sa scriu o _cronica_ inainte de a vedea un film, ci un _rezumat_ (adica ce ai scris tu). Pe langa asta, nu sunt aceeasi persoana cu hater si kkmak, insa vad ca multa lume te "apreciaza".
Ce am vrut eu sa spun e ca se putea o "cronica" mai buna si mai documentata (vezi ce a zis si Antoaneta).

ptr. radu pe 6 martie 2010 16:45
Radule, mai bine te-ai uita tu, ca Gloria i-a raspuns lui Antoaneta...
Radu pe 6 martie 2010 17:13
Stiu, draga "ptr. radu", am citit si eu. Eu ii raspundeam la ce mi-a zis ieri mie ;)
gaby pe 7 martie 2010 13:02
nu imi place e urat
lalagl pe 7 martie 2010 20:21
buna! am vazut filmul si nu mi s-a parut foarte interesant...dar daca vreti sa vedeti un 3D bunisor...puteti sa mergeti la el. efectele sunt ok...dar actiunea e cam plictisitoare
Bubulescu pe 8 martie 2010 13:49
Gloria, eu nu sunt convinsa ca tu stii ce inseamna cronica. anyway.
As vrea sa stiu ce inseamna pt tine final anost? ai fi asteptat sa se pupe Hatter cu Alice? (dc te vrei fana Tim Burton ar trebui sa stii ca el niciodata nu face din filmele lui lovestory-uri, plus ca un asemenea final ar fi fost doar comercial)
By the way: probabil ca le-ai stricat multora surpriza cu rezumatul tau, asa ca accepta-mi sfatul: nu mai divulga toate detaliile intr-o "cronica", mai bine lasa-le placerea cititorilor sa descopere ei semnificatiile si scenele filmului.
Numa' bine

mihaela pe 8 martie 2010 17:17
am vazut filmul si a meritat :) ... mai ales dansul palarierului XD XD XD
Antoaneta pe 8 martie 2010 23:28
1. Eu am vazut cum numesti tu personajul, asta nu înseamna ca si în film exista dubii
2. Un film ori e bun, ori nu este. Daca e anost si are numai câteva elemente interesante, nu este, si atunci nu pierzi mare lucru
3. Atâta timp cât un cuvânt are corespondent in limba româna si nu exista in DEX este un barbarism. Faptul ca provine din engleza nu justifica folosirea lui, mai ales într-un mediu care se vrea profesionist, fie el si online.

Te sfatuiesc sa citesti cronici pe www.rottentomatoes.com, multe provin din cele mai bune publicatii din USA, ai avea ce învata de acolo.

Tim3a12 pe 21 martie 2010 22:02
Alice in wonderland mi se pare unul dintre cele mai bune filme de debut ale anului 2010.:xAdica Johnny Deep impreuna cu Tim Bruton si mai ales cu o poveste nemuritaore,Alice in Tara Minunilor alcatuiesc un film si un 3D incredibl .Nu l`am vazut,recunosc,dar cu prima ocazie o voi face.:xTrebuie sa precizez Soundtrackul lunii,Alice interpretat de Avril Lavigne este genial.I found myself in wonderland.:x
Vlad Georgescu pe 22 martie 2010 02:54
Dupa ideea "criticile sunt constructive" fac si eu o mica observatie pentru Gloria, care nu trebuie luata ca un repros, dar cred ca e un sfat care ar trebui, daca nu urmat, macat putin "rumegat":

- nu cred ca era cazul sa folosesti cuvinte ca "hidrocefalic" sau "cromegalice", pentru ca nu sunt pe intelesul tuturor; nu toata lumea le intelege si cred ca tu nu scrii numai pentru cei care le inteleg.

Inca o data, nu e un repros, ci doar un sfat - sa zicem - profesional.

marius93 pe 11 iulie 2010 20:10
Vreau sa vad filmul
alex_il_fenomeno pe 1 august 2013 18:09
Nu ma asteptam sa fie atat de bun, sincer.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells