Cristi Puiu joaca rolul principal in Aurora

de Stefan Dobroiu în 23 Feb 2009
Cristi Puiu joaca rolul principal in Aurora

Cristi Puiu va fi regizorul, dar si actorul principal in noul sau proiect, Aurora, ale carui filmari vor incepe vineri. Dupa un casting laborios, regizorul a decis sa actioneze si in spatele, dar si in fata camerei de luat vederi. "Nu a gasit pe nimeni care sa fie la fel de implicat, prin urmare a ales sa joace el rolul principal", a declarat pentru Cinemagia Anca Puiu, producatoarea filmului si asociata lui Cristi Puiu la conducerea casei de productie Mandragora. Ca parte a pregatirilor, regizorul a facut si scoala de soferi, pentru ca personajul principal, un barbat cvadragenar pe nume Viorel, strabate Bucurestiul in lung si lat. "A luat sala cu 25 de puncte", si-a laudat Anca Puiu partenerul, care s-a ales pe sine insusi pentru interpretarea rolului principal dupa ce a chemat la probe zeci de actori in varsta de aproximativ 40 de ani, "profesionisti sau nu, cunoscuti sau necunoscuti, prieteni. In niciunul nu a gasit dorinta lui de implicare si disponibilitatea sa investeasca si, cum tine atat de mult la acest proiect, a decis sa ia taurul de coarne. Din probele date se vedea de departe ca el era cel mai potrivit pentru acest rol", a mai spus Anca Puiu, care a recunoscut ca cineastului ii va fi dificil sa interpreteze dublul rol de regizor si actor principal, "mai ales ca este si un om foarte pudic".

Cu un buget de aproximativ 1,4 milioane de euro, Aurora a castigat o parte din bani (circa 400.000 de euro) la ultima sesiune de concursuri organizata de Centrul National al Cinematografiei, la care a obtinut cel mai mare punctaj, intrecand un alt film romanesc foarte asteptat in 2009, Intermediar al lui Corneliu Porumboiu. Bugetul total al proiectului a fost strans cu ajutorul a doi producatori din strainatate, unul elvetian si unul francez. Filmarile vor dura aproximativ 50 de zile, din care 20 de zile de exterioare, a spus Anca Puiu, subliniind importanta vremii in realizarea lungmetrajului.

 Despre acest proiect, Cristi Puiu spunea la inceputul lui 2008 ca este un "film despre o crima". De fapt, regizorul a declarat in trecut pentru Cinemagia ca titlul international al proiectului a fost, cel putin la un moment dat, A Crime Story (Povestea unei crime). "Timp de doi ani m-am intalnit cu oameni de la omucideri, de mult ma preocupa subiectul. Oricine se gandeste la mecanismul crimei, pe absolut oricine intriga cum un om ajunge sa omoare", a declarat Cristi Puiu anul trecut pentru NewsIn. Ajunge Viorel, protagonistul, sa ucida sau doar il macina gandul comiterii unei crime? Si cine va fi victima? La aceste intrebari nu vom putea raspunde decat la aparitia lungmetrajului pe ecrane, premiera acestuia urmand sa aiba loc, cel mai probabil, dupa ce Aurora va fi trimis la festivalurile de film. De fapt, daca Cristi Puiu termina filmarile la sfarsitul lunii aprilie, Aurora ar putea fi prima pelicula din Romania inclusa in competitia festivalului de la Venetia de la Dupa-amiaza unui tortionar al lui Lucian Pintilie (2001) incoace.

Iata mai jos prezentarea protagonistului si-a premiselor care stau la baza scenariului Aurora: "Viorel isi incepe ziua stapanit de o neliniste inexplicabila. Fara sa caute sa-i afle sensul, se lasa purtat de evenimente si, condus mai degraba de hazard, strabate Bucurestiul de la un capat la altul, hotarat sa puna punct instabilitatii ce-i guverneaza existenta de ceva vreme incoace si care a inceput sa capete accente dureroase imediat dupa procesul de partaj. Viorel are 42 de ani, este divortat, are doua fetite de varsta prescolara si tocmai si-a demisia din functia de referent de specialitate, inginer metalurg."

Taguri:  Cristi Puiu

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Yadurififi pe 4 mai 2010 10:33
Este un talent nascut!
Din pacate traieste in Romania.
Allez Cristi!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells