Ce faci in noaptea de 27 spre 28 iunie? Hai la film!

de Gloria Sauciuc în 10 Iun 2008
Ce faci in noaptea de 27 spre 28 iunie? Hai la film!

Filme lungi si scurte, documentare (foarte) vechi si noi, la care se adauga teatru, dans, karaoke, spoturi si delicatese de pretutindeni
 - toate au fost programate pentru cea de-a doua editie a Noptii Institutelor Culturale, care devine cea mai plina noapte a anului; astfel, pe 27 iunie, au fost programate, intr-un eveniment organizat de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Delegatia Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh si Institutul Francez: concursuri si teste, benzi desenate, afise, spoturi, dans modern, hip-hop, streetdance sau caluser ardelenesc, delicatese de pretutindeni, cabaret literar, folclor, muzica clasica, karaoke, povesti, amintiri si multe alte surprize, nemaivorbind de filme. Inainte sa dam programul productiilor ce vor rula in acea noapte, va recomandam filmul Mediterraneo, detinatorul unui Oscar (1991) pentru Cel mai bun film strain, care se va proiecta de la ora 23, la Institutul Italian de Cultura "Vitto Grasso".
Iata, mai jos, lista proiectiilor si orarul, iar pentru programul complet, ce cuprinde si celelalte manifestari culturale, click aici.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN: documentare, 27 iunie, ora 22.30: - Obiceiuri din Bucovina / 15 minute
(Documentar realizat in anul 1937 de Fundatia Culturala Regala Principele Carol, cu colaborarea „Societatii Compozitorilor Romani“ si ai a Oficiului National de Turism. Din pacate, in perioada celui de al doilea razboi mondial, s-a pierdut coloana sonora a filmului.)
- Obiceiuri folclorice de iarna din Romania / 10 minute (Documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia“ la sfaraitul anilor ‘60, cu un comentariu in limba franceza. Prezinta in special obiceiuri de iarna (colindatul, pluguaorul, precum ai dansurile de maati) preponderent din Moldova ai Maramures.)
-Serie de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean (in anii 1973-1974, regizorul de filme documentare Ion Filip realizeaza o serie scurtmetraje, de 8 minute fiecare, cu rapsozi populari de pe Valea Superioara a Moldovei. Primul este o intalnire intre Harry Brauner - discipol al sociologului Dimitrie Gusti ai fratele pictorului Victor Brauner - si rapsodul popular Isidor Andronicescu. Al doilea film este dedicat tot rapsodului popular Isidor Andronicescu, care povesteste parti-ciparea, in anul 1937, la un festival de folclor la Londra. Al treilea film este realizat in comuna in 1974 ai cuprinde cantece si jocuri de nunta.)

CENTRUL CEH (strada Ion Ghica nr. 11): "FREAKA NIGHT III", regie: Marek Dobeš, ORA 23:00
sinopsis: Motelul Halali este locul ideal. In padure, in mijlocul salbaticiei. Nici o creatura, in afara de angajatii motelului nu se aventureaza atat
de departe. Este locul perfect pentru cursul de 3 zile tinut de profesorul Reinis – Sensul Vietii.
Poate nu e cel mai bun lucru pentru toti cei inscriai la curs, insa ceva e sigur – cursantii vor invata cate ceva despre viata... si supravietuire.
Din padurea intunecata, mirosind a sange, apar zombie, care cu ochii lor insangerati, ii vaneaza pe cei slabi.
Eroii povestii noastre trebuie sa-i infrunte singuri, fara nici un ajutor, tocmai pentru ca sunt prinsi in mijlocul pustietatii.
Rep. Ceha, 2004, 81min, subtitrare in engleza
-------------
ORA 1:00
o serie de scurt-metraje romanesti horror.

INSTITUTUL CULTURAL FRANCEZ, Cinema Sala Elvire Popescu
19:00 "Cand eram cantaret"  un film de Xavier Giannoli, cu Gérard Depardieu, Cécile de France, 2006
23:30 "Azi eram frumoasa, Juna" un film de Alexandra Gulea, 2008
01:00 "Cantecele de dragoste" un film de Christophe Honoré, cu Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni
03:00 "Nu pe gura" un film de Alain Resnais, cu Sabine Azéma, Isabelle Nanty, 2003

CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE si  INSTITUTUL POLONEZ
ora 21.00 – Antologia Animatiei Poloneze, partea I (IP)
”Perle” ale animatiei poloneze de la inceputuri (anii ’50) pana in prezent, o carte de vizita remarcabila a culturii poloneze.
ora 4.00 – Antologia Animatiei Poloneze, partea a II-a (IP)

GOETHE-INSTITUT: ora 20:00 "Balkan Black Box" - program de film: tanara generatie de creatori de film din Republica Moldova ai multiplele si perspective controversate (Moldova Camping este un proiect al büro für kulturelle angelegenheiten, Berlin, finantat de Hauptstadtkulturfond ai Stabilitätspakt für Südosteuropa, in colaborare cu Allianz Kulturstiftung.)

INSTITUTUL CERVANTES: ora 21:30, gradina Institutului Cervantes: ”LUMINIS ANIMAT”, videoproiectie de desene de Carmen Acsinte.
”Pot sa stiu cine esti si cauti in acest luminis? Sunt iepurele Ivan, in varsta de doi ani, nascut la Universitatea statului Washington si alerg bine camuflat prin fata unui coregraf.” La un astfel de dialog ne invita personajele desenate de Carmen Acsinte, care au ales sa isi arate chipurile in palcul de copaci din gradina Institutului Cervantes.
ora 22:00  Sala de proiectii a Institului Cervantes: "El Bosque animado", regia Angel de la Cruz si Manolo Gómez, Spania 2001, animatie, 90 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in engleza
ora 24.00  Sala de Proiectii a Institului Cervantes: “PUBLICITATE IBEROAMERICANA.” Retrospectiva editiilor 20, 21, 22 ale Festivalului “EL Sol” (Se vor prezenta spoturile publicitare TV premiate la cele trei editii ale celui mai important festival de publicitate iberoamericana. Filmele se prezinta in versiune originala in limba spaniola.)
ora 23:00  ”NOCTURNA FANTASTICA”: Proiectii de lungmetraje spaniole in gradina Institutului:
"El Orfanato", regia Juan Antonio Bayona, Spania 2007, drama, groaza, 90 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in romana. Proiectie realizata cu sprijinul Independenta Film.
ora 01:00  "El habitante incierto", regia Guillem Morales, Spania 2005, drama, psihologic, suspans, 110 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in engleza.
Sinopsis: Félix este un arhitect care siete ca intreg echilibrul sau emotional se strica atunci cand iubita lui Vera un mai doreste sa locuiasca impreuna cu el. intr.-o noapte Felix primaste vizita unui necunoscut care il roaga sa-i permita sa dea un telefon. Felix il pofteste in casa, dar imediat necunoscutul dispare in casa fara nici o urma. Incepand din acel moment au loc tot felul de intimplari din ce in ce mai nelinistitoare care il determina pe Felix sa creada ca necunoscutul locuieste cu el in casa si ca, astfel, viata sa e in pericol. Pentru a se proteja, Felix incepe sa construiasca o relatie perversa si nebuneasca cu spatiul in care locuieste.
ora 03:00 "Amanece que no es poco", regia José Luis Cuerda, Spania 1989, comedie absurda, 110 minute, V.O. Spaniola, subtitluri in engleza
Sinopsis: Teodoro e un tanar inginer spaniol care lucreaza ca profesor la Universitatea din Oklahoma si se intoarce in Spania pentru un an sabatic. La intoarcere, afla ca Jimmy, tatal sau, isi omorase sotia, respectiv pe mama lui Teodoro. Ca sa compenseze durerea pe care i-o provocase, tatal, Jimmy, cumpara o motocicleta cu atas pentru ca impreuna cu Teodoro sa plece intr.-o calatorie. Ajung astfel intr-un sat pierdut de lume, in munti. Satul pare pustiu, dar in realitate toti locuitorii, mai putin negrul Nge Domo sunt la liturghie, fiindca preotul din sat creeaza un asemenea spectacol din liturghie incit niciunul dintre credinciosi nu ar pierde slujba pentru nimic in lume. Jimmy si Teodoro afla ca in sat se intimpla tot felul de lucruri stranii: in fiecare an au loc alegeri de primar, preot, invatator, tarfa satului si sase femei adultere in perioada de proba. Apoi afla ca de fapt satul e asaltat in permanenta de turisti: un grup de dizidenti rusi, un grup de meteorologi belgieni, un grup de cotropitori din satul vecin …

BRITISH COUNCIL: 19:00-23:00 Proiectie “The Best Of British Animation Awards 2007”
Scurta descriere: Vizioneaza cele mai bune filme scurte de animatie britanice din ultimul timp, inclusiv cele care au caatigat numeroase premii la festivalurile internationale

INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURA "VITO GRASSO": 23.00 - Film italian de Oscar (1992): “Mediterraneo”
Al Doilea Razboi Mondial. Un vas italian lasa pe o mica insula din Grecia un grup de soldati insarcinati cu misiunea de a depista orice nava inamica ai de a apara insula in caz de nevoie. Satucul de pe insula pare abandonat ai niciun inamic nu-ai face aparitia la orizont, aaa ca soldatii incep sa se relaxeze. in fapt, insula nu este parasita, iar cand localnicii iai dau seama ca italienii sunt inofensivi, ies din ascunzatorile din munti ai iai continua viata paanica. Curand, soldatii descopera ca deai au fost lasati in urma intr-un loc uitat de lume, viata pe insula nu este atat de rea pe cat si-au imaginat la inceput.
Italia 1991; regia: Gabriele Salvatores; cu: Diego Abatantuono, Claudio Bigagli, Giuseppe Cederna; 95 min.

 

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 27 noiembrie 2011 10:57
au rulat filme bune ,si trebuie s-o recunoastem .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells