Brave, noul Tangled?

de Gloria Sauciuc în 19 Mar 2012
Brave, noul Tangled?

Distribuit de Walt Disney Pictures, Tangled/O poveste încâlcită încasa acum doi ani 590 de milioane de dolari la box-office-ul global, bugetul de producţie fiind de 260 de milioane şi reuşea să intre în primele zece cele mai populare filme ale anului, din lume. În România, Tangled se clasa pe locul 3 ca număr de spectatori (186.981). Istoria ar putea să se repete anul acesta, cu Brave, o animaţie creată de subsidiara exclusivă a The Walt Disney Company, Pixar Animation Studios. Chiar dacă echipele de creaţie diferă, Rapunzel şi Merida, cele două prinţese-protagoniste din Tangled, respectiv Brave, seamănă tipologic. Curajoase, gata să schimbe un destin la care fuseseră condamnate.

Tangled, al 50-lea film de animaţie din seria Walt Disney Animated Classics, este inspirat din "Rapunzel", unul din basmele fraţilor Grimm. Este povestea unei prinţese, al cărei păr lung are puteri magice, care este ţinută ascunsă într-un turn. Cu ajutorul unui hoţ cumsecade, ea reuşeşte să descopere lumea de care era ţinută deoparte.

Brave este prima animaţie a lui Pixar inspirată dintr-un basm, şi cel de-al treisprezecelea film de animaţie al studiourilor. Totuşi, este prima producţie a companiei cu un protagonist feminin: Merida este o prinţesă plină de energie, care deşi vine dintr-o familie regală vrea să intre în istorie ca prima femeie arcaş. Vocea va fi cea a actriţei scoţiene Kelly Macdonald. Prin comparaţie cu filme precum Toy Story 3, Brave e mai sobru şi pe un ton mai matur: acţiunea e plasată în secolul X, în Scoţia, şi are elemente de basm a la Andersen şi Fraţii Grimm. Brenda Chapman a fost autoarea proiectului, fiind desemnată iniţial şi ca regizoare (ceea ce ar fi făcut-o prima femeie-regizor de la Pixar), înainte de a fi înlocuită în octombrie 2010 cu Mark Andrews.

Tangled a avut şi mare succes la critică. Despre O poveste încâlcită, A.O. Scott, de la The New York Times, scria: "A 50-a animaţie de la Disney, reuşeşte prin imagine şi spirit să transmită acea calitate sinceră şi unică a primelor desene animate". Criticul Richard Corliss: " filmul pare influenţat de stilul studiourilor Dreamworks cu umor de situaţie şi pozne demodate", însă l-a laudat pentru "amestecul complex de poveste de dragoste, comedie, aventură şi emoţie, care defineşte producţiile Disney". Kenneth Turan de la Los Angeles Times a acordat filmului patru stele din cinci: o "animaţie pe calculator excepţională, cu peisaje bogate şi cu personaje mai pline de viaţă şi mai cu noimă decât erau în poveste."

Brave are mari şanse să urmeze acelaşi parcurs. Acţiunea filmului e plasată în vremuri străvechi, în Highlands, misterioasele ţinuturi ale Scoţiei, care au fost scena unor bătălii eroice şi ale unor fapte mitice. Brave aduce o nouă povestire, atunci când Merida, o curajoasă prinţesă, înfruntă destinul, obiceiurile şi primejdiile: ea este nu numai fiica regelui Fergus (Billy Connolly) şi a reginei Elinor (Emma Thompson), ci şi o luptătoare experimentată în tragerea cu arcul. Hotărâtă să îşi aleagă singură soarta, Merida sfidează un obicei rezervat marilor nobili-bărbaţi, precum lorzii MacGuffin (Kevin McKidd), Macintosh (Craig Ferguson) şi Lord Dingwall(Robbie Coltrane). Ca urmare, haosul şi furia stau să se dezlănţuie, iar atunci când Merida apelează la o vrăjitoare (Julie Walters), un pericol şi mai mare stă să se dezlănţuie: prinţesa va trebui să descopere adevăratul curaj pentru a opri un blestem înainte să fie prea târziu.

Premiera filmului

Premiera europeană a lui Brave va avea loc la Festivalul Internaţional de Film din Edinburgh, pe 30 iunie 2012. În România, filmul se va lansa pe 17 august 2012.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film Edinburgh va proiecta în închidere premiera animaţia studiourilor Pixar: anunţul a fost făcut de şeful guvernului Scoţiei, Alex Salmond, în cadrul unei conferinţe la Perth pe tema turismului: evenimentul vine în plină campanie pentru liderul politic şi pentru partidul său, Scottish National Party, aflat într-o campanie de separare faţă de Marea Britanie. Un referendum în acest sens se va derula în 2014. Salmond declara: "Am toată încrederea că premiera filmului va face Scoţia cunoscută în întreaga lume". Agenţia de turism VisitScotland a făcut un parteneriat cu Disney-Pixar pentru promovarea Scoţiei ca destinaţie turistică. Coloana sonoră a filmului va fi semnată de către compozitorul Patrick Doyle, care speră să îi dea muzicii culoarea locală a Scoţiei: "Vreau să o fac accesibilă, dar să onorez pe cât pot tradiţiile celtice. Povestea este o adevărată fabulă, plasată aici în Scoţia. Aş putea folosi muzica de cimpoi pentur atmosferă." Doyle va fi al patrulea compozitor pentru filmele Pixar (după Randy Newman, Thomas Newman şi Michael Giacchino). Însă şi cântecele galeze, interpretate de Julie Fowlis, vor apărea pe coloana sonoră.

Animatorii lui Tangled şi Brave

Glen Keane a debutat la Disney cu The Rescuers, în anii '70, şi are în portofoliu câteva din cele mai reuşite animaţii Disney. Fanii sunt cu siguranţă obişnuiţi cu personajele ieşite de sub creionul lui Keane, precum Ariel din Mica Sirenă, Bestia din Frumoasa şi bestia, precum şi personajele titulare din Aladdin, Pocahontas şi Tarzan. Ultimul său succes a fost combinarea reuşită a desenului de mână şi a graficii pe computer pentru Tangled, al 50-lea film de animaţie Disney.

Departamentul de creaţie Pixar este condus de Chief Creative Officer John Lasseter, regizor câştigător de Oscar şi animator. Sub conducerea lui Lasseter, Pixar a reuşit să adune o echipă de creaţie care cuprinde animatori bine pregătiţi, un departament de scenarii şi un departament de creaţie grafică.

Relaţia dintre Pixar şi Disney

Încă de la premiera lui Albă ca Zăpada şi Cei Şapte Pitici,în 1937, filmele de animaţie au devenit una din cele mai populare formule cinematografice. Disney are în spate o istorie lungă a filmelor precum Frumoasa şi Bestia, Aladdin sau Regele Leu. Poveştile şi personajele acestor animaţii binecunoscute au devenit parte din mitologia contemporană, fiind îndrăgite de generaţie după generaţie. Metoda clasică de realizare a lor implica un proces laborios şi consumator de timp, desenul de mână bidimensional pe celuloid. În mai 1991, Pixar intră într-o înţelegere cu Walt Disney Pictures în vederea dezvoltării şi distribuirii a până la trei filme realizate pe computer, care ar urma să fie promovate şi distribuite prin Disney. În urma acestui deal, Toy Story a fost dezvoltat, produs şi distribuit. În februarie 1997, Pixar a semnat un nou acord de co-producţie, prin care Pixar avea exclusivitatea de a produce cinci animaţii pentru Disney. Acestea urmau să fie: A Bug's Life, Monsters inc., Finding Nemo, The Incredibles şi Cars. Toy Story 2, sequel-ul lui Toy Story, a avut premiera în noiembrie 1999, şi a făcut parte din acelaşi acord. Proiectul lui Ratatouille a fost adăugat în 2006. În ianuarie 2006, Pixar a intrat într-un acord cu The Walt Disney Company pentru fuziunea celor două companii. Contractul a fost aprobat de către acţionarii ambelor companii, intrând în vigoare din 5 mai 2006. La ora actuală, Pixar este o subsidiară exclusivă a The Walt Disney Company.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 19 martie 2012 11:32
Sunt convins ca Brave o sa fie dragut, dar nu cred ca poate sa fie mai bun decat Tangled.
catasmile17 pe 19 martie 2012 14:32
agree !!
andyLOL pe 1 august 2012 20:53
o animatie misto....dar nu mai bun ca tangled
mmaryuss pe 19 martie 2012 12:25
sunt total deacord ... Rapunzel nu poate fi detronata din afi miss animation princes
Manusa pe 19 martie 2012 12:28
Cred ca va fi o animatie foarte buna, mi-a placut trailerul
legolas05 pe 19 martie 2012 13:22
trailer arata bine,cu siguranta va fi una din cele mai bune animatii ale acestui an
catasmile17 pe 19 martie 2012 14:33
Pare foarte interesanta animatia !!! Abia astept sa o vad !!
moko pe 19 martie 2012 14:49
prefer o printesa scotiana unei blonde cu aere
Arlequinade pe 19 martie 2012 15:51
"Blonda cu aere"?!? Rapunzel are cam aceeasi personalitate ca Ariel, si anume "the girl next door". Sorry, dar asta chiar imi suna a atac pueril. Ambele personaje sunt interesante - si intr-adevar am senzatia ca o sa-mi placa mai mult de Merida dupa ce vad filmul; dar in nici un caz din cauza culorii parului :))
Arlequinade pe 19 martie 2012 15:48
Am mari asteptari de la filmul asta. "Tangled" a fost genial la capitolul "animatie si decoruri", insa mi se pare ca povestii ii lipsea acea maturitate din "Beauty and the Beast" si "Lion King". "Tangled" a fost pana la urma doar un film tipic Disney. Si totusi a avut meritul lui, mai ales ca a fost PRIMUL film 3D al celor de la Disney (adica NUMAI Disney, fara ajutorul Pixar). Sper ca "Brave" sa capete puncte in plus privind povestea si mesajul, data fiind combinatia Disney+Pixar. Iar daca nu, am incredere ca macar din punct de vedere grafic/vizual se va mentine cel putin la nivelul "Tangled".
JohnnyAddams pe 19 martie 2012 17:37
Disney incepe incetul cu incetul sa distruga originalitatea si imaginatia celor de la Pixar. "Cars 2" a fost primul rateu din partea celor de la Pixar, un sequel impus de Disney.
Bayard pe 19 martie 2012 20:17
Si primul Cars nu a fost si el rateu? Chiar daca a fost impusa continuarea, tot cei de la Pixar l-au facut.
JohnnyAddams pe 19 martie 2012 21:29
Primul "Cars" nu a fost chiar asa slab, desigur, nu a fost la nivelul celorlalte, insa nu a fost penibil precum "Cars 2". Din moment ce financiar Pixar este condus de Disney in acest moment, ei decid ce se face. De exemplu, acest "Brave" nu este facut de scenaristii Pixar, sunt oameni complet noi.
xerses pe 19 martie 2012 19:20
Este simpatic personajul, asa ca il voi urmari cu siguranta.
aavramescu23 pe 20 martie 2012 10:30
Sper sa-l scoata si pe BD3D ca de Rapunzel si-au batut joc. L-au scos doar pe DVD. La animatii nu au mai scos 3D Legend of the guardians, seria Toy story, Mars needs moms, Polar express. Trebuie sa fiu nebun sa le cumpar 2D cand le-am vazut 3D. Norocul nostru cu Germania, acolo tot ce a fost la cinema e 3D pe BD3D, plus ca sunt mai ieftine decat la noi. Parca vad ca or sa scoata aRthur Christmas si pirates a band of misfits 3D (arthur mi-a parut rau ca am dat bani pe bilet, dar am mers cu nepotii care sunt in clasa a 5-a respectiv a 6-a si nici lor nu le-a placut, ce sa mai zic de pirates a band of misfits la care nu mi-au placut nici reclamele). Seamna cu mult cu un film cu pirati 7D care l-am vazut la cinema 7D care iar nu mi-a placut. Dar am fost curios sa vad ce e 7D-ul.
aavramescu23 pe 20 martie 2012 10:30
Nu Rapunzel, Tangeld cred ca ia nostrii l-au tradus O poveste incalcita.
Arlequinade pe 20 martie 2012 16:56
Asta-i din categoria "We'll all living in Amerika! Amerika ist wunderbar! Amerika! Amerika!"
alex_il_fenomeno pe 22 martie 2012 16:18
ramane de vazut daca va fi asa .
Champion pe 31 martie 2012 04:47
...ati inteles ce se intimpla ,interesant articol, o spune cine cineva mai pregatit ca mine .
Ellena_Gabriella pe 31 martie 2012 16:30
Cu siguranta voi viziona aceasta animatie, personajul e interesant!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells