Agora - un film spectaculos, tulburător

de Gloria Sauciuc în 20 Ian 2010
Agora - un film spectaculos, tulburător

Agora, al doilea film al lui Alejandro Amenábar în limba engleză, după The Others, este o încercare ambiţioasă de a recrea conflictele din Alexandria secolului IV. Filmul este spectaculos şi tulburător în acelaşi timp.

De anvergură aproape epică, filmul ne implică emoţional, aşezându-se în rândul (dar nu înaintea) unor producţii ca Quo Vadis ori Ben-Hur, pe care încearcă totodată să le reinventeze.

Povestea este a legendarei femei astronom Hipatia (Rachel Weisz), închisă între zidurile bibliotecii din Alexandria, şi a luptei ei pentru salvarea înţelepciunii lumii vechi de valul distrugător al noilor credinţe, printre care însuşi creştinismul, care bântuie străzile Alexandriei.

Totodată, în film este strecurată povestea de dragoste a unui sclav, jucat de Max Minghella, pentru stăpâna sa, Hipatia (Rachel Weisz). Perspectiva iubirii lui pentru stăpână se profilează pe fundalul naşterii creştinismului, ceea ce dă filmului o miză tulburătoare. Totodată, la iubirea Hipatiei aspiră şi Orestes (Oscar Isaac), unul dintre studenţii ei, care mai târziu devine prefectul Alexandriei.

Hipatia îi învăţă pe discipoli filosofia neoplatonică, şi este - totodată - un ateu convins. De aici şi până la acuza că ar fi vrăjitoare nu mai e decât un pas. Ceea ce-i va aduce şi sfârşitul.

Filmul este similar cu Apocalypto al lui Mel Gibson prin aceea că permite să atingi, să experimentezi, să miroşi o epocă. Nu este la fel de visceral ca producţia lui Gibson, dar intensitatea trăirilor pe care ţi le provoacă este similară. Nu vă refuzaţi astfel de trăiri.

Din păcate, lui Amenábar i se întâmplă de câteva ori să cadă în capcanele genului; greşeşte arătându-ne cu degetul vinovaţii, încercând să ne manipuleze practic concluziile cu privire la ce s-a întâmplat atunci. Dar eu văd această manipulare ca fiind una pozitivă. Apreciez şi perspectiva insolită asupra religiei şi creştinismului pe care ne-o oferă.

În concluzie, un film care îmbogăţeşte peisajul cinematografic al săptămânii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bodoknut pe 20 ianuarie 2010 13:01
abia astept sa-l vad. filmul precedent al regizorului , The Others, a fost unul din filmele care au schimbat ideea de horror, dupa el s-au mai facut multe alte filme. Regizorul are un potential foarte mare. Pacat ca nu a mai avut ocazia sa regizeze productii de asemenea amploare.
Cezar pe 20 ianuarie 2010 13:19
Oare va mai putea cineva sa faca vreodata un film cu inceputurile crestinismuluii ca nemuritorul Ben-Hur(William Wyler-1959)? Singurul regizor actual care poate atinge si depasi performantele susnumitului ar fi James Cameron nu anonimul vostru.
Carmen27 pe 20 ianuarie 2010 13:37
Anonimul vostru?...Amenabar este unul dintre cei mai mari regizori din Spania...
Pitbull pe 20 ianuarie 2010 14:32
Carmen, cum vrei ca un fänel cameronian sä fi auzit de Amenabar?
Cronica mea e aproape "at odds" cu a Gloriei - cine o doreste, cine o pofteste... aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96614

StevieGG08 pe 20 ianuarie 2010 14:58
gata...acum James Cameroon,James Cameroon.....da lasa ca e bun da' nu e Spielberg asta-i clar...n-am vazut asa ceva...apare un film full efecte vizuale gata..cel mai tare!...romania
socraticus pe 20 ianuarie 2010 19:59
am vazut filmul , e f bun, nu ratati, si nu va luati dupa aparente sau dupa zvonuri neavenite si lipsite de pro.
Scarlett14 pe 20 ianuarie 2010 21:48
Da, mai, exact.
Romania e extaziata dupa Avatar si singurul regizor pe care il pot retine romanii e James Cameron. Bine, bine, e un regizor foarte bun... dar ce inseamna asta? ca restul sunt batuti in cap? Nu e Cameron zeul regizorilor...
Abia astept Agora. Imi place mult Rachel Weisz.

valer pe 21 ianuarie 2010 12:02
@pitbull

oarecum off-topic: de ce a încetat colaborarea cu agenda.liternet? eu tot acolo căutam cronicile, mai ales la filmele proaste (filmele proaste dau cele mai haioase recenzii ...)

kenya pe 21 ianuarie 2010 19:18
Nu am vazut filmul.Dar m-ai facut curioasa draga PITBULL.L-ai vazut?daca ti-a displacut atat de tare de ce naiba i-ai mai facut o asemenea cronica?!?Sau poate ti-a ranit feeling`ul crestin.Am nimerit-o,nu?Nu filmul pare prost ci ideea care nu pica bine "credinciosilor".Seamana indoieli.Si cand credinta este firava orice idee mai indrazneata o poate clatina.Nu are nici o vina regizorul.Daca credinta ar avea o temelie puternica,un om rational nu ar avea de ce sa se teama ca o pierde.Din pacate observ ca oameni de calitate bajbaie intr-o confuzie fara leac.Dupa ce voi vedea filmul,voi incerca sa fac un comentariu despre film si nu despre cei care l-au vazut.
anam pe 23 ianuarie 2010 22:14
azi am vazut flm la cinema si este un mare bluf! plin de batai , morti, idei anticrestine si antisemite... toata lumea isi da in cap in filmul asta (la propriu, este si interzis celor sub 15 ani) si consider ca manipularea lui amenabar intrece normalul! sincera sa fiu asteptam altceva de la acest film si m-a dezamagit teribil! am iesit socata de acolo.. nu isi merita banii de cinema...
Alex pe 24 ianuarie 2010 00:45
Am vazut filmul...si...fara indoiala, e cel mai nenorocit si pagan film existent vreodata....marea loja masonica isi continua programul anti-crestin..anti-Hristos....Ce poate fi mai clar decat atat? Un film care nu spune altceva decat ca religia Crestina...credinta in Hristos e reprezentata de criminali si crime nemiloase e clar o lucrare Antihristica...si cu asta cred ca am spus totul....PS: un lucru e sigur...regizorul...scriitorul povestii..cat si cei care au fost responsabili cu asemenea actiuni antihristice va raspunde in fata Stapanului Universului de tot ceea ce au facut...si asta se va intampla cat de curand!
Doamne Ajuta!

mihai pe 24 ianuarie 2010 10:48
Okay..pai filmu e foarte boring... in primu rand e f f f plictisitor, replici penibile, etc. in al. nu recomand!
karpov pe 30 ianuarie 2010 17:09
Oricat de prost ar fi un film,daca este impotriva crestinismului ,e binevenit ! Trebuie sa contracaram aceasta organizatie criminala si acea carte neagra !
profudereligie pe 31 ianuarie 2010 00:42
Iată ce a scris Mircea Eliade în Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. II, cap. XXX, paragraful 239:

...Oricum ar sta lucrurile, convertirea lui Constantin a asigurat creştinarea oficială a Imperiului. Primele simboluri creştine au început să apară pe monede din anul 315, iar ultimele imagini păgâne dispar în 323. Biserica primeşte un statut juridic privilegiat, adică statul recunoaşte validitatea sentinţelor tribunalului episcopal, chiar în materie civilă. Creştinii acced la cele mai înalte demnităţi şi măsurile de restricţie împotriva păgânilor se înmulţesc. Sub Theodosie cel Mare (379-395), creştinismul devine religie de stat şi păgânismul este interzis definitiv; prigoniţii devin prigonitori...

...Pe de altă parte, solidaritatea creştinilor era fără egal; comunitatea îşi lua asupra ei sarcina întreţinerii văduvelor, orfanilor, bătrânilor şi îi răscumpăra pe cei căzuţi în mâinile piraţilor. În timpul epidemiilor şi asediilor oraşelor, creştinii erau singurii care se îngrijeau de cei răniţi şi îi îngropau pe cei morţi. Pentru toţi dezrădăcinaţii Imperiului, pentru victimele alienării culturale şi sociale, Biserica era singura speranţă de a dobândi o identitate, de a găsi sau de a regăsi o semnificaţie existenţei...

...Înnoirea cea mai neaşteptată şi care a avut consecinţe considerabile în istoria religioasă, culturală şi socială a Europei a fost monahismul, caracterizat prin separarea de lume şi printr-un ascetism foarte sever...
...După cum remarcă Peter Brown, călugării îşi aleseseră de bunăvoie "anticultura", pustiul şi peşterile...

...Către finele sec. al IV-lea, se asistă, din Mesopotamia până în Africa de Nord, la un val de violenţe săvârşite de călugări: în 388 ei incendiază o sinagogă din Callinicum, lângă Eufrat, şi terorizează satele siriene în care se găseau temple păgâne; în 391, patriarhul din Alexandria, Theofil, îi cheamă pe călugări să "cureţe" Serapeumul, citadela marelui templu al lui Serapis. În aceea epocă ei pătrund cu forţa în casele păgânilor ca să caute idoli. În 415, un grup de călugări fanatici comit una din cele mai odioase crime din istorie: ei o lişează pe Hypathia, nobila femeie-filosof din Alexandria, pe care discipolul ei, episcopul Synesios, o evoca astfel: "mamă, soră, profesoară şi binefăcătoare".
În Orient, episcopii îi ocrotesc pe călugări ca să-şi întărească propria situaţie: împreună, episcopi şi călugări, se pun în fruntea poporului şi îi dictează acestuia opiniile...

Fără cuvinte...

alexaA pe 6 februarie 2010 15:45
FILMUL ESTE INTERZIS IN ITALIA!! biserica catolica nu lasa difuzarea sau comercializarea lui. OARE DE CE?? pentru ca exact ce ati vazut in film s-a intamlat in realitate. DE CAND E LUMEA SI CRESTINISMUL BISERICA A MANIPULAT ORICE. DACA SUNT IMPORIVA ACESTOR MANIPLARI NU INSEAMNA CA SUNT IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU. cred in EL dar nu-mi plac actiunile bisericii si sunt multe care au dus la moartea multor persoane. nu va mai agitati atat ca e antihrist filmul. e doar anti actiunilor bisericii nu antihrist. e o diferenta.
Xkael pe 7 februarie 2010 09:16
:), cica spielberg, esti nebun ? pai cameron, a scos si trilogia inelelor mai baiatule, si multe altele, spielberg cica..
eu :| pe 14 februarie 2010 16:22
azi merg sa vad filmu... sper sa nu ma dezamageask :|
bz pe 14 februarie 2010 20:56
ar trebui sa incercam a privi dincolo de ceea ce cartile ne invata, ce sistemul educational ne implementeaza a fii real sau necesar a crede. fiecare are dreptul la o viziune asupra lucrurilor exact asa cum faptele istorice nu s-au scris singure in cartile ce le prezinta, ci prin viziunea subiectiva a celor ce le-au redat.. astfel, numai daca te gandesti la nemiloasele cruciade, la copii trimisi a fii lance a dreptatii religioase... la cei arsi pe rug pentru ca nu imbratisau crestinismul ca stare a lucrurilor de fapt.. numai daca te gandesti, cred ca e suficient de a avea o parere propie..adevarul oricum undeva intr-o negura a vremii, dar noi, cei de astazi suntem suma parerilor, dar mai ales, a crezurilor noastre. filmul este frumos, poate nu cel mai frumos pe care l-am vazut. si da, are cateva secvente previzibile, subiective..dar e mai consistent in subiect si in sentimentele umane surprinse decat majoritatea filmelor ce ruleaza in mom acesta.
sa nu comparam avatar cu filme ce nu-si bazeaza impactul pe efecte vizuale si alternative viu colorate la agitatia cotidiana..agora, e ipoteza unui fapt istoric, pe care, indiferent daca o acceptati sau nu, cu siguranta va va face placere sa0i acordati toata atentia.

cosmina pe 7 martie 2010 11:42
cn imi zice si mie cand e filmul si la ce ora va rog frumos,,,,/???va rogg,,,
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 22:48
super film AGORA, mi-a placut mult
marius93 pe 13 iulie 2010 07:40
Rachel Weisz e o actrita exeptionala. As vrea sa vad filmul cat mai curand.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells