Articole Los abrazos rotos

(2009)

Îmbrățișări frânte

Despre distribuție și echipa de producție

PEDRO ALMODOVAR s-a născut în Calzada de Calatrava, provincie a Ciudad Real, din inima La Mancha, în anii ’50. Când avea opt ani, s-a mutat cu familia la Estramadura, unde a urmat școala generală și liceul, absolvind cu diplome de la călugării franciscani.

La 17 ani a plecat de acasă și s-a oprit la Madrid, fără niciun ban și fără o slujbă, doar cu visul de a studia cinematografia și a regiza filme. Era însă imposibil să se înscrie la Școala de Film, pentru că Franco abia o închisese. În ciuda dictaturii ce sufoca țara, pentru adolescent, Madridul însemna cultură, independență, libertate. A avut multe slujbe sporadice, dar nu și-a putut permite o cameră de filmat, prima lui cameră de 8 mm, până nu a avut o slujbă „serioasă” la Compania Națională de Telefonie a Spaniei în 1971. A lucrat acolo vreme de 12 ani, pentru ca serile să poată desfășura alte activități, ca să dobândească pregătire reală de cineast și să-și definească personalitatea.

Serile și nopțile a scris, a iubit și a jucat alături de grupul de teatru Los Goliardos. A colaborat cu diverse reviste clandestine și scris povești, unele dintre ele fiind publicate. A fost membru al unui grup punk-rock, Almodovar & McNamara, etc; Și mai ales, a avut norocul că explozia personală a coincis cu explozia democratică de la Madrid, de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, perioadă cunoscută în lume drept La Movida.

Filmele lui sunt martorele nou-născutei democrații spaniole; după un an și jumătate de filmat pe 16 mm, în 1980 a făcut „Pepi, Luci, Bom” un film non-buget ca rezultat al efortului colectiv al echipei de actori și tehnicieni, toți debutanți cu excepția lui Carmen Maura.
În 1986 a fondat împreună cu fratele său Agustin compania de producție El Deseo S.A. Primul lor proiect a fost „Law of Desire”. De atunci, au produs toate filmele scrise și regizate de Pedro, dar și ale altor tineri cineaști.

În 1988, „Women on the Verge of a Nervous Breakdown” i-a adus recunoaștere internațională. De atunci, filmele lui au fost aclamate în toată lumea. „All About My Mother” i-a adus primul Oscar pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur, Cesar, trei premii europene, David di Donatello, 2 BAFTA, 7 Goya și alte 45 de premii. Trei ani mai târziu, „Habla con ella” a avut același noroc (Oscar pentru cel mai bun scenariu, 5 premii europene pentru cel mai bun film, 2 BAFTA, Nastro de Argento, Cesar).
În 2004 „La Mala Educacion” a fost ales pentru deschiderea Festivalului de la Cannes. A fost nominalizat la numeroase premii și a câștigat prestigiosul premiu pentru cel mai bun film străin acordat de New York Film Critics Circle dar și un Nastro de Argento.

În 2006, Almodovar a fost distins cu Prince of Asturias Award pentru Arte. În același an prezintă „Volver” în competiție la Cannes, unde primește premiul pentru cel mai bun scenariu dar și premiul pentru cea mai bună actriță, pentru toate cele șase actrițe care apar în film. Volver a mai câștigat 5 EFA, 5 Goya, Fipresci, The National Board of Review și multe altele (până la 72 de premii)

PENELOPE CRUZ după ce a apărut în „Live Flesh”, „Todo sobre mi madre” și „Volver”, Penelope lucrează din nou cu Pedro Almodovar.
A studiat la școala Christinei Rota și a debutat pe vremea adolescenței în „Jamon, Jamon” în 1992. A jucat în Belle Epoque” și „La nina de tus ojos” de Fernando Trueba, „Abre los ojos” de Alejandro Amenabar și „Sin Noticias de Dios” de Agustin Diaz Yanes.

A devenit cunoscută internațional prin intermediul filmelor americane „The Hi-Lo Country” (Stephen Frears), „All the Pretty Horses” (Billy Bob Thornton), „Vanilla Sky” (Cameron Crowe), „Vicky Cristina Barcelona” (Woody Allen).
Cu rolul din „Non ti mouvere” de Sergio Castellito a primit premiul David di Donatello, iar cu „Volver” a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de la Cannes, un EFA și un Goya, dar și nominalizări la Globul de Aur, BAFTA și Oscar.

LLUIS HOMAR s-a născut acum 51 de ani la Barcelona și a studiat Dreptul la Universitatea din Barcelona; în timpul studenției la drept, a luat și cursuri de actorie. Este unul dintre fondatorii Teatre Lliure, al cărui director a fost între 1992 și 1988. A apărut în peste 30 de filme și a lucrat cu regizori ca Pilar Miro (El pajaro de la felicidad), Vicente Aranda (Si te dicen que caí”) Mario Camus (Después del Sueno).

AGUSTIN ALMODOVAR s-a născut în La Mancha și a absolvit Facultatea de chimie din Madrid, Universitatea Complutense. Din 1985 s-a implicat activ în cinema. S-a alăturat echipei de la „Se infidel y no mires con quien” (Fernando Trueba). În același an a început colaborarea cu fratele său, Pedro, la „Matador”. În 1985 a fondat împreună cu Pedro compania de producție El Deseo S.A. care a produs toate filmele lui Almodovar dar și ale altor regizori (Alex de la Iglesia, Daniel Calparsoro, Guillermo del Toro, Isabel Coixtet, Felix Sabroso și Dunia Ayaso).

ALBERTO IGLESIA (muzica) a studiat pianul, chitara și armonia cu Blanca Burgaleta și Francisco Escudero și la Paris cu Francis Schwartz. A colaborat cu Carlos Saura, Bigas Lunas, Julio Medem. Este un colaborator apropiat al lui Almodovar, încă de la primul proiect la care au lucrat împreună „The Flower of My Secret”. A realizat coloana sonoră din „Los amantes del circulo polar” (Julio Medem), „All About My Mother”, „Talk to Her”, „Volver” (Pedro Almodovar).
A fost nominalizat la premiul Oscar pentru The Constant Gardener” ( Fernando Meirelles) și „The Kite Runner” (Marc Foster)

RODRIGO PRIETO (imagine)
S-a născut în New Mexico în 1965 și are în palmares peste 20 de filme. Este un specialist în crearea atmosferei și în chiaroscuro, după cum este și faimos pentru modul neconvențional în care folosește camera. A lucrat cu Curtis Hanson („8 Mile”), Spike Lee („The 25th Hour”), Oliver Stone („Alexander”) și a semnat imaginea din toate filmele lui Alajandro Gonzales Innaritu.

Sinopsis Confesiunile lui Almodovar
jinglebells