Articole Avatar

(2009)

Avatar

Despre producție

Avatar ne duce într-o lume spectaculoasă dincolo de imaginație, unde un nou venit de pe Pământ pornește într-o aventură epică, luptând, în cele din urmă, pentru a salva lumea extraterestră pe care ajunge s-o îmbrățișeze ca pe propria sa casă. James Cameron, regizorul laureat cu Oscar pentru filmul "Titanic", a conceput filmul cu 15 ani în urmă, atunci când mijloacele pentru a realiza viziunea sa nu existau încă. Acum, după patru ani de producție, Avatar, un film de acțiune cu o nouă generație de efecte speciale, oferă un nou gen de experiență cinematografică atrăgătoare, în care tehnologia revoluționară inventată pentru a face acest film se pierde în emoția personajelor și învăluirea poveștii.

Pătrundem în lumea extraterestră prin ochii lui Jake Sully, un fost pușcaș marin paralizat într-un scaun cu rotile. În ciuda handicapului său, Jake are încă o inimă de războinic. E recrutat să se deplaseze la ani lumină depărtare, la un avanpost al pământenilor de pe Pandora, unde un consorțiu corporativ extrage un minereu rar care este cheia soluționării crizei energetice de pe Pământ. Deoarece atmosfera Pandorei este toxică, aceștia au creat Programul Avatar, în care "piloți" umani își conectează conștiința la un avatar, un corp biologic teleghidat care poate supraviețui în aerul letal. Aceste avatare sunt niște hibrizi construiți genetic din ADN uman amestecat cu ADN-ul localnicilor de pe Pandora, Na'vi.
Renăscut în avatarul său, Jake poate merge din nou. Primește misiunea de a se infiltra printre Na'vi, care au devenit un obstacol major în exploatarea prețiosului minereu. O frumoasă femeie Na'vi, însă, Neytiri, îi salvează viața, iar asta schimbă totul. Jake este luat în sânul clanului ei și învață să devină unul dintre ei, ceea ce implică multe teste și aventuri. În timp ce relația lui Jake cu profesoara lui, Neytiri, se adâncește, el învață să respecte calea poporului Na'vi și, în cele din urmă, e acceptat printre ei. Curând, se va confrunta cu testul final, când va ajunge să-i conducă într-o bătălie epică care va decide soarta unei lumi întregi.

Începuturile

"Avatar e cel mai greu film pe care l-am făcut vreodată", spune scenaristul/regizorul James Cameron. Și e o declarație cu rezonanță, având în vedere renumele lui Cameron pe plan mondial de mare povestitor; filmele sale - "Titanic", "Terminator", "Terminator 2: Judgment Day", "Aliens", "True Lies" și "The Abyss" - au fost pelicule fără precedent, un amestec de spectacol, narațiune și personaje convingătoare și o măiestrie tehnică hotărât în slujba poveștii și a emoției.
Figura centrală din AVATAR, Jake Sully (Sam Worthington) este un om obișnuit, în care ne putem regăsi toți, care devine, în mod neașteptat, erou, când evenimentele îl atrag tot mai adânc într-o ciocnire între civilizații, între corporațiile de pe Pământ hotărâte să "dezvolte" Pandora și indigenii Na'vi. Jake e un fost pușcaș marin care pune datoria și onoarea mai presus de toate, dar e nevoit, în cele din urmă, să aleagă între onoarea personală, apărând ceea ce e drept, și presupusa datorie față de cei care l-au însărcinat cu această misiune.
"Am vrut să creez un soi familiar de aventură într-un mediu nefamiliar", explică Cameron, "prin plasarea poveștii clasice a unui nou-venit pe un teritoriu și într-o cultură străină pe o planetă extraterestră. Povestea e clasică în linii mari, dar avem multe răsturnări de situație pentru public. Am visat să creez un film ca acesta, într-o altă lume de mare pericol și frumusețe, de când eram copil și citeam SF-uri de duzină și tone de cărți de benzi desenate și stăteam la ore și desenam pe spatele caietelor creaturi și extratereștri. Cu Avatar, am avut în sfârșit această șansă."

Unde și când

Avatar are loc pe Pandora, o lună cu un mediu asemănător celui de pe Pământ, de pe orbita unei planete gazoase uriașe numite Polyphemus din sistemul stelar Alpha Centauri-A. La 4,4 ani lumină depărtare, Alpha Centauri este cel mai apropiat vecin stelar al nostru și când se descoperă că Pandora este bogată într-un minereu rar pe Pământ, numit Inprocurabiu, rasa începe să exploateze resursele noii lumi. Inprocurabiu nu există în sistemul nostru solar, dar este soluția pentru criza de energie de pe Pământ din secolul XXII, așa că Administrația Resurselor de Dezvoltare cheltuiește sute de miliarde de dolari pe minerit într-o lume îndepărtată. Povestea noastră are loc în 2154, la trei decenii după ce o colonie minieră a fost instalată pe Pandora. Invazia activităților umane pe teritoriul autohton Na'vi a creat tensiuni tot mai mari între cele două specii și le-a condus spre drumul războiului.
Printr-un capriciu al destinului, moartea fratelui său geamăn, Jake Sully este împins în mijlocul acestei situații încordate. Se află pe Pandora pentru a fi noul pilot în Programul Avatar, o încercare a oamenilor de știință de crea o punte "de încredere" cu Na'vi prin utilizarea corpurilor de avatar construite genetic pentru a merge printre acești extratereștri gigantici într-o formă familiară. Dar Jake este co-optat de colonelul Miles Quaritch, șeful securității coloniei umane, ca să se infiltreze în clanul local și să învețe cum să îi controleze sau să îi învingă. Quaritch este comandantul Secops, forța de securitate privată care apără Poarta Iadului împotriva prădătorilor feroce de pe Pandora și la fel de crunții Na'vi. E o armată mai dezordonată, dar bine echipată de mercenari, cu aeronave înarmate și "Costume AMP" - costume de luptă externe uriașe.
Jake devine omul nepotrivit pentru a fi plasat într-o poziție atât de volatilă. Când se trezește între Na'vi și forțele ARD care sunt pornite să distrugă lumea lor ancestrală de 10 mii de ani, Jake ia măsuri. Și se declanșează haosul.

Este animație?

Dacă întrebați animatorii de la Weta, vor spune că avatarele și Na'vi sunt animate. Dacă-l întrebați pe Jim Cameron, el va spune că personajele au fost interpretate de actori. Adevărul este că ambii au dreptate. A fost nevoie de îndemânare în animație pentru a se asigura că personajele interpretează exact ca actorii. În același timp, nu și-au permis alte libertăți în aceste interpretări. N-au fost înfrumusețate sau exagerate. Animatorii au căutat să fie cât mai fideli muncii actorilor, făcând nici mai mult, și cu siguranță nici mai puțin decât Sam, Zoe sau Sigourney. Firește că au adăugat un pic la mișcarea cozilor și urechilor, mișcări pe care actorii nu le puteau face ei înșiși. Dar chiar și aici, obiectivul a fost de a rămâne în concordanță cu emoțiile redate de actori în timpul captării originale.
AVATAR merge un pas mai departe, prin plasarea acestor personaje fotorealiste într-o lume care este generată pe calculator, dar pare complet reală. Fiecare plantă, fiecare copac, fiecare piatră este creată și redată în calculatoarele de la Weta Digital din Noua Zeelandă. Progrese semnificative de iluminare, umbre și de redare a permis studioului Weta să creeze o lume foto-reală, care e străină în detalii, dar care frapează prin naturalețe. Peste un petabit (o mie de terabiți) de stocare digitală a fost necesară pentru Weta pentru toate componentele CG din film ... miriada de plante, animale, insecte, roci, munți și nori. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, "Titanic" a necesitat 2 terabiți pentru a crea (și scufunda) vasul și miile de pasageri, aproximativ 1/500 din cantitatea utilizată pentru Avatar.
În plus față de toată această complexitate, Avatar a fost făcut în 3D stereoscopic. Deci, nu numai că Weta a trebuit să lucreze în 3D creând scenele generate pe calculator, dar și scenele de acțiune au trebuit să fie filmate de asemenea în 3D. Pentru asta, Cameron a folosit o un sistem Fusion Camera pe care l-a co-dezvoltat cu Vince Pace. A fost nevoie de șapte ani de dezvoltare pentru a crea sistemul Fusion, care e cel mai avansat sistem stereoscopic de filmare din lume. Aparatele de filmat au funcționat fără cusur pe platoul de filmare, permițând scenele filmate live să se îmbine fără probleme cu scenele generate pe calculator.

* * *

RealD 3D este o nouă generație de divertisment, cu imagini ultra-clare, luminoase, realiste atât de naturale, încât simți că ai pășit în film. RealD 3D adaugă o profunzime care te introduce în miezul acțiunii, fie că te alături personajelor preferate într-o lume nouă, fie că te ferești de obiecte care par să zboare prin sala de cinema. RealD e pionierul 3D-ului digital de astăzi și e cea mai folosită tehnologie 3D din lume în peste 9000 de ecrane contractate. RealD va instala peste 4500 de ecrane în peste 48 de țări odată cu lansarea filmului AVATAR. Și spre deosebire de vremurile vechi cu ochelarii de hârtie, ochelarii RealD 3D arată ca ochelarii de soare, sunt reciclabili și concepuți pentru a se potrivi confortabil tuturor spectatorilor de cinema și ușor peste ochelarii de vedere. Nu e doar o vizionare de film, RealD 3D e o experiență a unei noi dimensiuni de divertisment.

Concomitent cu lansarea filmului la nivel național în cinematografele convenționale, Avatar: O experiență 3D IMAX va fi lansat în cinematografele IMAX începând cu 18 decembrie 2009. Avatar a fost re-adaptat pentru imaginea și calitatea de sunet de neegalat a experienței IMAX prin intermediul tehnologiei IMAX DMR®. Cu imagini clare ca lacrima, sonor laser și un câmp vizual maximizat, IMAX oferă cea mai captivantă experiență cinematografică din lume.

* * *

Despre distribuție
jinglebells