Articole Avatar

(2009)

Avatar

Despre realizatori

James Cameron (Regizor/Scenarist/Producător/Editor) s-a născut în Kapuskasing, Ontario, Canada și a crescut aproape de Cascada Niagara. În 1971, s-a mutat la Brea, în California, unde a studiat fizica la Colegiul Fullerton Junior, lucrând ca mașinist și apoi ca șofer de camion.
În 1983 Cameron a scris trei scenarii: "Rambo: First Blood Part 2", "Aliens" și "The Terminator." A regizat "The Terminator", cu Arnold Schwarzenegger, în 1984, care a devenit un neașteptat succes în box office și a fost numit printre cele mai bune 10 filme ale anului de revista Time.
Cameron a regizat apoi "Aliens" (1986), a scris și a regizat "The Abyss" (1989). Apoi a scris, produs și regizat "Terminator 2: Judgment Day" (1991), "True Lies" (1994), și "Titanic" (1997). A co-scris, de asemenea, "Point Break" (1991) și "Strange Days" (1994), și a produs "Solaris" (2003).

Jon Landau (Producător), câștigător al Premiului Academiei, a demonstrat în nenumărate rânduri abilitatea de a intui și oferi filme artistice importante.
În cadrul Lightstorm Entertainment, Inc., Landau, împreună cu regizorul James Cameron, a dezvoltat unelte de producție digitală ce vor permite filmarea și distribuția filmelor 3D.
Prin Lightstorm Entertainment, Landau a produs filme ale lui James Cameron ca "Titanic" și filmul lui Steven Soderbergh, "Solaris." Înainte, Landau a co-produs "Dick Tracy" al lui Warren Beatty și comedia de familie "Honey, I Shrunk the Kids". La începutul anilor '90s, Landau a fost vicepreședinte executiv de producție la Twentieth Century Fox.

Mauro Fiore (Director de imagine) ghidează în prezent camera la filmul lui Joe Carnahan, "The A-Team", ce va fi lansat vara viitoare de Twentieth Century Fox. Înainte, a filmat pelicula lui Peter Berg, "The Kingdom", SF-ul lui Michael Bay, "The Island" și comedia neagră a lui Joe Carnahan, "Smokin' Aces".
A colaborat, de asemenea, și cu regizorul Antoine Fuqua la două proiecte - thrillerul urban laureat cu Oscar, "Training Day" (pentru care Denzel Washington a primit un trofeu pentru cel mai bun actor), și drama africană de război "Tears of the Sun", cu Bruce Willis.
Când Kaminski și-a început colaborarea cu Steven Spielberg, Fiore a continuat să-l asiste ca și operator-șef la "Schindler's List", "Amistad" și "The Lost World: Jurassic Park."
Primele merite ca director de imagine se numără "Lost Souls", debutul regizoral al lui Kaminski,. A continuat cu "Driven" și "The Center of the World." Alte merite: "Get Carter", "Highway", "Love From Ground Zero", "An Occasional Hell", "Breaking Up", "Soldier Boyz" și "Dominion."

Rick Carter (Scenografia) a creat decoruri în film și televiziune peste 25 de ani. A colaborat cu regizorul Steven Spielberg la "War of the Worlds", "Munich", "Artificial Intelligence: A.I." (pentru care a fost nominalizat la AFI și Art Directors Guild Award); "Jurassic Park", "The Lost World: Jurassic Park", și "Amistad" (care i-a mai adus o nominalizare la Art Directors Guild Award).
Carter s-a alăturat regizorului Robert Zemeckis la filmele Polar Express", "Cast Away", "What Lies Beneath", "Death Becomes Her", "Back to the Future" partea a II-a și a III-a și "Forrest Gump", pentru care Carter a fost nominalizat la Premiul Academiei.
În viitor, Carter va lucra la thrillerul de acțiune "Sucker Punch" regizat de Zack Snyder.

Robert Stromberg (Scenografia) a colaborat recent cu Tim Burton la un film 3D "Alice in Wonderland". Stromberg a lucrat mult în diferite calități în domeniul efectelor speciale la filme ca: "G.I. Joe: The Rise of Cobra", "There Will Be Blood", "Tropic Thunder", "The Golden Compass", "3:10 to Yuma", "Pirates of the Caribbean: At World's End", "Ghost Rider", Walk the Line", "Sky Captain și the World of Tomorrow", "Master and Commander: The Far Side of the World" și multe altele.
A fost nominalizat la Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale pentru munca sa din filmul "Master and Commander: The Far Side of the World" și în 2008 a câștigat un Emmy pentru mini-serialul HBO "John Adams." A mai câștigat premii Emmy pentru "Star Trek: The Next Generation" și "Star Trek: Voyager."

John Refoua (Montaj) a mai colaborat cu James Cameron la documentarul 3D "Ghosts of the Abyss." Alte filme ale sale includ: comediile "Reno 911!: Miami" și "Balls of Fury."

Stephen Rivkin (Montaj) a câștigat un premiu American Cinema Editors' Eddie pentru munca sa din "Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl" și a fost nominalizat la Eddie pentru "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" și "Pirates of the Caribbean: At World's End."

Joe Letteri (Supervizor efecte vizuale) e câștigător a trei premii Oscar pentru munca sa din ultimele două părți ale filmului "Lord of the Rings" și "King Kong." A fost nominalizat pentru "I, Robot". Letteri e partener la Weta Digital din Noua Zeelandă. Înainte să intre la Weta, a lucrat la ILM. Alte merite ale sale includ: "X-Men: The Last Stand", "The Day the Earth Stood Still", "Van Helsing" și "The Water Horse."

James Horner (Muzica), cea mai recentă muncă a sa fiind cea din "The Spiderwick Chronicles" și filmul lui Mel Gibson "Apocalypto", e unul dintre cei mai lăudați compozitori moderni de muzică de film. Compunând muzica pentru zece dintre cele mai memorabile și de succes filme din ultimele două decade, Horner a fost onorat cu două premii Oscar și două Globuri de Aur pentru "Titanic". Pe lângă asta, a primit nominalizări la Oscar pentru muzica originală din "House of Sand și Fog", "A Beautiful Mind", "Braveheart", "Apollo 13", "Field of Dreams" și "Aliens" și pentru cântecul original "Somewhere Out There" din "An American Tale".
Cunoscut pentru diversitatea stilistică, cele mai recente merite cinematografice ale lui Horner includ: "All The King's Men", "The New World", "The Legend of Zorro", "The Chumscrubber", "Flightplan", "The Forgotten", "Troy", "The Missing", "Bobby Jones, Stroke of Genius", "Radio", "Beyond Borders", "Enemy at the Gates", "Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas", "The Four Feathers", "The Perfect Storm", "Freedom Song", "Bicentennial Man", "Mighty Joe Young", "The Mask of Zorro", "Deep Impact", "The Devil's Own", "Ransom", "Courage Under Fire", "To Gillian on Her 37th Birthday", "The Spitfire Grill", "Casper", "Legends of the Fall", "Clear și Present Danger", "The Pagemaster", "Bopha!", "The Pelican Brief", "The Man Without a Face", "Patriot Games", "Thunderheart", "Sneakers", "The Rocketeer", "Glory", "In Country", "Field of Dreams", "Honey, I Shrunk the Kids", "The Land Before Time", "Willow", "An American Tail", "The Name of the Rose", "Cocoon" și "Cocoon: The Return", "Gorky Park", "48 Hrs." și "Another 48 Hrs.", "Star Trek II" și "Star Trek III." De asemenea, a compus muzica din filmul "The Good Shepherd" din 2006.

Mayes C. Rubeo (Costumele) a fost creatoarea de costume din filmele "Dragonball: Evolution", "Apocalypto", "Sunshine State" și "The Arrival", printre altele.

Deborah L. Scott (Costumele) a câștigat un Oscar în 1998 și o nominalizare la BAFTA pentru munca sa din "Titanic".
Scott a colaborat cu regizorul Michael Bay la "Transformers: Revenge of the Fallen", "Transformers", "The Island" și "Bad Boys II"; și la SF-ul lui Steven Spielberg, "Minority Report."
A creat, de asemenea, costume pentru "Get Smart", cu Steve Carell și Anne Hathaway, "Reign Over Me", cu Adam Sandler, Don Cheadle și Jada Pinkett Smith; "Seraphim Falls", cu Liam Neeson și Pierce Brosnan; și debutul regizoral al lui Andy Garcia, "The Lost City." Alte merite ale lui Scott includ: "The Upside of Anger", "The Patriot", "Wild Wild West", "Heat", "The Indian in the Cupboard", "Legends of the Fall", "Sliver", "Jack the Bear", "Hoffa "Defending Your Life" și "Back to the Future."

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells