Video. The Exorcist: Believer - o privire în „măruntaiele” filmului

de Gloria Sauciuc în 6 Oct 2023
Horror-ul Exorcistul: Cel care crede s-a lansat pe marile noastre ecrane, nerecomandat sub 15 ani

The Exorcist: Believer are premiera pe marile noastre ecrane vineri, 6 octombrie; cronica filmului se poate citi aici.

Asul din mânecă al acestui horror nerecomandat sub 15 ani este revenirea actriței Ellen Burstyn în rol, la 50 de ani de la primul film Exorcistul.

În 1972, Burstyn era aleasă pentru rolul principal, cel al lui Chris MacNeill, în horror-ul supranatural Exorcistul. Criticul de film Roger Ebert o lăuda pentru felul în care surprindea „frustrarea” personajului atunci când fiica ei este posedată de un spirit malefic. De altfel, Burstyn a primit o nominalizare la Oscar. În iulie 2021 se anunța că actrița va juca rolul lui Chris MacNeil pentru prima oară din 1973 încoace, în cel de-al șaselea film din serie.

„Believer” este un sequel direct pentru filmul din 1973 și primul film dintr-o nouă trilogie (urmează Deceiver în 2025).

Rolul ei de acum este acela de „specialist în exorcisme”, după ce personajul ei din 1973 a avut experiența unei fiice posedate, experiență care nu doar a traumatizat-o, dar a făcut-o și să înțeleagă fenomenul, așa că Victor (Leslie Odom Jr., cunosct din Glass Onion) o imploră să o salveze pe fiica sa, Angela (Lidya Jewett). De altfel, și părintele Maddox o întreabă în clip: „Ați avut de-a face cu posedări?”, la care personajul ei, Chris, răspunde: „Mai mult decât mi-aș fi dorit”...

„Este un gând înfricoșător acela a unui rău care vine din interior”, spune celebra actriță Ellen Burstyn în clipul de promovare al filmului. „Au existat posedări de-a lungul istoriei. Nu doar într-o singură religie sau cultură. În general”.

Leslie Odom Jr. joacă rolul unui părinte singur a cărui fiică dispare împreună cu prietena ei în pădurile de lângă casă. Trei zile mai târziu fetele se întorc, fără să poată explica dispariția, ambele fete având semne de traume diagnosticate drept probleme mintale, dar de fapt fiind ceva mult mai sinistru. O distribuție variată (printre care Anna Dowd) este adusă laolaltă pentru a salva fetele și pentru a se lupta cu răul, deși cu toții vin din religii și medii diferite.

Personajul Victor a dat la o parte Biserica și credința, se mai spune în featurette-ul de mai sus. Pe când ceilalți părinți au credință, cred în comunitate. Cert este că tot ceea ce cunoaște Victor va fi dat peste cap de experiența prin care va trece fiica lui.

Exorcistul din 1973 a fost un succes commercial major. Filmul a avut încasări corectate pentru inflație ce îl pun pe locul 9 printre cele mai mari încasări din toate timpurile pentru Statele Unite și Canada. Filmul a câștigat două Oscaruri, pentru Cel mai bun scenari adaptat și Cel mai bun sunet, aducându-i lui Burstyn o nominalizare la Cea mai bună actriță.

Exploreaza subiecte similare:

The Exorcist: Believer, Ellen Burstyn, Lidya Jewett, Leslie Odom Jr.

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells