Tom Hanks acuză o reclamă ce folosește o clonă a sa generată de AI

de Gloria Sauciuc în 3 Oct 2023
Tom Hanks a postat un avertisment pe Instagram, în care declară că „nu are nimic în comun” cu reclama la servicii stomatologice

O firmă de publicitate a folosit un program de manipulare digitală a imaginii lui Tom Hanks pentru a face reclamă unor planuri medicale stomatologice, fără permisiunea actorului. Hanks a reacționat, duminică, pe Instagram, unde își avertiza urmăritorii asupra falsului materialului generat cu inteligență artificială, de care s-a delimitat vehement.

Hanks a fost foarte vocal legat de provocările aduse de AI pentru industria filmului, atrăgând atenția la clonele digitale ale actorilor, un lucru acuzat și de greviștii organizațiilor profesionale SAG și AFTRA din Statele Unite.

Primăvara trecută, Hanks relata într-un interviu din cadrul The Adam Buxton Podcast că inteligența artificială și deepfake-urile aduc probleme atât de drepturi de autor cât și artistice. „Dacă mă calcă mâine un autobuz, gata, s-a încheiat cu mine”, relatează Hanks, „dar rolurile mele vor continua să existe la infinit și - înafară de faptul că voi ști că este un fals - nimic nu va face pe nimeni să realizeze că nu sunt eu în realitate...” În confirmarea spuselor actorului, reclama la servicii stomatologice arată pe un Tom Hanks mult mai tânăr.

Apoi, folosirea inteligenței artificiale pentru a profita de imaginea unor actori defuncți a devenit o problemă de etică. Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain a trezit dezbateri aprinse la premieră după ce s-a anunțat că documentarul conținea voci generate artificial pentru îndrăgitul bucătar și povestitor, scrie engadget.com.

Zelda Williams, fiica lui Robin Williams, a susținut mișcarea organizației actorilor (SAG – Screen Actors Guild) împotriva inteligenței artificiale, relatând cum a văzut ea însăși că tehnologia e folosită pentru a captura asemănarea unor persoane care „nu pot să își dea acordul”, precum tatăl ei.

„Aceste reconstituiri sunt, în cel mai bun caz, o replica slabă a unor persoane celebre”, scria Williams, „însă  -în cel mai rău caz - sunt un monstru a la Frankenstein, făcut din cele mai rele fragmente a ceea ce este industria, în loc de ceea ce ar trebui să fie.”

Hanks a relatat în interviul din aprilie că problema îl preocupă încă de la filmarea Expresului Polar în anii 2000, în care apărea o versiune computer-generated a lui. A fost „prima oară când într-un film o mare parte din datele noastre intrau într-un computer”, relatează Hanks.

Exploreaza subiecte similare:

Tom Hanks

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells